Maďarsko je trochu jako Výmarská republika, říká Orbánův ideolog

András Lánczi

András Lánczi

O Maďarsku se v posledních dnech v Evropském tisku píše hlavně v souvislosti s podivnými zákony premiéra Viktora Orbána. Podle ideologa Fideszu Andráse Lancziho ale bude historie vzpomínat na Orbána v dobrém.

Maďarsko v uplynulých dnech ovládlo stránky ekonomického tisku svými zvláštními zákony, které děsí zahraniční investory. Poté, co vláda Viktora Orbána dovolila dlužníkům splatit půjčky ve švýcarských francích za zvýhodněné ceny, rozhodly se rozhořčené rakouské banky, že nadále budou investovat jinde. Znárodnění soukromých penzijních fondů zase podlomilo důvěru Maďarů v jakékoli další budoucí soukromé spoření na důchod.

Orbánova strana za svou politiku nyní pyká ztrátou popularity. Ač před rokem Orbánův Fidesz ovládl dvě třetiny parlamentu, nyní je jeho podpora na historickém minimu. Podle Andráse Láncziho, jednoho z hlavních ideologů Fidesz a Orbánova přítele, však bude historie vzpomínat na současné Maďarsko v dobrém. „Současná situace v Maďarsku připomíná Výmarskou republiku,“ uvedl pro E15.

E15: Z Česka sledujeme maďarskou politiku jen zpovzdálí, ale nejde si nevšimnout, že vláda premiéra Viktora Orbána má v anglicky a německy psaném tisku dost negativní obraz. Čím to je?

Příčiny jsou dvě a jsou propojené. Zaprvé: pan Orbán se snaží probudit národní sebevědomí, což je v období od konce druhé světové války podezřelé samo o sobě, mnoho lidí si stále myslí, že hlavním důvodem světových válek byl národní stát. Za druhé: maďarská postkomunistická levice společně se svými přáteli z řad liberálních intelektuálů ovládli naše vnitřní politické otázky na mezinárodní scéně v míře, kterou jsem ještě nezažil. Například nový maďarský mediální zákon byl na evropské scéně odsouzen ještě dříve, než bylo známé jeho doslovné znění. Od té doby, co byl zákon přijat, už nezaznělo ani slovo kritiky, což je divné, když ten zákon údajně měl vést ke konci svobody maďarského tisku. Navíc, jak ukázal nedávný skandál, Ákos Kertész, maďarský spisovatel ověnčený všemi možnými státními cenami, svobodně odsoudil celý maďarský národ velmi zlým stylem, to je také konec svobody slova?

E15: Voličský průzkum z minulého týdne ukázal historicky nejnižší popularitu Orbána a jeho strany Fidesz. Proč to tak je? Volby vyhrál s 51 procenty, teď by ho volilo jen 31 procent lidí.

To je pravda jen částečně: on je stále nejpopulárnějším politikem ze všech, včetně představitelů opozice. Problém je, že nový systém po roce 1989 v očích mnoha voličů nenabídl řešení jejich každodenních problémů. Hlavní otázka ale zní, jestli se tento režim ukáže být jako úspěšný s odstupem, dlouhodobě. Situace trochu připomíná německou Výmarskou republiku, i když historickým paralelám moc nevěřím.

András LáncziAndrás Lánczi

E15: Jakou roli hraje ve Fidesz silná osobnost Orbána? Zajímá lidi politický program, nebo spíš následují Orbána?

Orbán je lídrem strany. Nezapomínejte Fidesz přežila jako jediná ze všech stran, které stály jako opozice vůči Maďarské socialistické straně. Bez její silné centralizace by Fidesz potkal osud liberální SZDSZ, MDF, agrárníků atd. Bez ní (Fideszu) by postkomunisté přišli se svými legitimními pravicovými stranami „evropského“ stylu. Abych odpověděl na vaši otázku, nevidím rozpor mezi tím mít silného lídra a sledovat program, obojí může fungovat současně.

E15: Maďarsko v poslední době přijalo některé zákony, které dost podrývají důvěru investorů. Mluvím o zákonu, který dlužníkům umožňuje splatit úvěry ve švýcarských francích za zvýhodněné ceny na úkor bank, dále tu proběhlo kontroverzní znárodnění soukromých penzijních fondů. Nemyslíte, že tím země ztrácí na důvěryhodnosti v očích jak zahraničí, tak občanů?

Záleží na tom, co považujete za největší nebezpečí: totální kolaps maďarského rozpočtu a finančního systému. Bylo tu bezprostřední nebezpečí, že celá země zbankrotuje, anebo přijme rizika zmíněná ve vaší otázce. Nebyla tu jiná možnost, ortodoxní nebo dogmatická řešení by vedla k nejhorší krizi od druhé světové války. A nezapomínejte, že vláda tím (znárodněním penzí) snížila celkové zadlužení z 81 na 73 procent. Nemyslíte, že to posiluje důvěru ve vládu?

E15: Zdá se mi, že v Maďarsku panuje obrovská nevraživost mezi politickými stranami. Moji kolegové novináři mi říkali, že do televizní debaty na státní MTV se někdo nedostane jen proto, že jeho manžel byl liberál. Také věhlasná Středoevropská univerzita (CEU) je často kritizována, protože byla podporována minulou vládou, a pak je tu žaloba na bývalého premiéra Gyurcsánye za státní dluh… Je možné tuhle nevraživost překonat? U nás tak silná animozita není.

Nevím, o kom mluvíte jako o liberálech, SDZDZ prakticky neexistuje. Co se týče CEU, nevím, jak ji Gyurcsányi podporoval. Je to nezávislá americká univerzita bez politického zaměření a bylo by špatné, kdyby se nějak angažovala.

Pokud jde o Gyurcsánye, doufám, že více o mnoha skandálech a právních kauzách, kterým nyní členové jeho bývalé vlády čelí. Ta žaloba na něho není pomsta, ale vláda zákona. Když se ukáže jako nevinný, všechna podezření budou stažena. O vaší otázce se můžeme bavit jen tehdy, když se shodneme na vymezení politické zodpovědnosti. Maďarsko bylo v ekonomické krizi a zadlužené už před rokem 2008, kdy se v ní ocitl celý svět. Proč je Maďarsko jednou z nejzadluženějších zemí na občana na světě? A v roce 2006 byli lidé biti policií z politických důvodů. Hluboké rozdělení v Maďarsku je nutné připsat nedořešené změně režimu po pádu socialismu. Nový režim nebyl zbaven idealistické utopie a socialistických iluzí. Mohl bych vyjmenovat nekonečně důvodů. Ale za zmínku stojí neschopnost maďarské politiky nabídnout sjednocující vizi, která by představila skutečné možnosti a podmínky pro změnu režimu. Pan Orbán se pokouší takovou vizi nabídnout.