Zápisník Vladana Gallistla: Facebook hrozbou EU

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Málo sebedůvěry má evidentně Evropská centrální banka, když člen její výkonné rady Yves Mersch prohlásil, že digitální měna libra připravovaná Facebookem může podkopat schopnost ECB nastavovat měnovou politiku. Možná by to však bylo jen dobře, protože zatím ECB dokázala jen to, že vytvořila bubliny na trhu s nemovitostmi a dluhopisy, kde se i bondy zemí jako Itálie prodávají se záporným výnosem. Že z toho bude dříve, nebo později průšvih, není nutné pochybovat.

Investoři ztrácejí zájem o Česko. Je to viditelné z dat státní agentury CzechInvest, která loni přilákala investice ve výši 36,7 miliardy korun, což je meziroční propad o 26 miliard. Nenaplňuje se ani dlouhodobě proklamovaný cíl, že se agentura má zaměřit na high-tech odvětví. Nejvíce investic totiž zamíří do plastikářského průmyslu či například výroby aut. Ani objem investic, ani jejich struktura nejsou žádným skvělým výsledkem.

Zloděj křičí, chyťte zloděje. Tak by se dalo označit počínání Pekingu, který si u Světové obchodní organizace stěžuje kvůli clům na USA. Samotná Čína si přitom neláme hlavu s ochranou duševního vlastnictví a přístup na čínský trh silně omezuje.