Zápisník Jana Vávry: Stopy krize

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: profimedia.cz

Kroky Donalda Trumpa dál vyvolávají údiv. A to i u Miloše Zemana, který se nechal slyšet, že obchodní válka škodí všem. Přitom právě tito politici vzešli z podobné nálady voličů. Tedy lidí, kteří značně brojí proti projevům globalizace. Pohyby světových trhů ale dlouho nesly podobu přírodního zákona, se kterým nejde nic dělat. A to hlavně za časů krize, kdy se řada politiků vzmohla přinejlepším na škrty a zachraňování bank. Noví populisté tak prodávají iluzi, že lze hýbat světem. Aby se u toho pak ale „silní lídři“ vzájemně nepožrali, když narazí na své národní zájmy

Dozvuk krize představuje i bitcoin, jehož tvůrce se záchranám „příliš velkých“ bank vysmál. Letos se ale spíš vysmívají bitcoinu jeho kritici nadšení z toho, že kryptobublina praská. V síle škodolibosti vyniká ekonom Nouriel Roubini, který navíc září jasností svých analýz. Když cena bitcoinu klesá, tak prý kryptoměny konečně umírají. Když roste, dochází k tržní manipulaci. Ten život bez vlastnictví bitcoinu vypadá až moc jednoduše.

Aby krizí nebylo málo, tak ceny bytů dopadají hlavně na první českou porevoluční generaci. Ta se nachází ve věku, kdy pořízení svého bydlení zvažuje. Do nastupujících generací ale mnoho lidí vkládá naděje, že nebudou zatíženy dědictvím komunismu. Trh s bydlením ovšem příliš nadšení do budování kapitalismu nedává.