Allan Keown: Foxconn má plán zavádění automatizace do výroby

Allan Keown

Allan Keown Zdroj: Michael Tomes

V létě Foxconn podepsal s českou vládou memorandum o investici 2,5 miliardy korun. Půjde především o stavbu vývojových center a datového centra, která budou odpovídat konceptu Průmyslu 4.0. O něm se hovoří jako o čtvrté průmyslové revoluci, kdy stroje, senzory, díly či polotovary a IT systémy spolu budou komunikovat pomocí internetu nejen v rámci jedné firmy, ale také mezi dodavateli a odběrateli.

Foxconn tato řešení bude vyvíjet pro sebe i pro menší firmy. „Bude to ucelený balíček, který zahrne nejen fyzický návrh automatických výrobních linek nebo senzorů, ale také prostor pro firemní data,“ říká jednatel Foxconnu CZ Allan Keown.

Do čeho budete ony 2,5 miliardy korun investovat?

Na těchto projektech už pracujeme. Některé z nich, jako třeba Smart City v Pardubicích, jsou dlouhodobé. Ale už připravujeme například návrhářské centrum nebo centrum vývoje řešení pro Průmysl 4.0 tady v Pardubicích. Nová linka na práškové lakování, kterou jsme spustili v listopadu, je začátkem našich plánů pro naplňování čtvrté průmyslové revoluce. Ambice Foxconnu je navrhovat tyto aplikace nejen pro vlastní závody, ale také pro malé a střední firmy.

Dokdy byste chtěli oznámenou částku proinvestovat?

Bavíme se o horizontu zhruba pěti let.

Očekáváte ze strany státu nějaké speciální pobídky?

Pobídky, které může Foxconn v Česku dostat, jsou k dispozici ve všech zemích Evropské unie. My si zakládáme na skvělých zkušenostech s Českem, kde působíme od roku 2000. Česká ekonomika je stabilní a má velký potenciál.

Je pravda, že jste zrušili některé plánované projekty v Německu, abyste mohli přijít s miliardovou investicí do Česka?

Další etapa bude digitalizace, abychom dokázali výrobní procesy ovlivňovat ve skutečném čase. Naše nové projekty nepotřebují moc montážních pracovníků. Spíše budeme potřebovat programátory, systémové inženýry a další specializované profese

O tom nemám informace, je to spekulace. Chceme se podílet na budování datacenter. To v Česku bude první. Ale pak půjdeme i do dalších evropských zemí.

Budete tato centra využívat pro své firemní účely v souvislosti s přechodem na řešení Průmyslu 4.0, nebo půjde o komerční projekty pro ostatní uživatele?

Budou to komerčně dostupná datacentra využívaná zejména pro naše interní potřeby.

Propojíte služby datacenter s aplikacemi Průmyslu 4.0, které chcete nabízet menším firmám, protože pro ně budou potřebovat datovou a výpočetní kapacitu?

Automatizace a digitalizace výroby vytváří obrovské množství dat, která je třeba analyzovat. K tomu slouží aplikace na prediktivní analýzu a analýzu velkých dat, které musí někde běžet. Foxconn bude mít díky datacentrům pokrytý i tento aspekt. Půjde o ucelený balíček, nejen o návrh automatických výrobních linek nebo senzorů, ale také o prostor pro firemní data.

Jaké aplikace budete v Česku vyvíjet?

Některé z nich už jsou vidět v našich závodech. Máme zkušenosti s výrobními systémy a systémy pro plánování zdrojů (ERP). Ty chceme přidat k automatizaci, skladování dat a prediktivním analýzám dat. Nechceme se zaměřit jen na oblast hardwaru, ale také vyvíjet softwarová řešení. Bude to určeno malým firmám, které si taková řešení nemohou dovolit samy vyvíjet. Ale budeme také hledat partnery, kteří už podobné ucelené balíky služeb malým a středním firmám poskytují.

Ti pro vás nepředstavují konkurenci?

Ne, chceme být partnery. Úspěch Foxconnu na tomto poli bude záležet právě na tom, jak dokáže navázat partnerství s různými poskytovateli.

