Zdeněk Pečený: Do penze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Druhý penzijní pilíř to má spočítané prakticky od vítězství levice v předloňských volbách. Teď mu zbývají poslední měsíce života a nové zájemce už nebere. Investiční společnosti se nyní předhánějí v „alternativách“ spoření na penzi. Pokud se ale něco nezmění v hlavách většiny obyvatel, tak to tady nemusí dopadnout dobře.

Vždyť v Česku je představa odchodu do důchodu spojena s upracovaným sedmdesátníkem, o kterého se postará stát. Nikoho nenapadne, že do „důchodu“ může úspěšný podnikatel či manažer odejít před padesátkou. Když někomu v rozvinutých ekonomikách řeknete, že většina Čechů nadále věří, že se o ně v důchodu postará stát, myslí si, že si z nich děláte legraci. Vážně!

Řecko nemá na zaplacení! Tentokrát prý nemůže splácet Mezinárodnímu měnovému fondu. Není to nic nového a tyto zprávy se už na přední stránky novin nedostávají.

Nikoho to nezajímá. Věřitelé Řecka v čele s Německem už se řeckými levičáky nenechají vydírat jako dříve a banky i firmy se za těch pět let řecké tragédie stihly připravit na scénář odchodu Řecka z eurozóny. Takže nejslabší, máte padáka.

Vystoupení Velké Británie z EU si bude žít vlastním životem až do plánovaného referenda. Jen do té doby bude také přežívat populistická Strana nezávislosti Spojeného Království, UKIP, která se v posledním roce těší velké popularitě.
V parlamentních volbách ale získala jen jednoho poslance, třem milionům hlasů navzdory. Ať již Velká Británie vystoupí, či nikoli, bude po referendu. UKIP tak rázem přijde o celý svůj stranický program.