Zlobivému dítěti katolického Polska Januszi Palikotovi se už nikdo nevysmívá

Janusz Palikot

Janusz Palikot Zdroj: reuters

Konzervativec Jarosław Kaczyński před polskými parlamentními volbami tvrdil, že hlas pro Janusze Palikota je hlas pro „vicepremiéra proti církvi“. Nakonec ho staronový premiér Donald Tusk do vlády nepřizve, ale i tak je úspěch jeho hnutí senzací voleb.

Ten předvolební spot urazil nejednoho polského katolíka: Dvě chudé děti si chtějí vydělat na zmrzlinu, a tak se rozhodnou mýt na křižovatce auta. Zastaví luxusní limuzína vezoucí vypaseného kněze. Děti celý vůz umyjí, a když čekají na odměnu, kněz chvíli listuje ve svazku bankovek, až najde obrázek Panny Marie. Ten předá zklamaným dětem se slovy: Pán Bůh zaplať. A odjede.

Naopak nejednoho katolíka potěšil závěrečný volební spot konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), která odrazuje od volby Palikota mimo jiné i záběry z jeho asi nejslavnější tiskové konference, kdy mával před novináři pistolí a gumovým penisem. Spot končí varováním: „V pondělí už Palikot může sedět ve vládě!“ Nakonec nesedí a dosavadní premiér Donald Tusk může dál vládnout v sestavě s koaličními lidovci.

Přesto se ještě před rokem odepisovaný klaun polské politiky Palikot může cítit jako vítěz. Vystrašil svým úspěchem zavedené strany a jeho partaj je třetí nejsilnější v polském Sejmu. Mezi mladými od 18 do 25 let získal dokonce přes 23 procent hlasů, skoro stejně jako jedna ze dvou velkých stran – Kaczyńského konzervativci.

Uspěl i mezi středoškoláky a vysokoškoláky. Šéfredaktor Warsaw Business Journal Andrew Kureth si to vysvětluje takto: „I když se mladým podaří sehnat práci, stále bojují o to, aby získali hypotéku a uživili rodinu z průměrného platu 3600 zlotých. Jsou právem naštvaní, že i vysokoškolák, který mluví jedním či dvěma jazyky, dostává tak málo. Když nevidí jiné alternativy, polští mladí hází volební lístek Palikotovi.“

Filozof prodávající vodku

Ultraliberál Janusz Palikot pochází paradoxně z té oblasti Polska, která je nyní baštou Kaczyńského konzervativců. Bilgoraj leží v lublinském regionu na východních hranicích. Tam se před 46 lety
narodil Janusz do rodiny Czesławy, která přežila koncentrační tábor v Majdanku, a Mariana, jenž byl až do roku 1982 členem komunistické strany. Ze strany odešel potom, co byl jeho syn zatčen kvůli spojitosti s opozičním hnutím. Málokdo by do dnešního klauna polské politiky řekl, že je vystudovaný filozof, který na Katolické univerzitě v Lublinu končil prací Transcendentální jednota vnímání v díle Kanta. Nebýt roku 1988, dodělal by nejspíš i rozepsanou doktorskou práci.

V devadesátých letech se ale v divokém kapitalismu vrhl na podnikání. První milion prý vydělal na dřevěných paletách. Pak se vrhl na prodej šumivého vína a pravé jmění nadělal na prodeji vodky. V roce 2000 dostal dokonce od prezidenta Zlatý kříž za zásluhy o rozvoj polského hospodářství. Shodou okolností to byl levicový prezident Aleksander Kwaśniewski, který medaili tehdy ještě apolitickému podnikateli uděloval.

Nyní před volbami Palikota politicky podpořila Kwaśniewského žena Jolanta. A po úspěšných volbách oznámil schůzku s Palikotem i sám stále populární exprezident, protože „na levici je potřeba dialogu“.

Kaczyńskému nedal pokoj ani po smrti

Než se Palikot vrhl na politiku, zkoušel se stát mediálním magnátem. Spoluvlastnil vydavatelství Słowo/obraz terytoria.

V roce 2005 neuspěl s týdeníkem Ozon, který měl paradoxně katolicky konzervativní zaměření a po roce zkrachoval. Tak se obrátil na politiku. O zajištění se bát nemusel – v roce 2006 ho týdeník Wprost označil s majetkem 330 milionů zlotých za padesátého ze sta nejbohatších Poláků a nejbohatšího politika.

V červnu 2005 se přidal k Občanské platformě (PO) Donalda Tuska a v září už seděl v Sejmu jako její poslanec. O dva roky později byl opět zvolen za svůj Lublin. A tehdy začal dělat show, které Poláci říkají „palikotika“ – vulgární populistická politika.

V dubnu 2007 se objevil na programové konferenci PO s tričkem, na kterém bylo zepředu „Jsem gay“ a zezadu „Jsem ze SDL“ (postkomunistická sociálnědemokratická strana). Chtěl tím prý přispět k vyjasnění pozice strany jako obránkyně menšin. Ještě téhož měsíce mával gumovým penisem a zbraní na jiné konferenci k případu lubliňských policistů obviněných ze znásilnění zadržené ženy. Prý penis a pistole nejlépe vystihly stav tamního policejního sboru.

