Romové z celé republiky se sjeli do Brna, ministři nedorazili

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Horky

Když se v devět hodin ráno sálem brněnského výstaviště rozezní státní hymna, ze židlí rozespale vstává pestrá směsice lidí. Od šálků s kávou se důstojně zvedají zavalití Romové v dokonale padnoucích oblecích.

Je tu pan Milan Ščuka, respektovaný romský podnikatel ve stavebnictví. V publiku sedí i někdejší poslanec České národní rady Zdeněk Guži, z ostře sledovaného Varnsdorfu přijel terénní pracovník Robert Ferenc a mnoho dalších, celkem na sto padesát romských zástupců. Herec Jan Čenský, který je tu v roli moderátora, je všechny vítá.

Kromě Romů přijelo ještě několik většinou mladých sociálních pracovníků z neziskovek, ale i dva uniformovaní policisté. A samozřejmě novináři. Všichni stojí a čekají, co se bude dít, až dozní hymna. Pak se ale najednou ozve se skočná melodie a přiběhne skupina bosých romských tanečnic. Ospalá atmosféra je tatam. Vítejte na celostátní romské konferenci v Brně.

Přijel jen hejtman

„Musíme změnit dotační politiku, která umožňovala vytváření chudinských ghett,“ hlásá jihomoravský hejtman Michal Hašek, Romové souhlasně přikyvují, zdá se, že Haška tady respektují. „Vytváření politických stran založených na národnosti v minulosti selhaly,“ varuje hejtman Romy od zakládání vlastní politické strany a radí hledání společných řešení. Začíná to slibně.

Jenže hejtman Hašek je prvním a zároveň posledním zástupcem vysoké politiky, který dnes vystoupí, nikdo jiný se na romské konferenci neukázaže. Ministři i policejní prezident za sebe poslali zástupce, kteří jsou sice možná úředníky na svém místě, ale jejich slovo nemá potřebnou váhu. Nakonec nepřijede ani poslanec Jaroslav Foldyna, který je napsán na programu.

Michal HašekMichal Hašek|Petr Horky

Stojí tu vůbec někdo o Romy?

Romové si projevy úředníků z ministerstev a zmocněnkyně pro začleňování Moniky Šimůnkové poslechnou, příliš nadšení ale nejsou. Jen další konference, která nic neřeší, visí ve vzduchu. Dokud ovšem nevystoupí šedovlasý Rom Julius Lévay z opavského sdružení Dživipen. „Slyším tu pořád to samé, to stejné. Jedna věc je ale jistá, osmdesát procent lidí Romy nesnáší. Co s tím? Na to bych chtěl slyšet odpověď!“ hlásá naštvaně Lévay a ihned ho přerušuje bouřlivý potlesk z publika. „Stojí tady vůbec někdo o Romy? Tato konference mi přijde chabá.“

Lévay kritizuje, že od doby, kdy vláda po sametové revoluci zavřela těžký průmysl na Ostravsku, Romové tam nemají práci, zapomněli pracovat. „Je to ztracená generace. Práce není pro peníze, práce má vyšší smysl, práce člověka zlepšuje,“ pokračuje Lévay, přerušuje ho potlesk, lidem mluví z duše.
Julius LévayJulius Lévay|Petr Horky

Po jeho emotivním vystoupení si bere slovo Jiří Daniel, chce ihned zareagovat na právě zaznělá slova. „Není nad to říct to od srdíčka, ale nebrečme, pojďme se bavit. Dělá se toho hodně, není pravda, že se nic nedělá, vždyť je tu policie, politici,“ vyjmenovává Daniel. Snaží se vnést diskusi zpátky na věcnou rovinu.

Novináře ale v tuhle chvíli zajímá spíše nespokojený pan Lévay, obklopí ho za dveřmi konferenčního sálu s diktafony a kamerami. Jeho emotivní projev měl odezvu, tak ať to řekne znovu na záznam. Na druhou stranu Milan Ščuka, který Romy vybídl k sebekritice, vyzval je, aby „byli dobrými sousedy“ a snažili se zlepšit mediální obraz Romů, zůstává stranou pozornosti novinářů.

ilustrační fotoilustrační foto|Petr Horky

Jen další neziskovka?

Vrcholem konference je založení nového, celostátního romského hnutí. Nemá jít o politickou stranu, ale čistě profesionální 34 člennou organizaci, ve které budou i zástupci „bílé“ většiny. Samotná volba probíhá neformálně. „Kdo je pro?“ ptá se od řečnického pultíku Josef Baláž, Romové v publiku se po sobě nejistě ohlížejí a pomalu zvedají ruce. „Kdo je proti?“ Zvedá se jediná ruka. „Opticky jsem se přesvědčil o schválení,“ uzavírá Baláž. Další romské sdružení je na světě. V čem ale bude jiné než všechna předchozí?

„Budeme komunikovat s lidmi z vlády a z patřičných resortů. A o to nám šlo. Aby se našel partner. Protože jednat o Romech bez Romů je nemožné,“ slibuje si od nového sdružení Vladimír Galbavý, místopředseda Společenství Romů na Moravě a jeden z iniciátorů konference. Galbavý si pochvaluje, že se konference uspořádaná samotnými Romy povedla, ale vadí mu, že nepřijely politické špičky. „Pozvali jsme premiéra, ministra práce a sociálních věcí Drábka, pana ministra vnitra. Je pravda, že nás to zamrzelo, že tady nebyli ti praví aktéři a to jsou na vedoucích funkcích v tak důležité záležitosti.“

„Čenský je skvělý člověk“

Absenci politických elit u oběda kritizuje i Vítězslav Vala. „To musel každý vidět, že tu chyběli lidi z vlády,“ říká dlouhovlasý obecní zastupitel z Břeclavi. Sám není Rom, ale s menšinou pracuje v břeclavském sdružení Občanská komora. „Čekal jsem, že se k tomu zástupci státu postaví čelem a někdo řekne já osobně garantuji to a to. Ale byl to typický alibismus úředníků. Konference nic nevyřeší.“

Ale pro akci má i slova chvály. „Význam to má z pohledu komunikace. Byl problém dát dohromady i samotné Romy, oni nejsou jednotní. Pod tlakem se museli sjednotit,“ říká Vala.

Jan ČenskýJan Čenský|Petr Horky

Ve dvě hodiny je konference u konce, všichni se občerstvují na rautu. Novináři obklopují organizátory konference a ptají se na smysl nového sdružení. Promíchané skupinky Romů diskutují o problémech ve svých lokalitách, právě v těchto okrajových debatách vyplývají na povrch rozdíly a drobná řevnivost mezi jednotlivými skupinami a sdruženími, každý má o řešení problému trochu jinou představu. Romská komunita je minimálně stejně pestrá a nesourodá jako většinová společnost. Jestli se ale na něčem všichni shodnou bezvýhradně, je to chvála herce Jana Čenského. „Je to skvělý člověk, dlouhodobě se nám snaží pomoct,“ uzavírá Galbavý.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.