Zdeněk Pečený: Chceme zpět své poplatky

Omamný cinkot investorských milionů

Omamný cinkot investorských milionů Zdroj: Shutterstock.com

Aktivita všemožných organizací, rozuměj příživníků, kteří si chtějí přivydělat na snaze jistých jedinců získat dávno zaplacené bankovní poplatky zpět, se stupňuje. Sebedůvěra těchto jedinců přitom pramení z jistého rozhodnutí německého soudu, které nikdy nečetli, takže ani netuší, proč německý soud rozhodl, jak rozhodl.

Příživnické organizace se snaží chudákům klientům těžkou situaci ulehčit, jak jen to jde. U některých lze vyplnit plnou moc on-line, otázkou zůstává, kdo zaplatí za právnické služby, pokud na bankách nevysoudí ani halíř. To však kontrují nové „zájmové organizace“, které už přispěchaly se svou nabídkou a rovnou slibují bezplatné služby, pokud nic nevysoudí.

Budiž. Každému občanu mdlého rozumu musí být nad slunce jasné, že jakýkoli zákaz účtování sto či dvou set korun za vedení úvěrového účtu banky o příjmy nepřipraví. Tyto náklady se promítnou do úrokové sazby a hotovo.

A pokud s poplatky někdo nesouhlasí, tak neměl úvěrovou smlouvu, kde je vše popsáno, podepisovat. Nikdo je nenutil. To je stejné, jako by někdo uzavřel smlouvu s mobilním operátorem a po čase si řekl, že si vlastně neměl nechat tolik účtovat a chtěl by peníze zpátky.

Záhadou však zůstává, proč se tyto zájmové organizace zabývají drobnými, když některé poplatky rostou skokově o téměř polovinu, příkladem může být poplatek za příchozí zahraniční platbu, který již atakuje 150 korun (za jednu transakci). To by ale museli dotyční zabývající se tím, jestli stojí odchozí platba pět nebo šest korun, o tomto poplatku vůbec vědět.

Novodobý run na banky

Hromadná žaloba a la tcheque

Banky ruší poplatky za správu úvěru, Česká spořitelna je zachová