Martin Pilka: Lordship chystá hotelovou síť

Martin Pilka

Martin Pilka Zdroj: E15 Anna Vackova

Developerská skupina s britskými kořeny Lordship se zatím v Česku soustředila na výstavbu kanceláří a regionálních nákupních center. Už několik let chystá obchodní dům v samotném centru Prahy Na Příkopech a teď se pouští do obřího projektu Central Park Karlovy Vary. „Projekt je tak velký a rozsáhlý, že může trvat i patnáct dvacet let,“ říká partner a místopředseda představenstva Lordship Martin Pilka.

* E15: Lordship chystá největší projekt v českých regionech, revitalizaci Dolního nádraží v Karlových Varech za zhruba osm miliard korun. Minulé vedení města novou zástavbu na 12hektarovém území podporovalo. Po podzimních volbách se změnila politická reprezentace a vy jste projekt stáhli z procesu EIA (posouzení vlivu stavby na životní prostředí – pozn. red.). Jaká je teď situace?

Dopracovali jsme ucelený koncept projektu se zahrnutím připomínek města a teď čekáme na reakci magistrátu. Oproti původnímu projektu jsme mírně omezili plochu bydlení i hotelů. Dořešili jsme dopravu.

* E15: Už padlo rozhodnutí ohledně stávajícího terminálu?

Máme vyjádření od Českých drah a Správy železniční dopravní cesty, odsouhlasena je budoucí podoba nádraží. Je důležité, aby vlakové nádraží zůstalo zachováno, pouze redukujeme stávajících 17 kolejí na dvě a půl koleje. Dál jednáme s městem, které se zatím nerozhodlo, zda bude přemísťovat terminál městské hromadné dopravy.

* E15: Zahájení výstavby plánujete za dva až tři roky. Čím, kromě infrastruktury, začnete?

Prvními objekty by měly být hotel a kongresové centrum a volnočasové zařízení, o jehož podobě budeme ještě jednat s městem. První fáze by měla stát dvě až tři miliardy korun.

* E15: Slibujete vybudování promenády, zábavního a kulturního centra, akvaparku, zdravotnického zařízení, školy. To jsou obrovské investice, jejichž návratnost bývá velmi dlouhá…

Jednáme například s několika evropskými zdravotnickými centry, která by mohla být nájemci budov, případně jejich kupci. Chtěli bychom tady mít také vyšší odbornou školu pro balneo a lázeňství, případně hoteliérství. Jakou bude mít podobu, zda bude státní, či soukromá, to v tuto dobu ještě nevíme. Oslovili jsme ministerstvo školství, zatím si dokážu představit obě varianty.

* E15: Co by mělo generovat v tak rozsáhlém projektu největší zisk?

Největším přínosem bývá obchodní pasáž, která bude nabízet i nadstandardní část, nepůjde jen o běžné nákupní centrum. Dále jsou to hotely a kongresové centrum. Máme představu, že vždy uděláme jednu fázi, která dokáže fungovat samostatně.

ilustrační fotoilustrační foto | Vizualizace Lordship

* E15: Nebojíte se, že hotelový trh je už ve Varech nasycený? Řada hotelů je tady na prodej.

Právě proto se snažíme o projekt, který je soběstačný a jehož funkce se vzájemně doplňují. Klienti, kteří přijedou kvůli jedné funkci, využijí i ostatní nabídku. Cílíme na kongresovou turistiku, v Karlových Varech chybí centrum pro pořádání velkých kongresů.

* E15: Hotel Thermal, kde se pořádají kongresy, ale bývá často nevyužitý.

Thermal nemá kapacity pro velké konference.

* E15: Hotel má tvořit výškovou dominantu. Jak bude vysoký?

Měl by mít 18 pater.

* E15: Zkuste odhadnout, kolik let může zástavba víc než 12hektarového území trvat.

Minimálně deset let. Projekt je tak velký a rozsáhlý, že může trvat i patnáct dvacet let.

* E15: Zatím jsme ponechali stranou byty. Plánujete celkem 53 tisíc metrů čtverečních podlažní plochy. Komu je chcete prodávat?

Nechceme mířit jen na zahraniční klientelu, ale i na obyvatele Varů. Z dnešního pohledu to musejí být jak byty s nejvyšším standardem, tak i byty v cenové relaci kolem 30 tisíc korun za metr čtvereční, abychom uspokojili rovněž poptávku lidí, kteří sem budou migrovat za prací.

* E15: Pojďme k dalšímu významnému projektu. V Praze Na Příkopech přestavujete někdejší sídlo ČSOB na obchodní dům a kanceláře. Podle původních záměrů už mělo být hotovo. Jaký je aktuální stav?

V současné době probíhá zakládání a hloubení spodní stavby. Výstavba se posunuje i kvůli neočekávaným nálezům v podloží. Předpokládaný termín dokončení je jaro 2013.

* E15: Máte už provozovatele obchodního domu?

Zatím ne, jednáme s několika operátory. Doufám, že už brzy s některým z nich podepíšeme smlouvu.

* E15: Od ČSOB jste koupili i nedalekou budovu na rohu ulic Panská a Jindřišská. Jaké bude její využití?

Tam probíhá stavba hotelu. Jeho otevření je plánováno na příští rok. Provozovat ho bude Lordship.

* E15: Což souvisí s vaším záměrem vstoupit na hotelový trh.

Tvoříme vlastní nový koncept, který zahrnuje různé kategorie od nižšího segmentu až po ten nejvyšší. Uvažujeme o Praze a Brnu a také o Bratislavě. V Maďarsku uvažujeme o Budapešti a v Polsku asi o třech městech.

* E15: To znamená, že Lordship chce po Česku a Slovensku expandovat do dalších středoevropských zemí. Půjde jen o hotely?

Připravujeme expanzi, která může být i širší.

* E15: Zatím posledním, nedávno ohlášeným projektem je Galerie Stromovka v Praze 7. Není to trochu riskantní? Stavět nákupní centrum na dost nasyceném pražském trhu, navíc v lokalitě bez metra a v blízkosti dalšího obchodního centra, které chystá v Bubnech německý developer ECE.

Nákupní centrum, které chceme stavět, má pouze lokální charakter. Záměrně jej neplánujeme velké. Plánovaný je supermarket Tesco a možná dalších pět tisíc metrů čtverečních maloobchodních ploch. Jedna varianta počítá s tím, že tam bude pouze Tesco, pokud bychom měli jiné využití pro horní patra. Maximální varianta pro maloobchod je 12 tisíc metrů čtverečních.

* E15: V regionech jste začali stavět síť regionálních nákupních center Paráda. Jaké s nimi máte záměry?

Zatím jsme tento koncept pozastavili, protože jako developer nechceme tato obchodní centra dlouhodobě vlastnit. Ti, kteří je od nás měli koupit, v krizi ztratili zájem, takže jednáme s dalším případným kupcem. Pokud by byl zájem, tak budeme koncept dál rozvíjet. Zatím fungují dvě centra a třetí teď začneme stavět ve Frýdku-Místku.

* E15: Čí peníze Lordship spravuje?

Lordship vlastní dvě fyzické osoby. Před krizí se nám podařilo prodat naše projekty a teď máme vlastní prostředky na investice.

* E15: Na to, že krize ještě neskončila, máte velké plány.

Někdo ji musí překonat.

Martin Pilka (45)

Vystudoval Fakultu stavební Vysokého učení technického v Brně. Do společnosti Lordship, která působí na českém trhu dvacet let, nastoupil v roce 1997. Nyní je místopředsedou představenstva a řídí činnost skupiny v České republice a na Slovensku.