Vana může být ozdobou i malé koupelny. Stačí jen dobře plánovat

Zdroj: SANITINO s.r.o.

4
Fotogalerie

Malá koupelna neznamená méně komfortu, znamená jen důmyslnější plánování při jejím vybavování. Do malé koupelny se vejde překvapivě mnoho, a to, aniž by místnost musela být nutně vizuálně nebo fakticky přeplněná. Pokud tedy vybavujete nový byt nebo plánujete rekonstrukci, zkontrolujte své možnosti.

Místa je víc, než si myslíte

Jak vybavit malou koupelnu je tématem, které řeší nejedna domácnost, a to nejen ve starších panelákových zástavbách, ale i v novostavbách. Rezignovat na své sny rozhodně nemusíte. Kouzlo zařizování malé koupelny tkví v tom, že během plánování je třeba opustit standardní vzorce uvažování a podívat se na prostor trochu jinak. Místa zde je totiž mnohem víc, než se na první pohled může zdát. Je třeba využít doslova každý kout, a to navíc chytře. Moderní sanitární vybavení vás v této snaze podpoří.

Vana v atypickém kabátku

Většina domácností sází na obdélníkovou vanu. Pokud jste však majitelem malé koupelny a vana je vaším snem, zaměřte svou pozornost na vany asymetrické. Jejich tvar může připomínat slzu, ale existují i krásné zkosené „hranaté“ varianty. Alternativou je malá rohová vana. Rozměry asymetrických van se mohou pochlubit šířkou už 750 mm a délkou 1400 mm. Nepohodlí se rozhodně bát nemusíte. Při bližším pohledu můžete dokonce zjistit, že úhlopříčka některých van je o 15–20 cm větší než u klasické vany. Pro úplnost, existuje jen velmi málo koupelen, kam vanu jednoduše nevtěsnáte. I zde však lze přistoupit na kompromis a zvolit například vyšší sprchovou vaničku, která do jisté míry může vanu nahradit.

Kouzlo asymetrie

Asymetrická vana je nejen praktickým řešením, ale navíc dodá místnosti krásný, unikátní vzhled. Je třeba si však pohlídat, jakým směrem je zkosena. Instalace je pevně předurčena, vana nebývá „oboustranná“. Asymetrická vana navíc často přinese řadu zajímavých vylepšení, například širší okraj, na který snadno umístíte používané hygienické potřeby; zabudované sedátko, které ocení nejen méně pohyblivé osoby, ale i senioři. Pokud však chcete z nějakého důvodu i přesto vanu obdélníkovou, můžete sáhnout po zkrácené variantě, případně variantě užší.

SANITINO s.r.o.

Vanová baterie

Nezapomeňte, že ke každé vaně patří také vanová baterie. Variant je mnoho, abyste však prostoru maximálně odlehčili, a to jak vizuálně, tak i fakticky, zvolte ideálně podomítkové vanové baterie. Pro snadné a bezpečné ovládání se hodí zejména termostatické vanové baterie, ideálně tlačítkové. Zkontrolujte, aby délka vanové výpusti byla dostatečná a aby se voda netříštila o hranu vany. Další otázkou je samozřejmě sprcha. Doporučujeme zvolit ruční sprchu s více proudy, kterou umístíte do pevného držáku na stěnu nebo k ní pořídíte i sprchovou tyč.

Vanová zástěna a prostor kolem vany

Pokud jste vedle relaxační koupele také příznivcem oživujícího sprchování, doporučuje se k vaně pořídit i vanová zástěna. Existují univerzální vanové zástěny, ale i funkční sety (vana + sprchová zástěna), u kterých se vyhnete nepříjemným překvapením. Pro uchování čistoty prostoru se hodí skleněné zástěny s minimem zdobení, z hlediska praktičnosti rozhodně oceníte skládací verze. Zaměřte se také na další atributy. Pokud je to konstrukčně možné, zkuste u vany vytvořit niku, kam budete umisťovat potřebné hygienické vybavení. Nezapomeňte na háčky či držáky ručníků.

SANITINO s.r.o.

Funkční partnerství: umyvadlo a vana

Nedílnou součástí při plánování je také umyvadlo. Řada výrobců nabízí k asymetrické vaně také odpovídající tvar umyvadla. Budete překvapeni, jak kouzelně může místnost vypadat, a přitom si zachová plnou funkčnost a vám poskytne odpovídající pohodlí. Vana a umyvadlo se mohou dokonce překrývat. Zapomeňte na nevzhledné monstrózní panelákové řešení. Moderním liniím sanitární keramiky to sluší. Řešením může být i rohové umyvadlo, které je instalováno nad užší částí asymetrické vany.