Vybrat, či nevybrat? Jak ochránit své investice při propadu na akciovém trhu

Co jsou to akcie a jak na ně?

Co jsou to akcie a jak na ně? Zdroj: Shutterstock

Znalosti Čechů o investování se každým rokem zlepšují, vyplývá z Indexu investiční gramotnosti. Více přemýšlíme, jak investovat, a naše vědomosti narůstají. Dokážeme však správně vyhodnotit, co dělat při poklesu na akciovém trhu?

Aktuální data Indexu investiční gramotnosti, jenž sleduje úroveň vědomostí české populace v klíčových investičních oblastech, jsou veskrze pozitivní. S výsledkem o hodnotě 113,9 bodů prokázali Češi a Češky meziročně dosud nejvýraznější posun. 

Pokrok je znát zejména v otázce informovanosti o historických výnosech: 4 z 10 Čechů ví, že minulé výnosy nejsou relevantní pro určení výnosů budoucích. Čím dál více lidí si také uvědomuje, že proti poklesům na akciových trzích se nelze pojistit. A tři čtvrtiny obyvatel správně chápou, že k vyšším výnosům se váže též vyšší riziko.

S vyšším investičním rizikem však vstupuje do hry nový faktor: emoce. „Jelikož se proti poklesům na akciovém trhu nelze bránit ani je vždy předvídat, může se při propadu akcií lehce stát, že se nezkušený investor zalekne a peníze předčasně vybere. Pokud ovšem v dané chvíli akutně nepotřebuje finance a jedná se pouze o domnělou ‚záchranu‘ investic, je takový krok nerozumný. V důsledku investora o peníze naopak připraví,“ vysvětluje Lukáš Raška, analytik investiční platformy Portu.

Vyplatí se zachovat klid

Data ukazují, že pokud člověk investuje dlouhodobě a stabilně, a to dokonce i v období poklesu na akciových trzích, dosáhne na mnohem větší výnosy než ten, který své investice v horším období předčasně vybere. 

„Představme si hypotetickou situaci dvou investorů, kteří na začátku roku 2013 investovali do akcií částku 12 500 Kč a následně každý měsíc částku 1 250 Kč. Jeden z nich však při razantním poklesu trhu v roce 2020 své peníze vybral, zatímco druhý investoval stále stejně. Budeme-li vycházet z reálných dat MSCI World Indexu, rozdíl ve výnosu ve prospěch dlouhodobého a stabilního investora činí k dnešku přes 100 tisíc korun,“ ilustruje Raška. 

Penalizace za předčasný výběr? Může to být plus

Pro investory, především ty začínající, tak může být paradoxně výhodné mít přísnější podmínky pro předčasný výběr svých investičních vkladů. Index investiční gramotnosti ukazuje, že si to někteří investoři dokonce sami uvědomují.

Příkladem je Dlouhodobý investiční produkt (zkráceně DIP), novinka na českém trhu, kterou můžou Češi využívat od začátku roku 2024. DIP je atraktivní zejména díky možnosti odečíst si ročně až 48 000 korun z daňového základu (tedy až 7 200 korun z daní). Podmínkou daňového zvýhodnění je však povinnost „nesáhnout“ na peníze po dobu 10 let a nevybírat dříve než v 60 letech věku – v opačném případě je nutné získané daňové zvýhodnění vrátit. 

Dle Indexu investiční gramotnosti uvažuje o DIPu asi 30 % Čechů. Přes 15 % z nich pak uvedlo, že je DIP láká právě z důvodu podmínek, které jim zabrání v pokušení peníze vybrat: minimálního věku 60 let a 10leté lhůty. Ačkoli podmínky pro výběr jsou u DIPu i penzijního spoření podobné, pro více než polovinu z těch, kteří o DIPu uvažují, je rozhodující výhodnější zhodnocení, na které u DIPu mohou dosáhnout.

Otestujte, co víte o investicích

.. | WOOD & Company investiční společnost, a.s.

Index investiční gramotnosti také ukázal, že znalosti rostou s věkem. Přestože byly výsledky poměrně těsné, nejvyšší finanční gramotnost prokázali lidé ve věku 45–53 let, naopak “nejhůře“ jsou na tom mladí lidé do 35 let.

„Investice jsou skvělým způsobem, jak ochránit své úspory před inflací nebo se zajistit na důchod. Abychom však mohli investovat efektivně a využívat moderní nástroje a produkty, jako je DIP, bez znalostí se neobejdeme. Svoji investiční gramotnost si může každý otestovat na webu www.rozumiminvesticim.cz a zjistit tak, jak si stojí v porovnání se zbytkem populace,“ uzavírá Raška.