Jaká je budoucnost Bitcoinu?

Zdroj: BINANCE LTD

Bitcoin od svého představení způsobil rozruch: v posledních letech zažil několikrát opravdovou rallye, aby se znovu zhroutil. Přesto se nyní stal společensky přijatelným mezi poskytovateli platebních služeb a investorskými kruhy. Ale: Jaká je budoucnost této kryptoměny?

Mezi digitální mincí a virtuálním nárůstem hodnoty

Bitcoin vznikl v roce 2009. Od té doby se stal synonymem pro další digitální měny jako Ethereum, Ripple, Solana, Litecoin nebo Peercoin. Termín kryptoměna, který se nyní celosvětově prosadil, je každopádně zavádějící, jelikož bitcoin není měnou v tradičním slova smyslu. Měny jsou vládou kontrolované a regulované zákonné platidlo. 

Na začátku roku 2024 splnila americká Komise pro cenné papíry (SEC) přání mnoha investičních bank a schválila 11 bitcoinových ETF .

Tyto indexové fondy obchodované na burze představují zlom od tradičního systému indexových fondů, protože mají pouze jednu základní hodnotu: drží bitcoin. Poté, co se cena během prvních dvou dnů po vydání ETF propadla téměř o 10 procent, vyšplhala se nyní na více než 70 000 dolarů. I když aktuálně jeho hodnota roste, bitcoin zatím nepokořil hranici, ve kterou velcí investoři doufali, tj. 100 000 dolarů.

Přesto se mnoho investičních bank, jako jsou JPMorgan a Blackrock, drží svých dlouhodobých cenových předpovědí pro bitcoin ve výši 146 000 nebo dokonce 200 000 USD. Jedním z vysvětlení je, že si získá popularitu jako alternativa ke zlatu jako náhradní měna.

V září 2021 se středoamerická země Salvador stala první zemí na světě, která povolila BTC jako zákonné platidlo. Odpovídající zákon byl přijat o tři měsíce dříve. V souladu s tím musí každý prodejce, který je toho technicky schopen, přijmout bitcoiny jako platební prostředek. 

Kde všude je možné platit Bitcoinem? 

Média jsou plná zpráv o BTC a dalších digitálních měnách. Stále více lidí investuje, láká je naděje na rychlé zbohatnutí – a tím i zvýšení cen. Již několik let se s bitcoiny obchoduje nejen na krypto trzích, ale také na některých futures burzách, jako je Chicago Mercantile Exchange (CME) a ​​Intercontinental Exchange (ICE) v Atlantě. V lednu 2021 ji Paypal přijal jako platební metodu. A americký správce aktiv Blackrock vstoupil do digitální měny se dvěma fondy ve stejném měsíci.

• Microsoft: Softwarová společnost začala přijímat digitální peníze již v roce 2014.

• Mastercard: Poskytovatel platebních služeb s 2,8 miliardami kreditních karet po celém světě nedávno oznámil, že bude přijímat bitcoiny.

• PayPal: Poskytovatel online plateb přijímá také tři další kryptoměny (Bitcoin Cash, Ethereum a Litecoin).

• WordPress: Jeden z největších systémů pro správu obsahu (CMS) na světě, uživatelé mohou platit za balíčky pro tvorbu webových stránek, pluginy, šablony atd. bitcoinem.

• UNICEF: Dětský fond OSN je první a zatím jedinou organizací OSN, která přijímá dary v bitcoinech (a Ethereu).

• Alza: Na Alza.cz probíhají platby v BTC stejně pohodlně a jednoduše jako například platby platební kartou.

Ať chceme nebo ne, bitcoin již patří do našich životů a začíná být postupně přijímán jako běžné platidlo. Předpovědi ceny bitcoinu však nejsou jednotné. Někteří analytici vidí potenciál pro BTC na 146 000 $, jiní dokonce predikují, že svůj kurz Bitcoin do konce roku 2025 navýší na 200 000 $. 

Dočasná euforie na trhu je zavádějící, protože na rozdíl od akcií není bitcoin podložen hodnotou. Negeneruje žádný peněžní tok a žádné rozdělení dividend. Je a zůstává vysoce spekulativní. A na to byste měli, jako potenciální investoři vždy myslet. Pokud nemáte poměrně velkou toleranci k cenovým výkyvům bitcoinu, nejspíše to není nejvhodnější způsob investování. 

Na druhou stranu, pokud budete aktuálně brát bitcoin jako možnost, která by se vám mohla dlouhodobě vyplatit, a budete investovat s rozumem a vysokou tolerancí vůči výkyvům trhu, mohli byste být příjemně překvapeni.