Byli jsme malý e-shopík. Teď zrajeme, nechceme jen zvyšovat zisk, říká šéf Bonami Vopařil

Pavel Vopařil, CEO Bonami

Pavel Vopařil, CEO Bonami Zdroj: E15 Michael Tomeš

Pavel Vopařil, CEO Bonami
Pavel Vopařil, CEO Bonami
Pavel Vopařil, CEO Bonami
Pavel Vopařil, CEO Bonami
5
Fotogalerie

Převzal vedení on-line prodejce nábytku Bonami a udělal věc, která se v českých firmách příliš nevidí: odkryl zaměstnancům finanční střeva společnosti a ukázal, jaký má jejich práce konkrétní vliv. Po uzavření ekonomiky kvůli koronavirové pandemii se to osvědčilo a zaměstnanci byli vstřícní i nepopulárnímu snížení platů. „Každý měsíc procházíme čísla, lidé se cítí více součástí hry,“ popisuje šéf Bonami a venture partner společnosti Miton Pavel Vopařil.

Jak vás vůbec napadlo otevřít zaměstnancům účetní knihy a sdílet čísla?

Když jsem byl kdysi v Americe na škole, četl jsem knížku pod názvem Open Management. V ní byla případová studie, kdy manažer přišel do nějaké špatné továrny, otevřel všem lidem knihy a naučil je, jak jejich práce přímo ovlivňuje finance firmy. Hrozně ji to nakoplo. Od té doby si to pamatuji. Já vlastně ani neskrývám žádnou strategii, říkám to otevřeně i do médií.

Za pandemie či krize to asi může být zvlášť přínosné. I mé známé ve firmě po vypuknutí koronaviru ukázali čísla a řekli: když můžete, zapojte se. Byla z toho nadšená.

To se nám stalo také. Pro mě to byl jeden z výrazných okamžiků roku. Po vyhlášení nouzového stavu nám spadly prodeje o čtyřicet až padesát procent, byli jsme na home office a každé dva tři dny jsme měli celofiremní hovory. Na tom prvním jsem zaměstnancům po třech dnech řekl, že ztrácíme x stovek tisíc každý den, že věřím v obrat, ale nyní potřebuji, abychom si snížili platy. Byl jsem otevřený a upřímný, platy jsme snížili a přišly mi desítky e-mailů, kde lidé psali, že to chápou a ať snížím jejich plat více, protože je tady někdo, kdo má hypotéku nebo děti. Reakce byla famózní, byl jsem nadšený.

A už jste platy zase vrátili na předešlou úroveň?

Vrátili jsme je hned po měsíci. A teď nám to jde, takže jim budu vracet i ušlou mzdu z prvního měsíce. Firmu tento krok hrozně posílil, kolem snížení platů nebylo dusno, naopak to bylo super.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!