Gruzie – země, kde se zastavil čas. Právě při rozpadu Sovětského svazu

Tbilisi

Tbilisi Zdroj: Sasa Blau

Prezidentský palác
Reprezentace. Náměstí Svobody se sochou svatého
Jiří a prezidentský palác představují
nejhonosnější místa hlavního města Gruzie
Futuristický most Míru přes řeku Kur
Mezi stavitelské chlouby Tbilisi patří katedrála svaté Trojice
Relaxace. Jednou z atrakcí gruzínské
metropole jsou sirné lázně ve čtvrti Avlabari
6
Fotogalerie
Z hloučku bankéřů, kteří se v Tbilisi účastní výročního zasedání Evropské banky pro obnovu a rozvoj, zazněla lakonická věta: „Prostor pro investice by tu byl.“ Jenže ten prostor se zatím nikomu nechce zaplňovat. Gruzie totiž na rozdíl od Ázerbájdžánu, který se pyšní svým bohatstvím na prvních Evropských hrách, nesedí na ropě. Přímé zahraniční investice do její ekonomiky klesly v prvním čtvrtletí na 175 milionů z 350 milionů dolarů v posledním čtvrtletí loňského roku.

Kavkazská republika nutně potřebuje zahraniční investice. Země, jejíž značnou část okupuje Rusko, však zahraniční investory příliš neláká. Gruzie se svými 3,7 milionu obyvatel obsazuje podle Světové banky 115. příčku výkonnosti ekonomik v přepočtu na obyvatele. Zůstává i za takovými ekonomickými trpaslíky, jako jsou Kosovo, Belize či Fidži. A to je pro mezinárodní firmy málo.

Carlo Vivaldi, šéf UniCreditu pro střední a východní Evropu, na otázku gruzínského poslance na summitu EBRD, zda italská bankovní skupina zvažuje vstup na gruzínský trh, odpověděl vyhýbavě. Mezi řádky šlo vyčíst, že tento trh Italy nezajímá navzdory tomu, anebo možná právě proto, že řada Gruzínců stále nemá bankovní účet.

Úspěch slaví neobvyklý přístup tamní Liberty Bank, která se ve svých dodávkách vydává nabízet široké spektrum bankovních služeb za lidmi do odlehlých horských oblastí. „V roce 2012 jsme začínali s dvanácti vozy, nyní jich máme 112 a obsloužíme 1200 vesnic dvakrát týdně,“ chlubí se šéf banky George Arvaladze.

Lávka. K dominantám Tbilisi patří lávka Most míru podle návrhu Itala Michele de Lucchiho, jež se od roku 2010 klene přes řeku MtkvariLávka. K dominantám Tbilisi patří lávka Most míru podle návrhu Itala Michele de Lucchiho, jež se od roku 2010 klene přes řeku Mtkvari|Profimedia.czLávka. K dominantám Tbilisi patří lávka Most míru podle návrhu Itala Michele de Lucchiho, jež se od roku 2010 klene přes řeku Mtkvari

Stesk po sovětských časech

Cestou z tbiliského letiště, kam se s výjimkou letů z Moskvy, Baku a Dauhá velmi obtížně dostává, zaujmou čtvrt století rozestavěné, opuštěné paneláky. Mezi rozpadajícími se budovami se blíže k centru sem tam objeví moderní stavba ze skla a oceli. Většinou bez zjevného účelu a využití.

Frustrace obyvatel je zjevná. Mnozí účastníci konference EBRD se necítili dobře na ulici kvůli tomu, jak unaveně a otráveně vypadali místní obyvatelé. Jako řada zemí na východ od Evropské unie trpí Gruzie střídáním vlád jen proto, aby se voliči nakonec přesvědčili, že nová vláda se o moc neliší od předchozí.

Dvě gruzínské provincie, Jižní Osetii a Abcházii, zabrali Rusové, které Gruzínci právě nechovají v lásce. Přesto jsou postiženi týmž syndromem jako řada postsovětských zemí, zvláště těch chudších na nerostné bohatství. Běžní obyvatelé si stýskají po Sovětském svazu.

„Každý měl práci, vše fungovalo,“ vykládá mi taxikář Tengiz, který se nakonec spokojil s pětinou původní částky požadované za odvoz. Běžným Gruzíncům očividně vyhovovalo mít vše předurčeno dopředu a někoho, kdo jim neustále říká, co a jak mají dělat. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 vše fungovat přestalo. Každý pátý Gruzínec ze země utekl. „Nefungovala elektřina, na jídlo jsme stáli ve frontě celý den,“ líčí turistická průvodkyně Lia.

Nostalgie. Na májové oslavy 70. výročí vítězství nad fašismem si hlavní protagonista skupiny oblékl tričko s portrétem svého idolu – Josifa Vissarionoviče Stalina.Nostalgie. Na májové oslavy 70. výročí vítězství nad fašismem si hlavní protagonista skupiny oblékl tričko s portrétem svého idolu – Josifa Vissarionoviče Stalina.|CTKNostalgie. Na májové oslavy 70. výročí vítězství nad fašismem si hlavní protagonista skupiny oblékl tričko s portrétem svého idolu – Josifa Vissarionoviče Stalina.

