Zápisník Vladana Gallistla: Jaderný smutek

Dukovany

Dukovany Zdroj: profimedia.cz

Na Hradě jistě zavládl smutek po slovech ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové o tom, že se výstavba nových jaderných zdrojů může odložit. Podobně se navíc vyjádřil premiér Andrej Babiš, který za řešení považuje prodloužení životnosti jaderných bloků v Dukovanech.

Opačný názor ale jistě panuje na Hradě, kde prezident Miloš Zeman & spol. by chtěli začít stavět novou jadernou elektrárnu nejlépe zítra. Pochopitelně s ruským oblíbencem Rosatomem. Podobné Babišovy úvahy musejí nést s velkou nelibostí. Střety prezidenta a premiéra se proto dají očekávat na všech frontách.

Akcionáři koncernu General Electric schytali několik ran. Těžce zkoušený kolos oznámil, že kromě snížení čtvrtletních dividend na jeden cent se americké úřady rozhodly rozšířit vyšetřování, které se týká odepsání investic v oblasti energetiky. Výsledkem byl výrazný propad akcií GE. Konglomerát evidentně při akvizicích přeplácel, na což nyní začíná doplácet. Firma proto nemá rozhodně před sebou lehké časy.

Přestože do Vánoc zbývají téměř dva měsíce, už se objevují první signály, že se rychle blíží. Neomylně se to pozná podle přibývajícího počtu průzkumů, kolik peněz Češi utratí za vánoční dárky, co bude mezi dárky hitem a podobně. Jejich smysl je jediný: vytáhnout z peněženek lidí co největší sumu. Se zpracováním spotřebitelů se proto musí začít s předstihem.