Jindřich Vařeka: V politice jsem ztratil svobodu byznysmena

Jindřich Vařeka,

Jindřich Vařeka, Zdroj: Michael Tomes, E15

Fenomén vstupu významných podnikatelů do politiky se nevyhnul ani komunální úrovni. Starostou Příbrami, města v minulých dekádách hodně spojovaného s organizovaným zločinem, se stal na kandidátce ANO Jindřich Vařeka mladší. Spolumajitel velkého výrobce koupelen Ravak s řadou dalších podnikatelských aktivit. O své budoucnosti má jasno. „Určitě se vrátím zpět do byznysu,“ říká Vařeka.

E15: Jste teď víc politikem, nebo byznysmenem?

Jsem starostou na sto procent. Přestal jsem podnikat. Odhlásil jsem se ze statutárních orgánů takřka všech společností, v nichž jsem působil.

E15: Podíly ve firmách jste si ale nechal.

To je jiná věc. Podílů jsem se nezbavil, to už by bylo přece jen příliš. Přesto platí, že jsem na sto procent starosta a nula procent podnikatel.

E15: Byl pro vás nástup do starostovského křesla kulturní šok?

Změna je to v každém případě obrovská. Tou nejbolestivější věcí je pro mě ztráta svobody, a to úplně na každém kroku. Jako podnikatel má člověk samozřejmě také hodně povinností, ale může si je svobodně rozvrhnout. Může si svobodně určit, s kým bude hovořit a jak dlouho. S kým budu a nebudu hovořit jako starosta, si vybírat nemohu.

E15: Jak dlouho budete chtít v politice zůstat?

Zatím si neumím představit, že bych dobrovolně pokračoval déle než čtyři roky, na které jsem byl zvolen, respektive ty tři, které mi ještě zbývají.

E15: Co vás nejvíce překvapilo po vstupu na radnici?

Na politice jako takové mě překvapila brutalita nakládání s informacemi, brutalita nakládání s realitou. Stejně tak absence logiky a racionality v diskuzích mezi koalicí a opozicí. To je děsivé. S něčím takovým se v podnikatelském světě nesetkáváte. Tam stačí několik vět a vyjasníte si problém. Tady už jen sama otázka může být velice útočná. Již samotnou otázkou můžete nevinného člověka dehonestovat a v podstatě zničit. Když se mě jako politika někdo zeptá: „Je pravda, že spíte s mrtvolami?“ Řeknu samozřejmě, že ne, co je to za nesmysl. Ale už to zaznělo. Otázka již v éteru lítá a jen tak nezapadne. Pak k tomu někdo něco přidá na sociálních sítích a už to frčí.

E15: Setkáváte se s tím v praxi?

Je to typ otázek, které klade opozice. A zdánlivě jsou to otázky oprávněné. Když se vás zeptají, proč jste na moderování akce neudělali výběrové řízení, zní to velmi logicky. Přitom každý, kdo to zná, ví, že je nesmysl, aby se dělalo výběrové řízení na moderátora, který dostane dva tisíce korun. Jenže ve vzduchu pak koluje: Aha, oni neudělali výběrové řízení na moderátora.

Obětujete čtyři roky života sice krásnému cíli udělat něco pro město, ale současně na vás každý během té doby ukazuje prstem a plive po vás. Každé ráno, když vstávám, pochybuji o tom, co dělám

E15: Udělal jste po nástupu na radnici nějaké zásadní kroky?

Začátek byl těžký. Abychom mohli začít stavět dům, bylo třeba nejdříve udělat základy. Provedli jsme řadu změn v organizační struktuře městského úřadu. Přestěhovalo se zhruba padesát úředníků. Někteří, i když jich nebylo tolik, byli propuštěni. Někteří byli povýšeni, další poníženi. Byly vytvořeny nové odbory, nová oddělení, jiná zase zanikla. Celé to uskutečnit nebylo jednoduché a zabralo nám to čas až do letošního dubna.

E15: Stihli jste kromě změn v administrativně vůbec ještě něco dalšího?

Když vyjmenuju jen základní věci, jde o otevřenost radnice, která začala on-line přenosem ze zasedání zastupitelstva. Momentálně začínáme dávat na web všechny dokumenty, u nichž je to možné. Minimálně jednou za čtrnáct dní pořádáme pravidelně tiskové konference, kde se novináři mohou zeptat na cokoli. Připravujeme vybudování velké klidové zóny a parku pro obyvatele a tak dále.

E15: O minulém vedení radnice jste se vyjádřil, že se ve městě chovalo jako okupační armáda nebo lancknechti na dobytém území. Bylo to tak zlé?

Na tom trvám. Město v současnosti nemá žádné pozemky, které by mohlo scelit. Takže v podstatě nemáme nic, co bychom mohli investorům nabídnout. Stav městských nemovitostí a bytového fondu nelze z velké části popsat jinak než jako předdemoliční. Peníze v kase nejsou žádné, máme jenom úvěry. A teď mi řekněte, jak se z toho dostat nějakým zázrakem?

E15: Vyvozoval jste z toho pro někoho nějaké důsledky?

Podali jsme jedno trestní oznámení. Hodně spolubojovníků a lidí z okolí mi vyčítá, proč kostlivce ze skříní nevytahujeme na světlo. Jenže nechci politiku zavléct do situace, kdy tady na sebe budeme plivat s opozicí, my budeme vytahovat věci na ně a oni se budou za každou cenu snažit vyšťourat něco na nás. To městu nepomůže. Nemám ambici na tomto místě po skončení volebního období pokračovat. Udělám svou manažerskou práci a půjdu dál. Postarám se, aby se věci pohnuly kupředu, aby se nastavily dobré ekonomické parametry. To je hlavní cíl. A ne se celé volební období šťourat v tom, co kdo udělal špatně.

E15: Nedávno jste oznámil, že město bude chtít vykoupit zpět pozemky v průmyslové zóně, které v minulosti prodalo. Nenahráváte tím spekulantům, kteří je výhodně nakoupili a teď za ně asi budou chtít víc?

To je velice správná otázka. Myslím však, že to dokážeme vyřešit. Máme několik průmyslových zón, které se budeme pokoušet vykoupit. Jestliže někde budou spekulanti prodávat za příliš vysoké ceny, pokusíme se o to na jiném místě. Rádi bychom scelili pětadvacet hektarů. O Příbram je velký zájem, a jakmile pozemky scelíme, CzechInvest je nám schopen přihrát během velice krátké doby investora.

Jindřich VařekaJindřich Vařeka|Michael Tomes, E15

E15: Volby jste vyhrál na kandidátce ANO. Když parafrázujeme jedno z původních hesel této strany, jde řídit město jako firmu?

Myslím, že je obrovská škoda, že Příbram alespoň jedno takové období nezažila. Kdyby se město alespoň chvilku chovalo jako firma, nerozdávalo by majetky, nepodepisovalo smlouvy na pronájem na dobu neurčitou. Udělal byste to jako podnikatel?

E15: Proč jste si vybral právě ANO?

ANO mě požádalo, abych tu sehrál důstojnou roli lídra v komunálních volbách. A já věřím principu, že se na radnice alespoň v některých volebních obdobích mají dostat lidé, kteří jsou ochotni dělat v podstatě zadarmo. Pro mě je můj příjem na radnici roven například amortizaci mého automobilu. Díky tomu se tady nemusím nikomu podbízet a ohlížet se na to, že musím být nutně zvolen i v příštím období. A to je princip strany ANO. Aby na vedoucích veřejných funkcích byli lidé, kteří nejsou závislí na příjmech od státu.

E15: Nevede to pak ale například u takového Andreje Babiše k permanentnímu střetu zájmů?

U pana Babiše to nechci hodnotit. V mém případě je to však jasné. Mám nulový střet zájmů. Možná až budeme na radnici dělat nové toalety, že by sem Ravak dodal šest umyvadel? To už by bylo trochu přitažené za vlasy.

E15: Příbrami se říkalo „středočeské Palermo“. Bylo město v rukou mafie?

Ve své době tomu tak asi bylo. V posledních letech to ale už tak brutální charakter jako před dvaceti lety nemělo. Spíše šlo o neekonomické řízení města. O to, že se město zbavilo majetku, aniž by z toho cokoli mělo. To je obrovský průšvih.

E15: S Příbramí jsou spojená jména nepřehlédnutelných postav Jaroslava Starky a Vlastimila Spěváka, o nichž se v souvislosti s „Palermem“ povídá ledacos. Narážíte na ně nějak?

Pana Spěváka neznám a ani přesně nevím, jaká je jeho role. S panem Starkou jsem se sešel několikrát a jednali jsme zcela korektně. Domluvili jsme se na vzájemném vyrovnání mezi ním a městem. Projevil maximální ochotu vyjít vstříc, dohodli jsme se na splátkovém kalendáři jeho dluhu a říká, že dohody dodrží. Nemám žádný důvod o tom pochybovat.

Jindřich VařekaJindřich Vařeka|Michael Tomes, E15

E15: Za co Starka městu dluží?

Týká se to pronájmu kulturního domu. Město dříve bylo s panem Starkou kvůli tomu ve sporu. Nám se jej podařilo vyjasnit a určit definitivní sumu, kterou pan Starka slíbil zaplatit.

E15: Jak vnímáte, že Royal Sport Investment, tedy pojišťovací společnost, v níž máte podíl, je současně partnerem fotbalového klubu FK Příbram Jaroslava Starky?

V Royal Sport Investment mám historicky jen deset procent. Tato společnost pojišťuje sportovce od mažoretek až po fotbalisty a hokejisty z celé České republiky. A že pojišťuje také příbramské fotbalisty, už přišlo samo sebou. Navíc nevím, jak bych mohl ovlivnit, aby se fotbalista z FK Příbram pojistil právě u této firmy. A mimochodem právě příbramskému fotbalovému klubu jsme snížili dotace na polovinu.

E15: Ze statutárních orgánů svých firem jste vystoupil, sledujete však, co se v nich děje?

Samozřejmě sleduji, zhruba jednou za měsíc se vídám s ostatními akcionáři a bavíme se o tom, jaká je situace.

E15: Zmínil jste, že déle než čtyři roky asi v politice nezůstanete. Vrhnete se pak zpátky do byznysu?

Určitě se vrátím zpět do byznysu. Navíc zpochybňuji i ty čtyři roky. Je to totiž neskutečně dlouhá doba. Obětujete čtyři roky života sice krásnému cíli udělat něco pro město, ale současně na vás každý během té doby ukazuje prstem a plive po vás. Každé ráno, když vstávám, pochybuji o tom, co dělám.

E15: Vstupu do politiky tedy litujete?

Na to odpovědět neumím. Ale pokud bych se znovu rozhodoval, už bych do toho nešel. Občas se ke mně donese, že opozice už dala dohromady nadpoloviční většinu hlasů a že padneme. Na to jim říkám: Chvála Pánu Bohu, už ty své hlasy konečně dejte dohromady. Posbírám si tady věci do krabice a letím k moři.

Jindřich Vařeka jun. (56)
Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou. Pracovní kariéru začal v Omnipolu, krátce po roce 1989 však se svým otcem a společníkem založil stavební firmu. V roce 1991 jejich podnikání vyústilo do vzniku výrobce koupelen Ravak, který dnes patří mezi přední hráče v oboru. Starostou Příbrami se stal po komunálních volbách v roce 2014.