Materiály zdražily i o stovky procent, hrozí zastavení prací, varuje šéf stavebníků Jiří Nouza

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Jiří Nouza, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví
2
Fotogalerie

Stavebnictví se podobně jako mnohá další odvětví potýká s několika kulminujícími krizemi, jejichž konec je v nedohlednu. Za poslední rok vzrostly ceny komodit jako betonářská výztuž, svodidla, drážní kolejnice, štěrk, kamenivo, betonové a asfaltové směsi v řádu stovek procent. „I velké firmy jsou vyčerpané z covidové pandemie a hrozilo by, že v případě nedostatku materiálů nebudou ochotné nést náklady a stavby se budou muset pozastavovat, nebo se budou muset měnit harmonogramy,“ říká prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza. 

Jak hodnotíte poslední tři perné měsíce války a před nimi ještě další dva roky covidu? Vidíte vyústění dnešních krizí do něčeho, co už nebudeme muset nazývat krizemi?

My jsme si od roku 2020 už asi třikrát mysleli, že to bude mít konec. Po prvním lockdownu ale přišel druhý lockdown. Extrémní zvyšování cen nebo nedostatek některých komodit, jako je ocel či dřevo, jsme zaznamenali od konce roku 2020 a v prvním pololetí 2021. Rámcově jsme to přičítali covidu a už jsme si říkali, že je to za námi někdy v srpnu nebo září 2021. Co čert nechtěl, v říjnu přišla energetická krize, což byla další obrazná rána do vazu, byť se zatím všichni drží. Obrazná proto, že nemám informace o tom, že by ve stavebnictví docházelo k fatálnímu ukončování činnosti.

Video placeholde
Prahu čekají v příštích letech velké změny • Videohub

Když jsme si koncem roku říkali, že skončily dva roky jobových zvěstí, tak 24. února vtrhl Putin na Ukrajinu a máme tu válečný stav v rozsahu, který tu nebyl od druhé světové války. Následky na sebe nenechaly dlouho čekat a prohloubily se nedostatky materiálů – zejména oceli. U komodit jako ocel, betonářská výztuž nebo cihly bavíme o růstu cen o 30 až 40 procent. V extrémních případech jako u minerálních vat a izolací je růst až 200 procent.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!