Kateřina Klasnová: Kalousek si z Česka dělá pokusnou laboratoř

Kateřina Klasnová

Kateřina Klasnová Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Šéfka poslanců Věcí veřejných Kateřina Klasnová očekává, že při projednávání vládního daňového balíčku ovládnou sněmovnu emoce. S výjimkou progresivní daně její strana tyto změny nepodpoří. „Na druhé straně se nevrhneme do náruče ČSSD. Destruktivní opozicí být nechceme,“ říká Klasnová.

* E15: Máte nyní po složení funkce místopředsedkyně Poslanecké sněmovny více času?

Naopak, času mám méně. Místopředsedkyně dolní komory parlamentu je spíš taková ceremoniální funkce. Dělat šéfku poslaneckého klubu je mnohem náročnější. Zvlášť toho, který je v opozici.

* E15: Proč jste se rozhodla kandidovat proti Radku Johnovi? A proč nekandiduje váš manžel Vít Bárta?

Je pravda, že Vít Bárta získal slušný počet nominací. Ale na to, proč nekandiduje, se musíte zeptat jeho. Nejvíce nominací jsme dostali Radek John a já. Velmi slušný počet nominací získal i Tomáš Jarolím. A proč kandiduji? Vyzvalo mě k tomu mnoho osobností v regionech. Považovala bych za zbabělé tak širokou podporu odmítnout.

* E15: Souvisí Bártův návrat do VV s kauzou Davida Ratha? Mám na mysli to, že i když byl nepravomocně odsouzený, Rathův případ ten jeho zastínil.

Kauza pana Ratha je naprosto o něčem jiném než Bártův případ, který je mnohem více politický než trestněprávní. Jeho návrat s Rathem určitě nijak nesouvisí. Už na minulé konferenci VV bylo hodně hlasů, které se podivovaly nad tím, proč tam Bárta není. Členská základna chce, aby se na chodu strany podílel. Má na starosti odborné komise, které kvůli legislativě potřebují rozchodit.

* E15: Máte signály o zahájení jeho odvolacího soudního řízení?

Nikdo neví, kdy začne a jak dlouho bude trvat. Odhady Bártova advokáta jsou takové, že by to mohlo být na podzim. Možná až se s manželem dočkáme důchodu, bouchneme šampaňské a řekneme si, že ty soudy konečně skončily.

Nebýt Johna, Ratha by nechytili

* E15: Jak silná je pozice Radka Johna jako předsedy VV?

Má největší šance na znovuzvolení. Ve VV je stále vnímán jako velmi silná osobnost, která stranu dovedla do sněmovních lavic. Hlavně si ale myslím, že navzdory těm různým mediálním výstupům, které kolem jeho osoby byly, za ním stojí velký kus práce, za nějž se opravdu nemusí stydět. Například jsem hluboce přesvědčena o tom, že kdyby nedošlo k výměně policejního prezidenta a personálním změnám v protikorupční policii, které prosadil, tak by k chycení tak velkých ryb, jako je Rath a jeho komplicové, nikdy nedošlo. Prosadil i odvolání Renaty Vesecké nebo trestní odpovědnost firem, o níž se 20 let jen diskutovalo.

Čtěte také:

Věci veřejné v červnu zvolí nové vedení strany

Bártu podpořila řada véčkařů, kandidovat na předsedu nechce

David Klimeš: Bártovy klony

* E15: Občas ale Johnovi ujede poměrně nešťastný výrok. Neměl by více vážit slova?

Každý máme silné a slabé stránky. Jeho obrovsky silná stránka se projevuje v debatách s občany a s členskou základnou. Dokáže srozumitelně a poutavě vylíčit různé věci, což ne vždy politici umějí. Co se týče občasné mediální neobratnosti, tak si myslím, že se to stává úplně každému veřejnému činiteli.

Peake nemám co vysvětlovat

* E15: Jak se vám komunikuje s bývalými véčkaři kolem Karolíny Peake?

Její odchod je pro mě z lidského hlediska stále zcela nepochopitelný. Více než šest let patřila mezi moje nejdůvěrnější přátele. Dnes zjišťuji, že přátelství asi do politiky nepatří. Ani v politice bych ale nevolila cestu jako ona. Že bojuji v dresu nějakého manšaftu, je pro mě alfa a omega. Buď s ním zvítězím, anebo prohraji. Určitě bych dres nepřevlékala. Na druhé straně se člověk musí oprostit od pocitů, ve sněmovně tito lidé zůstali. Snažím se s nimi komunikovat o legislativních záležitostech i o chodu dolní komory parlamentu podobně jako s ostatními stranami. Nic jiného se dělat nedá.

* E15: Nicméně s vašimi bývalými stranickými kolegy se vám asi jedná lépe než třeba se šéfem sociálních demokratů Sobotkou. Nebo ne?

To byste se divil, spíše naopak. S bývalými členy našeho klubu sice komunikuji, ale s Karolínou Peake jsem ještě nemluvila. Dosud mě ani nekontaktovala.

* E15: Takže kdyby vám zavolala, sešla byste se s ní?

