Češi a dlouhověkost: Jak si užít dlouhé stáří?

Video placeholde

Představte si, že budete žít do sta let. Polovině dětí narozených po roce 2000 se to podle statistiků splní. Rozsáhlý průzkum NN pojišťovny a penzijní společnosti dokonce ukázal, že už dnes by si průměrný Čech přál žít do 93 let. Jak se na tak dlouhý život správně připravit? Jak se nejen dožít vysokého věku, ale také si to užít? Odpovědi hledáme v rozhovorech s odborníky z různých oborů.

„Prodlužující se délka života s sebou nese příležitost oddávat se koníčkům a zájmům, na které v pracovním životě nebylo tolik času. Můžete se třeba věnovat vzdělávání, cestování nebo pečovat o vnoučata, pokud vám to dělá radost,“ říká Jiří Hrabě, ředitel neziskovky Elpida, která pomáhá naplňovat životy seniorů novými aktivitami a radostmi.

Češi mají navzdory obavám, co jim stáří přinese, opravdu spoustu snů a přání, která si chtějí v důchodu plnit. Průzkum NN potvrdil, že se těšíme, až v penzi budeme dělat jen to, co nás baví: jezdit na výlety, užívat si vnoučata, ale také číst a odpočívat dle potřeby.

Umí Češi stárnout?

Češi se stále učí, jak si naplno užívat každou fázi delšího života a není divu. Do penze sice půjdeme o něco později než naši prarodiče, díky prodlužující se délce života si v ní ale pobudeme přibližně o deset let déle. A to je za dvě generace velká změna.

„Češi podle mého názoru stárnout umějí, i když se to stále učí. Jsou na tom rozhodně lépe než před dvaceti lety,“ shrnuje Jiří Hrabě. A z osobní zkušenosti dodává, že pro funkční přípravu na stáří záleží na finančním přípravě, ale i na tom, jak lidé celý život pečovali o své přátelské vazby. „Pokud lidé tyto dvě věci nepodcenili, tak se jim stárne daleko lépe,“ dodává.

Jiří Hrabě, ředitel ELPIDA, o.p.s.Jiří Hrabě, ředitel ELPIDA, o.p.s. | Content Studio

Proč je přátelství vedle financí tím základním kamenem přípravy na dlouhý a spokojený život? „Když máte přátele, máte se na koho obrátit a popovídat si nebo společně někam vyrazit, tak vám to výrazně zpříjemní stárnutí. Přátelství samozřejmě vznikají i po odchodu do penze, ale jejich navazování bývá složitější,“ vysvětluje autor knihy esejů o stárnutí, proč je dobré pečovat o přátelství v každém věku.

Učení mučení

Přípravu na stáří si s celoživotním učením spojuje zatím jen velmi málo lidí. Přitom právě potřeba neustále se něco učit dle odborných studií přispívá k celoživotní spokojenosti.

Většina Čechů má podle všeho dostatek podnětů k učení. Touhu rozvíjet se v průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti projevilo přes 70 % Čechů, ale jen třetina z nich to dokazuje i svým způsobem života.

„Abychom se nebáli nových věcí a chtěli si je osvojit, tak je dobré být zvídavý. I to je ale o celoživotním přístupu, nejde se to naučit přes noc,“ říká Jiří Hrabě. Není potom tak těžké přijmout změny, které s sebou život přináší – třeba v oblasti technologií a komunikace.

Schopnost otevřené komunikace je také klíčem k řešení složitějších situací, které mohou s věkem nastat. „Je velmi důležité, aby člověk věděl, kam se obrátit s prosbou o pomoc. V České republice je naštěstí stále sociální systém, který nenechá nikoho úplně na holičkách. Je ale potřeba umět tyto informace získat a nějakým způsobem je použít k tomu, aby se můj život zlepšil,“ říká Jiří Hrabě, ředitel obecně prospěšné společnosti Elpida, která provozuje třeba Linku seniorů nebo online vzdělávací portál Elbot.

Jiří Hrabě spolu s dalšími odborníky radil jak na delší a spokojenější život v rámci kulatého stolu NN Životní pojišťovny. Ta radí, jak se zajistit na stáří, a nabízí třeba i pojištění proti riziku nesoběstačnosti.