Co si slibujete od zavedení technologie spojené se čtvrtou průmyslovou revolucí?

Budeme produktivnější a rychleji se dokážeme přizpůsobit požadavkům zákazníků. Čím dál častěji po nás žádají produkty přizpůsobené na míru. Dalším velkým tématem jsou dodací lhůty. Zákazníci totiž nechtějí jen produkty na míru, ale také je chtějí mít velmi rychle. V tom je skvělá poloha Česka, z něhož díky naší logistice dokážeme dodávat na celý evropský trh rychle.

Jaká část vaší výroby už funguje podle konceptu Průmysl 4.0?

Jsme právě na startu. V Česku máme velké závody, jež mají některé pokročilé výrobní technologie, které jsou již v souladu s vizí Průmyslu 4.0. Tím, že jsme otevřeli lakovací linku, jsme uvolnili místo pro pokročilé tvářecí technologie, které nám poskytnou flexibilitu a produktivitu podle potřeb našich zákazníků. Plánujeme integraci pokročilých tvářecích technologií již ve standardu Průmyslu 4.0 do naší mechanické výroby. Zároveň už pracujeme na tom, abychom tento koncept mohli použít při montáži našich výrobků. Foxconn má velmi agresivní plán na zavedení automatizace do výroby.

Allan KeownAllan Keown|Michael Tomes

Čím budete pokračovat?

Další etapa bude digitalizace, abychom dokázali výrobní procesy ovlivňovat ve skutečném čase. Jde o to, že všechny tyto technologie už začínají být dostupné.

Budou české závody propojeny na digitální úrovni s vašimi závody jinde ve světě?

Ano, na úrovni dat to tak bude. Když někde navrhneme produkt nebo náš zákazník přijde s vlastním návrhem, bude to jen otázka přenosu dat, abychom výrobek uvedli do výroby v Pardubicích. Stejně tak se vývoj v Česku bude moci promítnout do výroby v jiných částech světa. Řada našich systémů už byla vytvořena v Česku a teď se používají třeba v Severní nebo Jižní Americe.

Jaké trendy ve výrobě IT zařízení očekáváte a jak se může změnit vaše výroba v Česku?

Odpovídám za divizi komunikačních a infrastrukturních zařízení. V tomto segmentu nám tržby rostou každý rok. Ať už jde o zařízení pro datacentra nebo infrastrukturu pro mobilní sítě, která v Česku vyrábíme. Naopak výroba osobních počítačů klesá. Nicméně celkové tržby Foxconnu v Česku pořád rostou.

Do budoucna se chcete věnovat výrobě menších sérií větších zařízení. Dosáhnete tím na vyšší marži?

Na vyšší marži nutně ne. Tyto výrobky mají větší hodnotu, takže i při menším množství povedou k růstu tržeb. Nízké marže jsou ve výrobě elektroniky typické. Vyšší marže můžeme dosáhnout ve výrobě, která je kapitálově náročná. Marži můžeme zvedat investicemi do nových výrobních zařízení, které zvýší produktivitu, a také do zlepšování dodavatelských řetězců. Třeba výroba infrastrukturních zařízení je kapitálově náročná a vyžaduje vyšší marže.

Naše nové projekty nepotřebují moc montážních pracovníků. Spíše budeme potřebovat programátory, systémové inženýry a další specializované profese.

Allan Keown (48)
Po studiích v Glasgow nastoupil do společnosti Polaroid. Působil v oddělení testování a přístrojového vybavení. V roce 1998 přestoupil do společnosti Compaq Computer, kde vystřídal během čtrnácti let několik inženýrských pozic. Když Compaq koupila společnost HP, z firmy odešel. V roce 2002 nastoupil jako výrobní ředitel do Foxconnu, kde byl zodpovědný za vybudování dodavatelského řetězce, výrobu a logistické služby v závodě v Pardubicích. V roce 2004 byl jmenován ředitelem Foxconn CZ. Dnes je evropským šéfem pro zákazníky z oblasti komunikací a infrastruktury.