Zápisník Michala Tomeše: Střelba do vlastních nohou

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: profimedia.cz

Oštěpařka a jedna z nejúspěšnějších českých sportovkyň Barbora Špotáková získala další zlato. A to přesto, že nezávodí. Může děkovat své sokyni z Ruska Marii Abakumovové, jež přišla o medaili z Tegu v roce 2011.

Je to další důkaz toho, že ruský sport byl a je pod vlivem systematické manipulace. Nejvíce mě však zajímá, jak se k problému postaví čeští rusofilové. Vzniklá situace pro ně musí být značně schizofrenní.

Pokud se budou Rusové nařčení zmateně bránit, potvrdí to jen absurdnost tamního systému. Jako před několika dny, kdy astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici objevili díru. Technické problémy jsou při takto náročných operacích téměř rutinou, ruský propagandistický web Sputnik ale okamžitě začal vinu svalovat na psychicky labilního mechanika, který chtěl misi sabotovat. Pravdou přitom je, že Rusové mají v tomto případě veškeré trumfy v ruce hlavně proto, že už několik let vozí do vesmíru i Američany. A jedna chyba přece automaticky neznamená ostudu.

Netrpělivě tak můžeme jen očekávat, jak se Rusko postaví ke kauze Skripalových. Britské úřady totiž zveřejnily totožnost podezřelých útočníků, čímž skutečně potvrdily, že vyšetřování nebylo jen hrou proti Rusku.