Týden v kryptu: Znovu slabší bitcoin, dystopický Worldcoin a rozčtvrcený kryptomilionář

Týden v kryptu

Týden v kryptu Zdroj: Grafika e15

Dobrý den, vítejte u shrnutí toho nejdůležitějšího, co se ve světě bitcoinu a etheru v posledních sedmi dnech událo.

Text vznikl ve spolupráci s kryptospace.cz.

Celou epizodu najdete na Spotify zde. 

Jako vždy začneme trhy. Už několikátý týden to žádná sláva nebyla a v noci z neděle na pondělí k tomu přibylo trochu dramatu v rámci Etherea a DeFi.

Hodnota všech kryptoměn opět klesla, i když to zase bylo spíše paběrkování. Celkově šla dolů o 0,8 procenta na 1,231 miliardy dolarů.

Asi za to můžeme být i rádi. Fed oznámil, že opět zvyšuje úrokové sazby, i když jen o 25 bazických bodů.

Bitcoin za posledních sedm dní ztratil další 2,1 procenta a prodává se za 29 300 dolarů. Kde jsou ty doby z poloviny července, kdy atakoval hranici 32 tisíc dolarů.

Ethereum, které v neděli oslavilo osmé narozeniny, zůstalo za poslední týden na svém, když ztratilo 0,3 procenta. Jeden token vyjde na 1864 dolarů.

Nejvíc z TOP100 ztratil token Toncoin (16,6 procenta), Curve DAO (13,7 procenta). O více než 11 procent klesl i žabák PEPE – i tak si drží obří valuaci téměř 600 milionů dolarů.

Hack týdne

Jeden z největších protokolů v rámci DeFi, Curve, čelil v neděli večer masivnímu útoku hackerů. Ukradli tokeny v hodnotě minimálně 100 milionů dolarů, zhruba 2,2 miliardy korun.

Podle etherového matadora Lefterise Karapetsase analytická společnost BlockSec zjistila chybu v kódu. Proto byla naplánovaná akce „bílých hackerů“, tedy těch dobrých, kteří měli Curve v rámci zabezpečení protokolu „napadnout“, vyluxovat prostředky a dát je do bezpečí.

Z nějakého důvodu ale BlockSec o akci tweetoval. Útočníci protokol napadli tři minuty před bílými hackery.

Útočníkům se podařilo získat tolik tokenů, že se začaly rojit obavy o bezpečnost nejen samotného protokolu, ale popřípadě i kaskádových výprodejů, které by mohly následovat. 

Událo se toho opravdu hodně a na detaily si budeme muset počkat po plnohodnotné post mortem analýze. A nakonec můžeme být rádi, že Curve padl jen takto málo.

Dystopický Worldcoin

Po letech příprav je to tady. Worldcoin spustil svůj token. Projekt se snaží o dvě věci. Zaprvé je to vytvoření univerzální digitální identity, ideálně všech lidí na světě, na blockchainu. Zadruhé by rád ukázal cestu k základnímu nepodmíněnému příjmu. 

Projekt očividně milovaly venture kapitálové fondy v čele s Andreessen Horowitz. Ve dvou kolech od nich nasbíral 125 milionů dolarů. Přijetí Worldcoinu však bylo rozporuplné. 

K pořízení digitální identity vyvinuli speciální orb, kouli, se kterou chodí po světě, a skenují lidem sítnice. Celé to působí hodně dystopicky a kritiku schytávají i za to, že zájemce sbírali hlavně v rozvojových zemích, kde lidi lákali na pár mincí zdarma. Hodně kritiků sepsulo i distribuci tokenů, která měla nahrávat zakladatelům, investorům a market makerům.

Trh zatím to jedno jediné procento tokenů, které šlo do oběhu, ocenil na zhruba 2,3 dolaru za kus. To znamená, že kdyby jich bylo v oběhu všech deset miliard, hodnota projektu by činila 23 miliard dolarů. To by mu přiřadilo sedmou příčku v žebříčku největších kryptoměn.

