Realizuje vláda jen čtvrtinu návrhů NERVu? Doufal jsem ve více, čekal jsem méně, říká Aleš Rod

Hostem podcastu Business Club byl člen NERVu Aleš Rod

Hostem podcastu Business Club byl člen NERVu Aleš Rod Zdroj: CETA

Národní ekonomická rada vlády přišla s návrhem 37 opatření, která mají nakopnout českou ekonomiku. Ta se podle odhadů ministerstva financí ani letos nevrátí na předcovidovou úroveň. Ministr financí Zbyněk Stanjura avizoval, že vláda si z návrhu NERVu vybere pět až deset opatření, která stihne zrealizovat do konce volebního období. Podle člena NERVu a ředitele výzkumu v Centru ekonomických a tržních analýz Aleše Roda by vláda stihla implementovat drtivou většinu navrhovaných opatření, jejich účinek by se ale projevil až za několik let.

Podle Roda nemají politici dostatečnou motivaci od voličů k tomu, aby dlouho zanedbávané problémy země řešili. „Největší bolest vidím v tom, že politik ví, že když slíbí, že postaví dálnici z Prahy do Českých Budějovic, a nepostaví ji, tak voliči mu nevystaví stopku. Může desítky let slibovat, že začne stavět a jim to stačí.“

Co obsahuje dokument NERVu? Jedná se pouze o recyklaci přechozích návrhů, nebo je mezi nimi i něco nového? A proč se Česku nedaří napravit desítky let známé nedostatky? Nejen na to odpovídá dnešní Business Club.