Zdeněk Pečený: Aprílové pojištění

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Stylově na aprílového 1. dubna se pojišťovna AXA pochlubila novým produktem. Je to „pojištění proti pobytu na protialkoholní záchytné stanici“, které je v zahraničí údajně velmi populární – což je oblíbená formule, jak říci, že je něco nejlepší.

Ještě lepší variantou téhož je sdělení, že je něco populární v západní Evropě a Severní Americe. Pojištění za vás v případě potřeby zaplatí pobyt na záchytce. Pojistné krytí může činit až osmnáct tisíc korun. Zatím bude pojištění platit jen pro velikonoční víkend, ale pojišťovna už chystá rozšíření na další období, kdy hrozí probuzení na záchytce. Za 350 korun na čtyři dny s plněním osmnáct tisíc korun je to velmi drahá legrace.

Že jde americká administrativa vždy nejdříve proti těm nejchudším, dokazuje tažení známé pod zkratkou FATCA. Kvůli němu budou muset finanční ústavy včetně těch českých reportovat americkému berňáku IRS, také známému jako Velký bratr, detaily o svých amerických klientech. A to nejen o občanech USA, ale také o tamních rezidentech či (spolu)majitelích tamních malých firem. Američané jako jedni z mála totiž musejí domů posílat daně, i když žijí a vydělávají v zahraničí. Jde tak tedy o to zajistit, že nikde nic neschovávají. Nějak se přitom zapomnělo na americké firmy, které drží peníze v zahraničí, protože kdyby je poslaly domů, musely by z nich zaplatit velké daně. Takže pokud bude mít Bob Nowelski na svém polském učtu deset zlotých, o nichž IRS neví, je to průšvih. Sto miliard dolarů, které Apple drží v zahraničí, je ale v pořádku.