Zdeněk Pečený: Samsung dobývá USA

Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 Zdroj: profimedia.cz

Korejský výrobce mobilních telefonů Samsung začíná pomalu dobývat Spojené státy, výsostné území konkurenčního Applu. Nejviditelněji se chytré telefony Galaxy S4 rozšířily ve finanční metropoli světa – New Yorku, Kalifornie zatím zachovává přízeň domácímu Applu.

Mezi březnem a červnem vzrostl tržní podíl Samsungu na americkém trhu z 21,7 na 23,7 procenta. Podíl Applu však v celých Spojených státech vzrostl z 39 na 39,9 procenta. Nemalý podíl na rostoucí oblibě korejských výrobků mají rozhodně nabídky telefonních operátorů.

Zatímco za iPhone zaplatí američtí zákazníci u všech spolupracujících operátorů při dvouletém kontraktu bez daně 199 dolarů, Galaxy S4 patří do široké skupiny telefonů, které například T-Mobile nabízí při dvouleté smlouvě za 25 dolarů měsíčně zdarma. To je už rozdíl, který může pro řadu zákazníků hrát hlavní roli. Není ani potřeba připomínat, co dostane českých zákazník od svých operátorů za utracenou pětistovku měsíčně – prakticky nic, natož chytrý telefon v ceně 16 tisíc. Apple by si měl již uvědomit, že není dobré usínat na vavřínech.