Zápisník Jana Stuchlíka: Věda v praxi

Jak zabránit chřipce?

Jak zabránit chřipce? Zdroj: Shutterstock.com

Jak se letos vyhnout chřipce?
2
Fotogalerie

Matematika prostě je užitečná. Pomůže třeba v boji s chřipkovými epidemiemi. Matematický biolog George Sugihara studoval populace sardinek a ančoviček a popsal jejich fluktuace matematickým modelem. Pak stejnými rovnicemi prohnal data o chřipkových virech za posledních osmnáct let. 

Výsledek je zajímavý. Když je vzduch suchý a jeho teplota nepřekročí 24 stupňů, chřipce se daří. Jakmile je tepleji, potřebuje virus naopak hodně vlhkosti. Z toho plyne, že zimní řádění chřipky by možná mohlo být mírnější, kdyby se do škol, kanceláří, domovů důchodců nebo nemocnic instalovaly zvlhčovače. Ty viru zatnou tipec.

A co takhle dát si špenát. Ne k jídlu, ale jako detektor chemikálií. Experti z amerického MIT do špenátových listů zavedli nanočástice a nanotrubice. Když rostlina nasaje vodu obsahující stopové množství chemikálií a na listy se posvítí laserem, začnou nanotrubice vyzařovat infračervené světlo. Špenát se osvědčil třeba jako detektor nášlapných min. Ale umí prý zachytit a ohlásit v podstatě cokoli. Další důkaz, že zelenina zdraví prospívá.

Velký bratr vašeho psa uvidí. Španělské město Mislata nutí majitele psů, aby do konce roku zašli k veterináři a nechali odebrat psovi krev. Město tak získá databázi DNA všech hafanů. Chce totiž z ulic dostat psí exkrementy, které páníčci nesbírají. Díky analýze DNA teď úřady každé hovínko přiřadí té správné zadnici. A majitel zaplatí pokutu. Tak snad zůstane jen u psů.