Podle mého názoru se velmi vyhýbá tomu, abychom si některé věci jak v lidské, tak v polické rovině vyříkaly. K tomu dodám, že já jí co vysvětlovat nemám. Jinak si myslím, že tím, co udělala, velmi poškodila svoji politickou reputaci a popularitu. Přitom byla v poslední době vnímána stále pozitivněji. Odrazí se to i na tom, jak bude veřejnost hodnotit její novou stranu. Nepřekvapilo by mě, kdyby nakonec kandidovala za ODS nebo TOP 09.

Kateřina Klasnová, Vít BártaKateřina Klasnová, Vít Bárta | CTK, Roman Vondrous

K církevním restitucím nás koalice bude potřebovat

* E15: V čem je pozice VV ve sněmovně lepší než v době, kdy jste byli v koalici?

Působím delší dobu v komunální politice, ale jen krátce to bylo v koalici. Mělo to nespornou výhodu ve větší pravděpodobnosti prosazení některých návrhů. Na druhé straně jsem byla ve VV jednou z mála, která od začátku varovala před naším vstupem do vlády. Těch příkladů, jak skončily menší politické strany, ať už ODA, Unie svobody, nebo Strana zelených, je dost. Přišlo mi skoro zbytečné jít stejnou cestou. Máte mnohem menší prostor pro vyjednávání, jste tlačen ke kompromisům, které voliči nemají rádi. Výhoda opoziční role je v tom, že můžeme dávat vlastní legislativní návrhy nebo podporovat zákony – ať už koaliční, nebo opoziční –, které korespondují s naším programem.

* E15: Čemu dáte přednost?

Osobně bych dala přednost vlastním předlohám VV, snažím se to prosazovat. Samozřejmě pro ně musíme hledat podporu. Také budeme kontrolovat věci, které jsme prosadili ještě v koalici. Podle premiéra Nečase koaliční smlouva stále platí, takže chceme, aby body, které jsme dohodli, byly splněny. Týká se to třeba anonymních akcií, kde se nám některé představy líbí. Ovšem jsou tam i zcela impotentní varianty. Další téma je rozšíření pravomocí NKÚ ohledně kontroly státních a polostátních podniků a pochopitelně i referendum. Je toho celá řada.

* E15: Zkusme rozebrat některé nejspornější návrhy, jako jsou církevní restituce nebo vládní daňový balíček. Jak se k nim postavíte?

U restitucí chceme zcela vyškrtnout finanční kompenzace církvím za 59 miliard korun. Důvodem je neutěšený stav české ekonomiky. Navíc se jedná o nápravu pouze některých křivd, nemá to tedy být naprostá kompenzace úplně všeho. Chceme také, aby byla zajištěna maximální transparentnost vraceného majetku. A hlavně je třeba zabránit prolomení historické lhůty až k roku 1919 a tehdejší pozemkové reformě. Rovněž se nám nelíbí osvobození církví od daně z prodeje získaných nemovitostí. To jsou naše nepřekročitelné podmínky. Očekáváme, že pro přehlasování senátního veta bude koalice naši podporu potřebovat.

* E15: A daňový balíček?

Po rozštěpení poslaneckého klubu VV a vzniku menšinové vlády došlo k naprosté destabilizaci. Docela bych se vsadila o to, že daňový balíček vyvolá ve sněmovně velké emoce a s nimi spojenou poslaneckou tvořivost. Část zákonodárců ODS se už nechala slyšet, že je pro ně naprosto nepřijatelná progresivní daň či dvojí sazba DPH. Chápu, že ministr financí hledá ten nejjednodušší způsob, jak naplnit státní pokladnu, to znamená zvýšením DPH. Přitom se ale za posledního dva a půl roku na daních odpustily opravdu desítky miliard. A potom je tady ještě jedna věc: připadá mi, že zvyšování DPH učiní z Česka jakousi raritu, protože řada občanů už nyní nakupuje potraviny a další věci v zahraničí. Obávám se, že Miroslav Kalousek, který je původním vzděláním chemik, si z této země dělá tak trochu pokusnou laboratoř. V rámci Evropy máme být experimentem.

* E15: Padne kvůli daňovým návrhům vláda?

To volání po předčasných volbách ze strany ČSSD utichlo, protože řeší kauzu Rath. Obecně všichni mají stažené půlky, protože policie prokázala obrovskou statečnost. Na pád vlády to v současnosti nevidím i kvůli klesajícím preferencím ODS a TOP 09.

* E15: V čem se shodujete se sociálními demokraty?

Třeba v některých změnách zákoníku práce. Rozhodně se jim ale nevrhneme do náruče. Nechceme být destruktivní opozicí.

Kateřina Klasnová, Věci veřejnéKateřina Klasnová, Věci veřejné | E15 Robert Zlatohlavek

Kateřina Klasnová (34)

Vystudovala religionistiku na Husitské teologické fakultě UK, v současnosti má pozastavené studium politologie a mezinárodních vztahů na soukromé vysoké škole. Ve straně Věci veřejné je od roku 2001, v roce 2005 byla zvolena místopředsedkyní. Od roku 2006 je zastupitelkou v Praze 1. Ve volbách do sněmovny v roce 2010 byla lídrem VV ve Středočeském kraji.