Zdeněk Pečený: Ředitelské platy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Dominik Bachurek, E15

Kolik by měli vydělávat ředitelé velkých firem? Takovou otázku si klade kdekdo. Kolik je ještě přijatelné platit generálnímu velké firmy například ve srovnání s průměrným platem v podniku?

Ve Velké Británii teď spočítali, že šéfové firem z akciového indexu FTSE 100 si v průměru přijdou na 120násobek průměrného platu ve firmách, kterým šéfují. V absolutním vyjádření je to 3,34 milionu liber ročně, tedy 116 milionů korun – rozumí se hrubého a včetně odměn a přidělených manažerských akcií. Docela pěkné.

Šéfové v Česku z toho vycházejí o poznání hůř. Rovnostářství v české kotlině přetrvává i 25 let po sametové revoluci. Bulvární média si v minulosti na platech šéfů některých (polo)státních firem ráda smlsla. Naprosto bezdůvodně, je nesmysl si myslet, že generální ředitel velké firmy bude pracovat za dvojnásobek toho, co jeho průměrný zaměstnanec. Oblíbeným cílem byl šéf Českých drah, který s platem nějakého půl milionu korun měsíčně patří k tomu lepšímu.

Kdybychom použili zmiňované měřítko stodvacetinásobku, museli by strojvůdci, výpravčí a spol. vydělávat nanejvýš 4200 měsíčně, což je mimo realitu. Je třeba si to přiznat, čeští top manažeři se svými platy představují opravdu jen velmi slabý odvar svých protějšků ve vyspělých ekonomikách. Akciové opce na nákup cenných papírů firmy kdysi pomohly k milionům manažerům ČEZ. Dnes už se však udělování akcií firem obchodovaných na pražské burze nedá považovat za odměnu pro úspěšné, ale spíše za trest.