Zápisník Jana Stuchlíka: Tajemníci v ohrožení

Emise

Emise Zdroj: Foto: ara

emise
Peking sužuje rekordní znečištění ovzduší
Peking sužuje rekordní znečištění ovzduší
Peking sužuje rekordní znečištění ovzduší
Peking sužuje rekordní znečištění ovzduší
6
Fotogalerie

Blíží se zima a s ní i zprávy o katastroficky špinavém vzduchu v severočínských velkoměstech. Čínská vláda to ale změní. Pekingu nařídila, že koncentrace jemného polétavého prachu klesne o čtvrtinu. V dalších dvaceti městech o patnáct procent. Pokud město nedosáhne alespoň 60 procent cílové hodnoty, bude mít potíže zástupce starosty.

Když se plán povede splnit maximálně na 30 procent, hrozí postih starostovi. Když se znečištění naopak zvýší, posvítí si vláda na městského stranického tajemníka. Trestem má být stranický nebo administrativní postih. To v Číně může znamenat leccos, ale tajemníci z něj určitě nadšení nebudou.

Nová doba plodí nový výzkum. Ještě před pár lety by nikoho nenapadlo bádat nad tím, jak z oxidu uhličitého vyrobit něco užitečného. Boj s klimatickými změnami ale podobné projekty nakopl. Společnost Dioxide Materials vyvinula technologii, jak využít přebytečnou elektřinu ze solárů a větrníků a rozbít molekulu CO2 na kyslík a oxid uhelnatý, který se dá energeticky využít. Firma už jedná o průmyslovém využití technologie s obry jako 3M, LindeSiemens. Tak snad se obejde bez dotací.

Postavit jadernou elektrárnu v tropech je oříšek. V tamním klimatu si rez ráda pochutnává na ocelových trubkách. Ruští vědci z koncernu Rosatom ale na nástrahy přírody vyzráli a vymysleli speciální ocel 08H14MF. Za šedesát let z ní prý rez ohlodá jen 0,3 milimetru. A může se začít stavět.