Zápisník Jana Stuchlíka: Mlhavá budoucnost

Budova Evropského parlamentu v Bruselu

Budova Evropského parlamentu v Bruselu Zdroj: Repro Strategie (Profimedia)

Česko by se mělo připravit na dvojí jadernou bitvu. Vrchní strážkyně jaderné bezpečnosti Dana Drábová upozorňuje, že v EU není příliš vůle, aby jaderky jely déle než 40 let. Tolik bude elektrárně v Dukovanech v roce 2025. Pokud mají vyrábět až do roku 2035, jak plánuje vláda, bude to chtít pořádnou porci kvalitní diplomacie. Češi půjdou proti Rakušanům i Němcům, kteří po roce 2023 odstaví své jaderné zdroje. Ve stejné době si budou muset vydupat v EU i stavbu nové dukovanské elektrárny. Není to tak daleko. Už abychom na tom začali makat. 

V EU začíná jednání o příštím rozpočtu. Zatím mají všichni plná ústa evropských společných zájmů, jako je bezpečnost, boj s terorismem a migrací nebo ostraha vnější hranice. Schválně, jak dlouho to státníkům vydrží. Tím, že se shodnou na zvýšení balíku pro unijní pohraničníky o 140 miliard eur, totiž vlastní voliče rozhodně neoslní. Nakonec se budou jako vždycky rvát o dotace pro zemědělce a příděl ze strukturálních fondů. Vždyť kvůli nim přece v EU jsme, jak jsme si zvykli slýchat.

Z dobíjecích stanic ČEZ si loni elektromobily nacucaly do baterií 487 megawatthodin elektřiny. Proti předchozímu roku je to čtyřnásobek. Zase takové terno to ale zatím není. Stejnou spotřebu má za rok stovka rodinných domů. Na dobu, kdy ČEZ a spol. začnou na řidičích pořádně vydělávat, si budou energetici muset ještě pár let počkat.