Zdeňek Pečený: Ropné sny

Ropné zařízení firmy Anadarko v americkém Texasu

Ropné zařízení firmy Anadarko v americkém Texasu Zdroj: Anadarko

Ceny ropy dál klesají, protože země OPEC pod diktátem Saúdské Arábie nechtějí snížit produkci, což by ceny zvedlo. Totéž se ostatně dělo koncem devadesátých let. Tehdy kdekdo předpovídal OPEC bankrot, ale o osm let později se ropa prodávala za patnáctinásobek. Kdyby se to mělo dnes zopakovat, cena by musela vyletět ze čtyřiceti dolarů na šest set.

Země především Perského zálivu tehdy zachránila startující čínská ekonomika, která náhle potřebovala ropu. Hodně ropy. Čína ale už tak prudce neroste a sílí hlasy, že její skutečný růst je ještě slabší, než jaký uvádí vláda. Takže to s růstem cen ropy tak žhavé nebude. Pokud odněkud nepřiletí další miliardová ekonomika.

Ve vlacích Českých drah se už dá platit kartou. Pravda, jen zkušebně a na pár tratích. Jeden by se snad i zaradoval, kdyby se – stejně jako v případě testovacího placení kartami na České poště – nepodíval do kalendáře. Tyto zprávy se totiž měly psát v roce 1995, nikoli 2015. Jedno plus by tu ale bylo. Terminály ve vlacích mají fungovat i off-line, tedy bez mobilního signálu. A s tím je to na českých kolejích prachbídné.

Air Bank minulý týden spustila rafinovanou novinku. Umožní klientům elektronickou evidenci účtenek a faktur. Až na konci prezentace jim sdělila, že je služba bude od příštího roku stát tři stovky ročně. Kdo rád pořádek v účtenkách, ať platí.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: