Česko musí po Macronově zvolení zvážit přijetí eura, říká Drulák

Petr Drulák

Petr Drulák Zdroj: ČTK

Petr Drulák se brzy odstěhuje na českou ambasádu v Paříži
Brigitte Trogneuxová na svých 64 let nevypadá.
Macron slavil vítězství v prezidentských volbách s manželkou Brigitte Trogneux po boku
Macron slavil vítězství v prezidentských volbách s manželkou Brigitte Trogneux po boku
Macron slavil vítězství v prezidentských volbách s manželkou Brigitte Trogneux po boku
6
Fotogalerie

Zvolení centristy Emmanuela Macrona novým francouzským prezidentem je zásadní událostí zahraniční politiky posledních dní. I on chce ale Evropskou unii měnit a Česká republika se na to musí připravit. „Pokud chce Francie něco měnit v Evropě, tak se musí najít kritická masa dalších, nemůže to udělat sama. Další integrační kroky ale budou probíhat právě v rámci eurozóny. A Česká republika si musí položit otázku, jak se k eurozóně postaví,“ říká český velvyslanec ve Francii Petr Drulák v exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ.

Jako prioritu teď vidí rok 2018. Už kvůli tomu, že se bude slavit hned několik významných výročí jako sto let od konce první světové války nebo rok 1968. „Předpokládám také, že by se v příštím roce mohly uskutečnit návštěvy na vysoké politické úrovni. Budeme mít novou vládu, Francie novou politickou reprezentaci ustaví během léta. Považuji za důležité, aby se spolu začaly setkávat,“ tvrdí Drulák.

Jak fungují česko-francouzské ekonomické vztahy po vyřazení Arevy z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín? Co si Francouzi myslí o české vládní krizi? A nebyl na místo velvyslance přesunut po kritice, která se na něj snášela ve funkci náměstka ministra zahraničí? O tom všem mluvil s INFO.CZ ve své pařížské rezidenci. 

Co pro Českou republiku znamená vítězství Emmanuela Macrona ve francouzských volbách?

Myslím, že je pro nás důležité, že zvítězil kandidát, který Evropu bere vážně a chce, aby v ní Francie byla silně angažovaná. Macron se jako jediný z kandidátů nebál hovořit pozitivně o Evropské unii. V kampani jinak převažoval kritický tón. I on říká, že ne všechno v EU funguje tak, jak má. Mnoho věcí chce sám měnit. Ale hlásí se k základní myšlence Evropské unie.

Macron mluví o potřebě změň uvnitř EU. Nedotkne se některý z těchto bodů přímo Česka?

Pokud chce Francie něco měnit v Evropě, tak se musí najít kritická masa dalších, nemůže to udělat sama. Další integrační kroky ale budou probíhat právě v rámci eurozóny. A Česká republika si musí položit otázku, jak se k eurozóně postaví. To bude otázka pro novou vládu. Můžeme tedy očekávat, že tuto debatu povedeme na začátku příštího roku. Téma, které se ve Francii hodně objevuje, je také ochrana. Všichni kandidáti, kteří se umístili ve špičce volebního klání, říkali, že stát musí chránit. My si v této souvislosti budeme muset pohlídat, aby ta ochrana nešla na úkor našich zájmů.

Připravovala se nějak Česká republika na možnost, že by mohla být prezidentkou Marine Le Penová?

Na takovéto věci se nijak nepřipravujete. Myslím, že po prvním kole byl výsledek celkem jasný. Volební procesy jsou vždy nepředvídatelné, ale tendence byly silné pro Macrona. Konečná čísla byla ještě přesvědčivější. Navíc – jak to celé dopadne, závisí na parlamentních volbách. Prezident nevládne sám. Vláda musí mít parlamentní většinu, alespoň ve chvíli, kdy se ustavujete. A nad tím teď visí velký otazník. Macron má ambiciózní plán, že by chtěl vytvořit svoji vlastní většinu. Konkurence politických stran, které mají své sítě a lidi v regionech, ale bude poměrně silná. Myslím, že to pro něj bude těžší krok než vyhrát prezidentské volby.

Někteří poslanci Socialistické strany zřejmě čekali na Macronovo vítězství, aby za ním přešli do jeho hnutí. On sám také strategicky vyčkával s odkrytím svých kandidátů do parlamentních voleb. Má podle vás šanci získat většinu?

Nedokážu říct, jak to dopadne. Macron v této chvíli sází na to, že mu lidé dali důvěru a že budou chtít, aby svůj program uskutečnil. A k tomu musí dát důvěru i jeho lidem. Republikáni a socialisté, kteří jsou v hluboké krizi, mají na druhou stranu lidi v regionech. Nyní bude otázka pro řadové poslance, jak se budou rozhodovat. Někteří z nich od Macrona dostanou nabídku, někteří se budou připojovat spontánně, někteří si zas řeknou, že pro ně má smysl zůstat ve své stranické rodině.

Navíc Macron nechce stavět své poslance pouze na základě na zkušených politiků, tím by trochu popřel své poslání. Myslím, že říkal, že by to mělo být padesát na padesát. Půlka zkušení politici a půlka nové tváře. Důležité bude, jak postaví svou vládu. Myslím si, že během příštích dnů už bude jasněji, kdo bude jeho premiérem do parlamentních voleb. A to bude signál, jak si představuje své vládnutí. Předpokládám, že tam budou lidé spojení se Socialistickou stranou, někteří s republikány a pak další, kteří jsou noví.

Zbytek rozhovoru si přečtěte na portálu INFO.CZ