Bohumil Doležal: Sobotka je pasivní. Nemůže se divit, že prohrává

Bohumil Doležal

Bohumil Doležal Zdroj: Michael Tomes/E15

Bohumil Doležal
Bohumil Doležal
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka musí vysvětlovat volební neúspěch strany
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se chystá vysvětlovat volební neúspěch strany
11
Fotogalerie

Úspěchu ANO v krajských volbách a prvním kole senátních voleb výrazně pomohli podle komentátora Bohumila Doležala vládní partneři hnutí. „Že ANO uspělo, je mimo pochybnost, výrazně mu ovšem pomohla slabost ČSSD a také KDU-ČSL, kteří se svým trapičem sedí v koalici,“ říká. Doležal také gratuluje šéfovi ODS Petru Fialovi, který stranu označil za nejsilnější pravicový subjekt. „Strana pana profesora Fialy se stala největším politickým trpaslíkem v ČR. Úspěch je to ovšem relativní,“ míní.

E15: I když ANO nezíská hejtmany ve všech devíti krajích, kde vyhrálo, je asi nereálné, aby jich ČSSD mělo až sedm, jak si přeje šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Podepsal se na výsledku fakt, že socialisté většinu regionů ovládají nebo spoluovládají už dlouho? Že tedy lidé volili změnu, jak řekl Sobotka?

Mechanicky vzato je to pravděpodobné, sociální demokraté ovládají kraje bez přestávky už od roku 2008. Vysvětlení však není vyčerpávající. Je třeba říci, jakou změnu voliči volili: totiž změnu od strany problematické, ale demokratické - mimochodem všechny demokratické strany jsou více či méně problematické, nedokonalost patří nejen k demokracii, ale i k normálnímu životu - k multifunkčnímu útvaru pana Babiše. Ten je zároveň obrovská firma, silné politické uskupení a mediální impérium a usiluje o mocenskou dominanci mimo jiné i na účet pana Sobotky a jeho ČSSD. To ovšem pan Sobotka říci nemůže, protože si to raději ani sám pro sebe nepřipouští. Sedí totiž se svým úhlavním přítelem v jedné koalici. A tak si říká, že se nic neděje, nechumelí se. Jak by pak mohl něco vyhrát!

E15: Jak si vysvětlujete, že například na Ústecku zabodoval za babišovce litomeřický zastupitel a na jižní Moravě podobně nevýrazný kandidát, šéf brněských strážníků?

To bych neviděl dramaticky, ANO je v regionech nováček, dává dohromady lidi. Divné by bylo jen, kdyby se někdo z těch dvou stal hejtmanem nebo radním. Což myslím nehrozí.

E15: Co si lze od vlád v čele s ANO v regionech slibovat? Budou se místy rozpadat jako ty na radnicích?

Tak především: žádné vlády ANO nehrozí, budou to koalice. Na druhé straně už jen potřeba poměrně pestrých koalic neslibuje velkou stabilitu. Podstatná věc, která drží koalice pohromadě, je ovšem společný program, ideová základna. ANO, jak známo, žádný pořádný program nemá. Tedy krom „vůle k moci“, jak by řekl filozof Friedrich Nietzche. I poměrně pestrá koalice ale může docela dobře držet pohromadě, když všichni vědí, oč jim společně jde. Na to bych vsázel, i když se to možná leckde nepovede napoprvé. To co regionální politici potřebují, je veřejná kritika. A zvlášť tehdy, když jde o věci celostátního významu.

E15: Kdo kromě ANO ještě vyhrál, případně nezaznamenal prohru? Lidovci, Starostové, ODS?

Spíš bych řekl, kdo byl úspěšný, a to v prvním kroku. Tvorba koalice je totiž druhý krok, na kterém také záleží. Že ANO uspělo, je mimo pochybnost, výrazně mu ovšem pomohla slabost ČSSD a taky KDU-ČSL, kteří se svým trapičem sedí v koalici. Lidovci uspěli, pokud jde o cifry. Nevím jen, na základě minulých zkušeností, je-li triumf Jiřího Čunka ve Zlínském kraji pro stranu výhledově spíš úspěch nebo pohroma. Úspěch STAN je výrazný hlavně ve Středočeském kraji a na Liberecku. Například ve svém domovském kraji, ve Zlíně, dvakrát nezazářili. Kromě toho, jejich úspěch je dočasný. Strana, jejíž představitelé už v názvu tvrdí: Prosím prosím, my nejsme žádní politici, my jsme jen v nejhorším případě úplně obyčejní starostové a v tom lepším případě docela nezávislí, si zaslouží dobře vytopený kotel v pekle nepolitické politiky. ODS se ještě neodrazila ode dna, protože na ně ještě nedopadla. Pořád ztrácí, ale už jen mírně. Platí to zejména ve srovnání s komunisty. Zatím tedy uspěli v tom smyslu, že až dopadnou, nebudou na placku, ale jen si trochu narazí to vzadu.

E15: Lídr občanský demokratů Petr Fiala si pochvaluje, že se strana stala nejsilnějším pravicovým subjektem a příští rok ve volbách do Poslanecké sněmovny tuto pozici ještě posílí. Je jeho optimismus na místě?

Panu profesoru Fialovi je třeba gratulovat. Jeho strana se stala největším politickým trpaslíkem v ČR. Úspěch je to ovšem relativní.

E15: Co přičítáte debaklu TOP 09, byť zřejmě získá alespoň jednoho senátora? Je to stažení Karla Schwarzenberga z čela strany, rozchod se Starosty?

O debaklu bych hned nemluvil. Bylo jasné, že po rozchodu se STAN žádné terno neudělají. To, že pan Schwarzenberg odešel, může výhledově straně prospět. Strana má být jednohlavá a v jejím čele má být předseda, nikoli prezident. Což je nynější stav. Také nevím - přes okázalý úspěch v Liberci a ve Středních Čechách - zda rozchod se STAN, k němuž se rozhodlo toto uskupení, nepoškodí do budoucna oba subjekty.

E15: Šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi je občas vytýkáno, že se příliš soustřeďuje na kritiku Andreje Babiše a prakticky nic jiného voličům nenabízí. Je to tak?

Ježíšmarjá, já jsem podjatý! Já se také soustřeďuji hlavně na kritiku Andreje Babiše a nenabízím nic jiného než tuto kritiku. Myslím, že to je až až. Nejsem ovšem politik.

S Bohumilem Doležalem se můžete setkat na diskusním večeru Volby a co z nich plyne, který pořádá 19. října od 18 hodin v Michnově paláci na Malé straně Klub na obranu demokracie a spolek Topaz. Pozvání přijali i komentátoři Lenka Zlámalová ze serveru Echo 24, Bohumil Pečinka z týdeníku Reflex a Jindřich Šídlo z portálu Seznam.cz.