Babiš důvěryhodnost svěřenských fondů posílil, říká Jakub Hollmann z advokátní kanceláře Portos

Video placeholde

Česká společnost v posledních letech bohatne, zároveň do důchodového věku vstupuje generace lidí, kteří od devadesátých let budovali svoje firmy a teď hledají možnosti, jak je předat svým potomkům. V neposlední řadě také už deset let platí díky novému občanskému zákoníku úprava svěřenských fondů a to vše ústí ve zvyšující se poptávku po těchto právních institutech. Dalším hostem e15 Castu byl Jakub Hollmann, advokát, společník v advokátní kanceláři Portos a expert na svěřenské fondy, se kterým zástupce šéfredaktora e15 Jan Novotný mluvil o tom, jak se o ně vyvíjí zájem a co stojí za jejich úspěchem. 

„Dávno neplatí představa, že by svěřenské fondy byly pro lidi, kteří mají majetky v hodnotě desítek a stovek milionů korun, to byla taková éra před pěti nebo deseti lety. Svěřenské fondy jsou dnes vhodné i pro běžné občany, kteří mají majetky v hodnotě milionů korun,“ řekl Jakub Hollmann v e15 Castu.

„Tito vlastníci si uvědomují, že pokud chtějí mít svůj majetek pod kontrolou i po svém odchodu ze světa, tak samozřejmě volí tu cestu ukládání majetku do majetkových struktur svěřenských fondů. Nenechávájí to na státu, který prostřednictvím notáře řídí dědické řízení a o majetku tak poté rozhoduje nějaká třetí osoba,“ dodal Hollmann. 

Jak je to s daněmi, pokud si člověk založí svěřenský fond? Jak pověst svěřenských fondů ovlivnil příklad Andreje Babiše? Jak připravit rodinnou firmu na předání další generaci? A jak advokacii ovlivní nástup umělé inteligence? Poslechněte si celý rozhovor s Jakubem Hollmannem z advokátní kanceláře Portos. Moderuje Jan Novotný.