Zápisník Dušana Kütnera: Marné boží mlýny

Vyšetřovatel StB Ladislav Mácha, který umučil kněze Josefa Toufara

Vyšetřovatel StB Ladislav Mácha, který umučil kněze Josefa Toufara Zdroj: ČTK

Před několika týdny v ústraní a téměř zapomnění zemřel estébák Ladislav Mácha, který krutým fyzickým týráním způsobil smrt faráři z Číhoště Miroslavu Toufarovi. Svou oběť přežil o více než půlstoletí. Lidé mají často tendenci se v případě nespravedlostí na světě spoléhat na boží mlýny meloucí sice pomalu, ale jistě. V tomto případě, kdy si nakonec odseděl jediný rok, to ovšem vypadá, že se boží mlýny na Máchu vykašlaly a dopřály mu dlouhý, krásný, výčitkami nezatížený život.

Z kauzy Andreje Babiše mladšího se člověk dozvídá řadu zajímavých a nečekaných věcí. Tak například že Ruskem okupovaný Krym, na který je omezený přístup jak z ukrajinské, tak putinovské strany, město Sevastopol s obrovskou vojenskou základnou nebo centrum jedné z velkých ukrajinských průmyslových oblastí Krivij Rog jsou ideální pro dovolenou a bezpečnější destinací než Švýcarsko a zřejmě i celá západní Evropa. Definice bezpečnosti bude muset projít zásadní revizí.

Budova trampolínového centra v pražských Vysočanech, která vyhořela o víkendu, a průmyslová hala v Hostivaři, kterou potkal stejný osud v květnu, mají jedno společné – majitele, který na požářištích chystá novou výstavbu. Ve druhém případě požár někdo založil úmyslně. Doufejme, že se nejedná o nový způsob uvolňování parcel pro zástavbu třeba na Václaváku.