Zápisník Adély Čabanové: Mistrovští doktoři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

V jedné disciplíně jsou čeští lékaři jednoznačná špička. Ve fotbale. Z přechozích pěti světových mistrovství v kopané lékařů přivezli pět medailí. Srovnání se standardní českou fotbalovou reprezentací raději proto vynechejme. Koneckonců dostali snad fotbalisti příležitost ukázat, co dovedou se stetoskopem? Letos se světový šampionát lékařů navíc hraje v Praze. Příští týden tu bude možné potkat tisícovku borců z pěti kontinentů, kteří sundají bílé pláště a nasadí kopačky. Snad se o tom nedozvědí zoufalí čeští fotbaloví skauti. Aby nevysáli mladé lékaře z českých nemocnic. Už tak jich je tam málo.

Výdaje Čechů na domácí zvířata prý rostou, i když pomaleji než v západní Evropě. I tak utratí chovatelé domácích mazlíčků jen za krmiva osm miliard korun ročně a další miliardy pak za samotná zvířata, doplňkový sortiment a služby veterinářů. Že by u nás láska k němým tvářím rostla? Nebo jen nevíme, co s penězi?

Naopak pole a lesy obyvatelé Česka devastují v honbě za výnosy. Přitom k obnově pestrého života stačí tak málo. Dokazují to dobrovolnické projekty jako rezervace divokých kopytníků. Kdyby se tak to, co investují Češi do domácích andulek, strašilek, křečků a hlemýžďů, dalo zázrakem proměnit do efektivních opatření v krajině! Hned by přibylo míst, kde člověk může jen tak sedět a žasnout nad zázraky přírody, aniž jim pak musí měnit podestýlku.