Dělníci domů posílají méně

Posledních pár měsíců bylo pro gruzínskou ekonomiku velmi obtížných. Zpomalení ruské ekonomiky vlivem poklesu cen ropy, pádu rublu a sankcí Západu kvůli konfliktu na východní Ukrajině způsobilo šok napříč bývalými sovětskými republikami. Gruzie navzdory svým napjatým politickým vztahům s Moskvou není výjimkou.

Čtvrtletní ekonomický růst GruzieČtvrtletní ekonomický růst Gruzie|Repro E15

Objem peněz, které domů posílají gruzínští gastarbeitři, v únoru meziročně klesl o více než pětinu. Polovina těchto finančních toků totiž přichází z Ruska. Zahraniční obchod je další obětí. Nejen kvůli bilaterálnímu obchodu s Ruskem, ale také kvůli tomu, že řadu gruzínských obchodních partnerů – Ázerbájdžán či Ukrajinu – také zasáhly problémy Ruska. Zahraniční obchod v lednu a únoru spadl meziročně o devět procent. Vývoz do Společenství nezávislých států ve stejném období klesl o 53 procent.

Snění o Evropě

„Jsou to obtížné časy, to, co vidíme, je ekonomický šok u našich hlavních obchodních partnerů,“ uvedl v panelové diskuzi v rámci summitu EBRD guvernér gruzínské centrální banky Giorgi Kadagidze. „Zároveň jsme svědky rychlého posilování dolaru a oslabování měn našich obchodních partnerů.“ Gruzínské lari se nyní pohybuje v okolí kurzu 2,24 dolaru za lari. Loni v září to ještě bylo 1,75 lari za dolar.

Do unie. Gruzínci na opoziční demonstraci v metropoli mávají obří vlajkou Evropské unie. Protestů vyvolaných hospodářskou situací se účastní desetitisíce lidíDo unie. Gruzínci na opoziční demonstraci v metropoli mávají obří vlajkou Evropské unie. Protestů vyvolaných hospodářskou situací se účastní desetitisíce lidí|CTKDo unie. Gruzínci na opoziční demonstraci v metropoli mávají obří vlajkou Evropské unie. Protestů vyvolaných hospodářskou situací se účastní desetitisíce lidí

Bývalý premiér a nejbohatší Gruzínec Bidzina Ivanišvili se v únoru opřel do guvernéra centrální banky, že dostatečně nezasáhl, aby zabránil oslabení národní měny. „Utratit devizové rezervy na zalepení fundamentálních nedostatků ničemu nepomůže,“ reagoval Kadagidze. Oslabení lari vůči dolaru bylo sice značné, ale v souladu s očekáváním Mezinárodního měnového fondu. „Většina měn v regionu oslabila ještě více,“ uvedl ekonom Mark Grifith, který v březnu vedl gruzínskou misi MMF.

Jasný směr. Bezpochyby největším úspěchem gruzínského prezidenta Giorgie Margvelašviliho je asociační dohoda s Evropskou unií podepsaná koncem loňského roku. Měla by posílit vzájemné hospodářské vztahy mezi „osmadvacítkou“ a kavkazskou republikou, která se kvůli proevropské orientaci dostala pod zvýšený tlak z Ruska.Jasný směr. Bezpochyby největším úspěchem gruzínského prezidenta Giorgie Margvelašviliho je asociační dohoda s Evropskou unií podepsaná koncem loňského roku. Měla by posílit vzájemné hospodářské vztahy mezi „osmadvacítkou“ a kavkazskou republikou, která se kvůli proevropské orientaci dostala pod zvýšený tlak z Ruska.|Profimedia.czJasný směr. Bezpochyby největším úspěchem gruzínského prezidenta Giorgie Margvelašviliho je asociační dohoda s Evropskou unií podepsaná koncem loňského roku. Měla by posílit vzájemné hospodářské vztahy mezi „osmadvacítkou“ a kavkazskou republikou, která se kvůli proevropské orientaci dostala pod zvýšený tlak z Ruska.

Vše ale není černé. Gruzie před rokem podepsala asociační dohodu a dohodu o zóně volného obchodu s Evropskou unií. Letos tak tvoří vývozy do EU třetinu gruzínských exportů, zatímco před rokem to bylo 22 procent. Na asociační dohodu s EU jsou Gruzínci náležitě hrdí. Na letišti to přilétajícím návštěvníkům dává jasně najevo řada velkoformátových billboardů.

Zda se Gruzie někdy dočká členství v evropském společenství, je milionovou otázkou. Zatím se zdá být těžko představitelné, že by vlastními ekonomickými problémy sužovaná osmadvacítka chtěla pomocí strukturálních fondů stavět na nohy zbídačenou postsovětskou ekonomiku.