Zápisník Jaroslava Bukovského: Konec sladkého života

Zdroj: Profimedia

Sedmdesátimetrový byt v hlavním městě za dva miliony? Co by v Praze působilo jako poplašná zpráva, která by autora nabídky odkázala do sféry malomyslnosti či podvodného jednání, v Evropě není zdaleka nereálná. Kupříkladu v Belgii jsou podle poradců z Deloitte byty vzhledem k příjmům třikrát dostupnější než v Česku, které je na tom naopak ze starého kontinentu úplně nejhůře.

Zatímco tak Čecha vyjde byt na jedenáctinásobek ročního platu, Belgičan nepotřebuje ani čtyři. V bruselských putykách musí být český hlad po bytech nevyčerpatelným zdrojem kvalitního černého humoru.

Radní ČNB mezi sebou možná přivítají nového člena, který se může pochlubit tím, že má číslo na Babišův mobil. Měl by jím být jeho poradce a spolumajitel robotického investičního fondu Quant Aleš Michl. Kouzlo jeho fondu tkví v tom, že management je automatický a řídí se několika relativně jednoduchými, stálými a transparentními pravidly. Přenese snad Michl své know-how i do řízení měnové politiky v Česku? Leckdo by to možná uvítal.

Éra dolce vita v Česku oficiálně končí. Život na českých lukách a hájích zhořkne v průměru asi o polovinu. Právě o tolik méně cukrové řepy totiž letos urodí tuzemská pole kvůli horku. Část farmářů prý s ní v Česku skončí. Aneb dobrá zpráva pro řepkaře, bude zase víc místa.