Jak na běh?

Zdroj: DECASPORT s.r.o.

Někteří tvrdí, že jde o nejpřirozenější lidský pohyb. Jiní se musí dlouhé hodiny přesvědčovat, aby vstali z křesla a vydali se vstříc utrpení, které je po vyběhnutí čeká. Jak na to, abyste to po prvním kilometru nevzdali a běh se z nepříjemné povinnosti stal vaším oblíbeným koníčkem?

Klíčem k úspěchu je najít si takovou formu běhu, která vás bude bavit a při níž se hned na začátku nepřetáhnete. Pokud jste nikdy neběhali, nemůžete počítat s tím, že udržíte krok s kolegou, který denně trénuje na maraton. V případě, že máte běhání v krvi, nebude vám zase stačit kilometr indiánského běhu podél vody. Abyste u běhání vydrželi, začněte pomalu, postupně prodlužujte vzdálenosti a vybírejte si k tréninku náročnější terén. Každý má své tempo, najděte si, co vám vyhovuje.

Vyražte hned

Pokud jste toho přes zimu příliš nenaběhali, nebo s během teprve začínáte, zkuste co nejméně přemýšlet. Neodkládejte první výběh na lepší počasí nebo vhodnější čas, prostě si obujte pohodlné běžecké boty a vyražte ven v okolí svého bydliště. V začátcích je ideální zvolit lehčí, méně kopcovitý terén, v němž alespoň část trasy poběžíte po měkkém povrchu. Ideální je zkusit si najít kolečko například v lese nebo parku. Nejdůležitější je nepochybně nepřepálit start, pro první výběhy zvolit kratší nebo středně dlouhou vzdálenost a neklást na sebe příliš vysoké nároky.

Indiánský běh

Pokud je na vás samotný běh příliš náročný, začněte procházkami ve svižném tempu. Spousta nezkušených běžců se zprvu věnuje tzv. indiánskému běhu. Jde o střídání běhu a svižné chůze. Při takovémto tréninku můžete například běžet po rovině a z kopce a jít do kopce. Jde především o to, abyste vydrželi v nepřetržitém pohybu. Poměr chůze a běhu se může měnit a než se nadějete, nebudete úlevy vůbec potřebovat.

Vyšší cíle, horší terén

Pokud vás nebaví běhat kolečka na cyklostezce a zimní ztuhlost už jste rozběhali, nahlédněte do mapy nebo některé z běžeckých aplikací a vyberte si pěknou trasu v přírodě. Běžet můžete lesem, skalami nebo kolem řeky. Vyberte si zkrátka terén, ve kterém se vám příjemně poběží. Postupně můžete přidávat zátěž a za během vyrazit třeba do hor. Kromě extrémního skyrunningu a horských ultramaratonů existují i méně náročné horské disciplíny. Můžete třeba vyjít nebo vyběhnout do kopců a za odměnu se dát pěknou zvlněnou  hřebenovku. Běh v horách můžete provozovat u nás v Krkonoších, ale i v zahraničních velehorách. Běh v horách je náročný a vyžaduje lepší fyzickou připravenost a kvalitnější běžeckou výbavu. Než se tedy vydáte do výšek, pořádně na to natrénujte.

Procvičte tělo i mysl

Běh je fajn, ale potřebujete aktivitu, při níž zapojíte také hlavu? Baví vás plánování tras a čtení v mapě? Vyzkoušejte trailové běhání nebo rovnou orientační běh. Kromě běžecké obuvi a oblečení je k tomuto komplexnímu sportu potřeba také mapa a buzola a alespoň špetka orientačního smyslu. Orienťák se běhá podle mapy, jejíž součástí jsou kontrolní body (tzn. kontroly), které nesmíte minout. Mapa na orientační běh je slepá a trasa v terénu není nijak značená. Jedinými orientačními body jsou kontroly a terén zaznamenaný speciálními značkami ve speciální mapě. Pokud vás to láká, zkuste ve svém okolí najít oddíl orientačního běhu a zúčastnit se jednoho z jejich tréninků. Orientační běh má v České republice dlouhou tradici a terén je zmapovaný téměř všude. Pokud v sobě máte soutěžního ducha, můžete se také zúčastnit některého z mnoha amatérských i profesionálních závodů.

Nechce se vám ven?

Venku je počasí, že by psa nevyhnal nebo nemáte dost času na trénink? Pokud vás běh natolik pohltil, že nechcete vynechat jedinou příležitost k protáhnutí, můžete trénovat i v pohodlí domova. Do tréninkového plánu vám doporučujeme zahrnout jógu pro běžce, jakoukoliv formu strečinku nebo jiné cvičení. Pokud nejste nadšený sportovec, který se nebojí vyběhnout ven za jakéhokoliv počasí, dobrou alternativou pro domácí trénink může být běžecký pás. Přijdete sice o výhledy do krajiny a pobyt na čerstvém vzduchu, zato si však trénink můžete zpestřit sledováním videa či filmu. Pokud vám v intenzivním tréninku brání nabitý program, vyzkoušejte zařadit pohyb přímo do práce. Nemusíte nutně vyměnit počítač v kanceláři za práci na stavbě. Můžete si pořídit chodící pás a stůl s nastavitelnou výškou a sbírat kilometry při odepisování na e-maily.

Tak jako u jiných sportů, i pro zdokonalování v běhu je klíčová pravidelnost a dobrá regenerace. Nepřežeňte to na začátku, běžte se proběhnout, i když se vám úplně nechce a užívejte si každý krok, i když to bude trošku bolet. Fyzická aktivita je dobrá jak pro tělo, tak pro ducha. Pokud se u běhu trápíte, vytrvejte a uvidíte, že za pár týdnů vám pravidelný pohyb přiroste k srdci a vy si jej budete moci jen užívat.