Ve čtvrtečním KryptoSpace má vyjít rozhovor DC Builderem, který se na  projektu podílel.

Amerika chystá regulaci

Americký Kongres schválil dva návrhy zákonů, které by mohly firmám i uživatelům vnést trochu světla do problémů kolem regulace jejich produktů. 

Většinu ve výboru pro finanční služby získaly zákony nazvané Financial Innovation and Technology for 21st Century Act a také Blockchain Regulatory Cerainty Act.

První má kryptofirmám definovat, kdy musejí svůj produkt registrovat buď u CFTC, tedy komise pro obchodování s komoditami, a kdy u SEC, tedy komise pro obchodování s cennými papíry.

Republikánský návrh také určuje proces, jak SEC dokázat, že je projekt dostatečně decentralizovaný, a že tedy splňuje podmínky pro označení za komoditu.

Druhý „blockchainový“ zákon navrhly obě strany, autory jsou republikán Tom Emmer a demokrat Darren Soto.

Cílem je ulehčit fungování těžařům, DeFi platformám a dalším. Zákon určuje, kdo je a kdo není takzvaný money transmitter, tedy kdo poskytuje hotovostní služby. Doteď to nebylo jasné a poskytovatelé některých služeb se obávali, že by při určitém výkladu zákona mohli do této kategorie spadat. A je známo, jak americké úřady čtou zákony vztahující se na krypto.

Jedno z obvinění SBF padlo

A co by to byla za Týden v kryptu bez oblíbeného Sama Bankmana-Frieda alias SBF.  Americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že Samíka kvůli politickým darům nezažaluje.

Důvodem je prý složitost případu a smlouvy uzavřené s Bahamami, které jej do Spojených států vydaly.

Lidé z FTX naposílali americkým politikům na jejich kampaně přes 90 milionů dolarů, více než polovinu z toho SBF, a to demokratickým kandidátům. Desítky dalších milionů směřovaly k republikánům.

To všechno nicméně neznamená, že by měl SBF vyváznout bez trestu. Stále je obžalován z řady trestných činů včetně podvodu. Fried byl mimochodem velkým investorem ve Worldcoinu. Tak třeba bude mít na splacení těch miliard, které se v jeho firmách ztratily.

Kryptoinfluencera rozčtvrtili

Argentinský kryptomilionář, trader a influencer Fernando Pérez byl nalezen mrtev. A to v nepěkném stavu. Nejdříve skupina dětí nedaleko Buenos Aires našla kufr s jeho končetinami.  Den poté našla policie v potoce oddělené tělo a hlavu. Pérez byl pohřešovaný od 18. července, kdy nevrátil klíče od pronajatého bytu. Končetiny byly podle expertizy odděleny profesionálně.

Otázkou je, jakou roli v případu hrály kryptoměny. I když se Pérezovi v médiích píše jako o milionáři, mohly ho ve skutečnosti dohnat nesplacené dluhy v řádu jednotek či desítek tisíc dolarů. Za půl roku je to druhý podobný případ, první se týkal bulharské kryptokrálovny Ruji Ignatovy, i když tu zatím nikdo nenašel. 

Cointelegraph shrnuje další úmrtí lidí spojených s kryptosvětem. Jen mezi říjnem a prosincem loňského roku bylo patrně zavražděno pět dalších známých osobností.

A teď už jen krátce

Sequoia Capital, jeden z největších VC hráčů na trhu, snížila prostředky ve svém kryptofondu. Podle Wall Street Journal už v březnu oznámila investorům, že to bude snížení  585 na 200 milionů dolarů. Důvodem je situace na trhu.

Platforma Sazmining plánuje v září otevřít novou farmu na těžbu bitcoinu v Paraguayi. Startup umožňuje zákazníkům pořídit těžební rigy, které jim pak provozuje, a to výhradně pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Zřejmě pochází z obří vodní elektrárny na přehradě Itaipu, která leží na hranicích s Brazílií. Sazmining by měla využívat pouze přebytečnou elektřinu, která vyjde na zhruba korunu za kilowatthodinu, což je zlomek tržní ceny.