Propad o 70 procent? U kryptoměn nic neobvyklého. Horší je ztráta důvěryhodnosti

Bitcoin letí dolů, něco si přejte.

Bitcoin letí dolů, něco si přejte. Zdroj: Midjourney

Bitcoin letí dolů, něco si přejte. Prakticky u každého propadu cen kryptoměn se z nor opět vyhrabou věční kritici, kteří vám říkali: je to pyramida všech pyramid, bublina a hračka pro geeky, kteří tisknou peníze ze vzduchu.

Bitcoin sice za rok a čtvrt ztratil tři čtvrtiny své hodnoty a celý trh odepsal astronomických 1,5 bilionu dolarů, ale o žádné drama se nejedná. Extrémní výkyvy nahoru i dolů k celému trhu prostě patří. Řada akcií velkých technologických společností navíc utrpěla ztráty minimálně srovnatelné s těmi ze světa krypta.

Co bylo zajímavé na roku 2022, nebyl samotný propad jednotlivých kryptoměn, ale hlavně důvody, které k němu vedly. Ty se podcast KryptoSpace pokusí v nové epizodě popsat.

Nešlo totiž jen o běžné ochlazení trhů po mánii z předešlých let. Největší zemětřesení přineslo selhání experimentálního protokolu Terra Luna, kdy se prakticky během dvou dní vypařilo 60 miliard dolarů, 1,4 bilionu korun. A následovala lavina krachů „zavedených“ kryptofirem.

KryptoSpace

je nezávislý projekt ekonomického novináře Petra Lukáče. Každý týden přináší rozhovory a analýzy ze světa bitcoinu, etheru a decentralizovaných financí. Nově si můžete jeho volnou část poslechnout i na stránkách E15.

Všemu pak nasadila korunu sága s burzou FTX a Samem Bankmanem-Friedem, když se z ní záhadně ztratilo asi devět miliard dolarů a bez peněz zůstaly stovky tisíc uživatelů.

Když k tomu připočítáme rekordní množství prostředků ukradených v roce 2022 hackery, nelze se moc divit, že se krypto dostalo do hledáčku politiků i regulátorů.