Zápisník Jany Havligerové: Babiš ve dvojím ohni

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Premiér Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO)
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman
Prezident Miloš Zeman
Čapí hnízdo
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že pokud nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnoví trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v případu Čapí hnízdo, využije svého ústavního práva abolice a trestní stíhání zastaví.

Podle mluvčího Hradu potřebuje šéf žalobců pomoc, a oznámení mu uleví od politických tlaků. Podle poslance TOP 09 Karla Schwarzenberga jsou slova hlavy státu jasným vzkazem nejvyššímu státnímu zástupci, aby o znovuotevření premiérovy kauzy ani nepřemýšlel. Které tvrzení je blíže pravdě, můžete hádat třikrát.

Šéf hnutí ANO, premiér Andrej Babiš považuje prohlášení prezidenta za zbytečné, protože taková možnost nenastane. Justice by podle něj měla konat bez ohledu na názory politiků nebo novinářů a dalších lidí. Tak teoreticky – abolice bude potřeba. Babiš si bude muset vybrat. Buď ji podepíše on, nebo jiný člen vlády. Demonstrace, které by následovaly, by byly obrovské. Anebo by se kontrasignace nekonala, a jsme tam, kde už jsme byli. Trestní stíhání by pokračovalo, nejspíš další léta. Tahle prezidentská pravomoc je zkrátka zvrácená.