Čechů studujících v Německu ubývá

Německo

Německo

Radka Tomečková se německy naučila na pražském německém gymnáziu Na Pražačce. Během bakalářského cyklu na Karlově univerzitě logicky vyjela na dva pobyty do Německa; nejdříve do Zhořelce a pak na rok do Kostnice. U Bodamského jezera se jí tak líbilo, že se rozhodla přerušit české studium a udělat si magisterský titul v Německu. Teď už má i Kostnici za sebou, v Německu ale zatím stále studuje, nyní se věnuje doktorskému studiu v Berlíně.

Co se Radce tak líbí na vysoké škole v Německu? Důvodů je několik. Skvělá knihovna v Kostnici, německý systém, ale v doktorátu rozhodly i finance. „Ráda bych zůstala na univerzitě a to pro mě v Česku s platy za asistentská místa nepřipadá v úvahu – srovnání 19 tisíc v Praze a tři tisíce eur v Berlíně by mělo být ilustrativní,“ říká profesí filozofka Radka.

Srovnávat studium v Česku a v Německu se jí nechce, jde prý o velmi odlišný přístup ke vzdělání. V České republice získají studenti větší všeobecný rozhled a naučí se věci dávat do kontextu, v Německu jdou více do hloubky a učí se samostatně přemýšlet. „Velmi dobrá je kombinace obou systémů,“ doporučuje Radka.

Čechů, kteří by podobně jako Radka získali alespoň jeden vysokoškolský titul na německé univerzitě, ale také ubývá. Jestli to souvisí s počtem německy mluvících studentů na nižších stupních, je zatím těžké říci. Podle údajů, které deníku E15 poslal německý statistický úřad, studovalo v roce 2009 na německých vyšších školách 1751 českých studentů, vloni to bylo už jen 1667.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.