Od roku 2008 si pak za objekt svých výpadů vybral především prezidenta Lecha Kaczyńského. Nazval ho hulvátem, což mu vyneslo stíhání pro pomluvu hlavy státu. Nešetřil ani jeho o samotě žijícího bratra Jarosława: „Prohlašuju, že preferuju ženy. Ale co vy, Jarosławe?“

V roce 2009 v dražbě koupil za 18 100 zlotých prezidentské pero, jímž Kaczyńský po dlouhém váhání podepsal Lisabonskou smlouvu. „Ano, byl jsem to já, Janusz Palikot, kdo koupil to pero – je to symbol nekompetentnosti Lecha Kaczyńského“. Konzervativního prezidenta nenechal na pokoji ani po jeho tragické smrti u Smolenska. Za pád vládního speciálu mohl prý podnapilý prezident, kterému tak na rukou zůstala krev ostatních. Palikot proto usilovně vyžadoval lékařskou zprávu zesnulého prezidenta a nerozpakoval se ho dál kritizovat i po smrti: „Lech Kaczyński byl průměrný, druholigový prezident a politik bez jakéhokoliv odkazu.

Fakt, že je pohřben v polském národním panteonu Wawelu, z něj nedělá žádnou velkou historickou postavu,“ prohlásil v jednom rozhovoru.

Janusz PalikotJanusz Palikot|Kresba Bretislav Kovarik

Proti církvi, za rovnou daň

Jistou veřejnou známost si zjednal v roce 2008 jako předseda speciální parlamentní protibyrokratické komise.

Zasloužil se o zrušení několika zbytečných paragrafů. Když citoval, že paragrafy jsou i na sbírání hub, navrhl, zda by někde neměl vzniknout i polský Monument absurdity.

Nejrůznější přestupky, opilost a urážky prezidenta ale byly nakonec silná káva i pro jeho spolustraníky. V roce 2010 se schylovalo k jeho vyhazovu, podle tehdejších průzkumů by to Tuskovi doporučovala třetina Poláků. Týdeník Polityka zase Palikota vyhodnotil jako nejhoršího poslance Sejmu. Na podzim tak raději sám z Tuskovy strany odešel, v lednu se vzdal i poslaneckého mandátu.

Neřízená střela ale nebyla na odpis. Palikot přesně tušil, s jakou stranou může u voličů zabodovat. „Hnutí bude mít levicově liberální orientaci, a pokud mám zmínit někoho jako vzor lídrovství, tak bych jmenoval Tonyho Blaira,“ prohlásil v lednu. Antiklerikální rétoriku ještě vystupňoval. Například se ptal, proč je v Sejmu symbol jen jednoho náboženství: „Kdybych však navrhl sundat katolický kříž, hned by to bylo bráno jako útok na církev.“ Proto navrhl vyvěsit i Davidovu hvězdu a pravoslavný kříž.

Do programu pak přidal požadavek zákazu výuky náboženství ve školách, liberalizaci potratového zákonodárství, státní dotace oplodnění in vitro, povolení registrovaného partnerství či legalizaci měkkých drog. Z dalších populistických nápadů se dostalo pozornosti i navrhovanému zrušení Senátu či ministerstva hospodářství nebo snížení dotace na armádu na jedno procento HDP.

Palikot ale dokázal zaujmout i přemýšlivější liberály. Navrhl rovnou osmnáctiprocentní úroveň daně z příjmu fyzických i právnických osob a také DPH. Místo bezhlavé podpory USA navrhl větší propojení s Evropou a především největším obchodním partnerem Německem. Podpory se mu dostalo i od osobností jako jsou Lech Wałesa nebo Jolanta Kwaśniewská.

Hrál o hodně – a vyhrál

Nakonec i jeho překvapilo, jak jeho protestní strana uspěla. Měsíc před volbami se dalo pochybovat, že se dostane do Sejmu, nyní má Palikotovo hnutí s deseti procenty hlasů čtyřicet poslaneckých míst. Za sebou nechal i zavedené postkomunisty ze SDL a vládní lidovce.

Po skončení voleb si neodpustil poslat blahopřejnou SMS Donaldu Tuskovi, jemuž jeho hnutí jistě ubralo mnoho procent. Novinářům se pak spokojeně svěřil, že mu nepřišla odpověď. Andrew Kureth z Warsaw Business Journal dodává: „Místo politické smrti byl jeho odchod z Občanské platformy výtah ke kariéře. Hrál o hodně a vyhrál.“

Janusz Marian Palikot

» narodil se na východě země v Bilgoraji, jeho matka přežila Majdanek, otec v roce 1982 odešel z komunistické strany, Janusz vystudoval na Katolické univerzitě v Lublinu filozofii

» po pádu komunismu začal podnikat, první milion získal z prodeje dřevěných palet, pak přešel na šumivá vína a vodku, podle týdeníku Wprost byl v roce 2006 se 330 miliony zlotých padesátým nejbohatším Polákem

» v roce 2005 vstoupil do Občanské platformy, za kterou pět let poslancoval, po svých extempore a urážkách prezidenta raději ze strany odešel a založil si vlastní liberální a proticírkevní Palikotovo hnutí, které nyní senzačně získalo deset procent hlasů ve volbách

» Palikot má z prvního manželství dva syny, s druhou ženou Monikou má syna a dceru

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.