Zápisník Daniela Nováka: Vedro a vlekaři

Zdroj: Profimedia

Čína navrhuje Velké Británii zahájit rozhovory o volném obchodu po brexitu. Obě země totiž zažívají zlaté časy vzájemných vztahů a na Britských ostrovech by na tom určitě neradi něco měnili i po pátku 29. března 2019. Čína zas určitě cítí šanci vklínit se ještě silněji do Evropy. Nejpodstatnější však je, že v předbrexitové Británii je čím dál větší horko. Nejen na teploměrech.

Horko je i v České republice. V tomto případě je však teplotní příspěvek kauz typu H-System nebo OKD minimální. Mediální prostor sice díky okurkové sezoně okupují vydatně, teplotu ale zdvihají asi jen na Horoměřicku a Ostravsku. Jinde si vedro vystačí s běžnějšími příčinami typu skleníkového efektu.

Jak přežít horko: Co jíst, co pít a jak se chovat, abyste se vyhnuli kolapsu? Čtěte zde >>>

Praha už oznámila, že chce proti vysokým teplotám bojovat výsadbou zeleně nebo budováním nových vodních ploch. Tak se uvidí. V metropoli totiž spousta věcí nakonec dopadne trochu jinak.

Horku vděčíme i za spoustu tematického zpravodajství. Tu se dozvíme, že řidiči městské hromadné dopravy v Brně dostávají iontové nápoje, v jiné zprávě zase že se skláři u pecí chladí pivem a sprchou nebo že dospělec má vypít za den dva až tři litry vody. K neuvěření je též poznatek, že při vysokých teplotách roste prodej zmrzlin, nápojů, ovoce a klimatizací. Ještě chybí informace, co v parnu dělají vlekaři.