Michael Goldberg: Investoři do rizika doufají v exit, ve velmi ziskový obchod

Michael Goldberg

Michael Goldberg Zdroj: Anna Vackova

Fondy rizikového kapitálu nejsou žádnou zkratkou k rychlým ziskům. Podle zakladatele Bridge Investment Fund Michaela Goldberga není průměrný výnos investic do fondů takzvaného venture kapitálu nijak oslnivý, za posledních deset let dokonce negativní. „V lepším případě se povede jedna investice z deseti. Kvůli tomu musejí fondy požadovat od firem, do kterých investují, vysokou návratnost vložené investice. Protože musí zaplatit devět nevydařených,“ říká Goldberg.

Jaký typ investora jsou venture kapitalisté?

Investují do velmi rizikových společností, které ale mají velký růstový potenciál. Ve velmi výjimečném případě může taková investice firmě pomoci jít za příležitostí. Ať už na globálním nebo lokálním trhu. Venture kapitalisté doufají, že nakonec uskuteční velmi ziskový obchod – jak tomu říkáme – exit. Tedy prodej nějaké větší firmě jako třeba Whatsapp, který koupil Facebook. Většinou jde o vysoce rizikové start-up společnosti zaměřené na technologie.

Velký potenciál ale přichází s velkým rizikem.

Přesně tak. Většina start-upů zkrachuje. Je zajímavé sledovat, jak v různých částech světa existují různé modely. Například v kalifornském Silicon Valley je to všechno o venture kapitalistech, private equity či andělských investorech, kteří doufají, že tyto technologické start-upy jednou vydělají velké peníze. Například v Clevelandu, odkud já jsem, existuje také velký podíl veřejné/vládní podpory těmto začínajícím firmám.

Kolik firem s účastí venture kapitálu nakonec uspěje?

Je to obvykle velmi málo. Bereme to tak, že pokud se podaří prorazit jedné z deseti firem, do kterých jste investoval, tak je to velký úspěch. Tedy pokud ta jedna uspěje ve velkém.

Musí zaplatit za těch devět, které to nedokázaly.

Ano. Kdyby se mě podnikatel snažil přesvědčit k investici do jeho firmy, tak mu řeknu, že potřebuje velkou návratnost na mnou vložený kapitál, protože dalších devět investic se mi nepovede. Většina podnikatelů mi řekne, proč je trestám za svoje špatná rozhodnutí ohledně dalších investic. Ale to je prostě podstata tohoto byznysu.

Jak nejčastěji dochází ke zmiňovanému exitu? Je to především prodejem větším firmám?

Především. Nepříliš mnoho firem z majetku venture kapitalistů chodí rovnou na burzu. Některým se to povedlo, ale po roce 2008 je to mnohem složitější. Byla tam určitá okna, kdy se na burzu dalo úspěšně vstoupit, ale je to těžké. Tedy je to především skrze akvizice.

Odkud fondy venture kapitálu získávají prostředky na investice?

Já řídím malý fond venture kapitálu. U velkých fondů mohou být často investory penzijní fondy, protože ty chtějí participovat nejen na růstu veřejných akciových a dluhopisových trhů, ale chtějí investovat také do soukromých firem, protože tam je růstový potenciál mnohem větší. Řada fondů chce spíše private equity investice, což jsou firmy v pozdějším stadiu rozvoje, než jaké zajímá venture kapitál. Jsou ale i fondy, které jdou do investice venture kapitálu, protože potenciál je tam opět o něco vyšší. Jsou i velmi bohatí jednotlivci, kteří do fondů venture kapitálu investují sami za sebe.

Jaké procento svého majetku by mohli bohatí lidé investovat do fondů venture kapitálu?

Mohou to udělat skrz fond anebo jako takzvaný andělský investor. Pokud má někdo dobrou síť kontaktů a najde někoho, kdo má nápad, může se rozhodnout, že prostředníka (fond) nepotřebuje. Ať už to děláte sám za sebe nebo skrze fond, neměl byste investovat žádné peníze, které potřebujete.

Takže jen to, co může člověk ztratit.

Můžete definovat rozdíl mezi private equity a venture kapitálem? Občas to lidem splývá.

Venture kapitál je formou soukromého kapitálu, neboli private equity. V něčem se ale liší. Můj švagr je v private equity a dělá obchody s firmami v pozdějším stadiu vývoje. Oni investují do zralejších společností, které jsou již ziskové. Private equity fond také často přijde a koupí celou firmu. A kontroluje ji. Občas dokonce koupí firmu, která je již na burze, a z veřejného obchodování ji stáhnou. To jsou velmi drahé akvizice.

Venture kapitalisté vstupují do firem v podstatně ranějším stadiu vývoje. Tyto firmy ještě nejsou ziskové, často ještě nemají ani produkt. Venture kapitalisté se spíše připojují k ostatním nebo k zakladatelům té firmy, my málokdy koupíme celou společnost. Chceme naopak zajistit, že ten zakladatel ve společnosti zůstane a budu mít dostatečně velký podíl v jeho firmě na to, aby byl motivován k tvrdé práci.

Jak velké jsou fondy venture kapitálu?

Hodně se to liší. Nyní přicházejí nové trendy. Některé fondy mohou mít majetek ve stovkách milionů dolarů. Řekl bych, že ty největší jsou mezi 500 a 700 miliony dolarů. To už jsou ale obrovské sumy.

Start-upy, které kupujete, přece tolik peněz nepotřebují?

Právě že nepotřebují. Takže pro velké fondy je velmi těžké najít dostatek investičních příležitostí. Zlatý střed našeho trhu je mezi 300 a 500 miliony dolarů. Nicméně třeba fond, který já řídím, má jen deset milionů dolarů. Nyní vzniká řada menších fondů, mnoho z nich jsou takzvané akcelerátory. V Česku znám třeba fond Credo. Tyto fondy nepotřebují ani desítky milionů dolarů. Může jim stačit třeba jen tisíc dolarů. Je to zajímavé. Zdá se, že trh tlačí průměrnou velikost těchto fondů dolů. Pokud jste úspěšní, můžete získat od investorů mnohem víc peněz, pak ale budete mít problém s tím, kde je proinvestujete.

Jaká je historická výkonnost investic do fondů venture kapitálu?

Právě že nic moc. Občas se zadaří. Sequoia byla investorem ve Whatsapp. Akvizice Facebookem za 19 miliard dolarů pochopitelně zalepí díru po hodně špatných investicích. Zisky pro tento jejich fond budou úžasné. Za celý trh to ale žádná sláva není. Dokonce i ve srovnání s akciovým trhem.

A průměrný roční výnos za poslední roky?

Průměrný výnos za posledních deset let je negativní. Samozřejmě že tam jsou nějaké dobré a nějaké špatné fondy. Rok 2008 zanechal velkou ránu.

Většina fondů venture kapitálu je stále ve Spojených státech?

To je pravda a je to pro náš sektor výzva.

Chybí podle vás kapitál anebo investiční příležitosti?

To je otázka za milion. Neznám odpověď. Existují argumenty pro obě strany a co investor, to názor.

Hledají fondy investiční příležitosti anebo firmy chodí spíše za nimi?

Trochu od obou. Když získáte od investorů venture kapitál, je vaší prací najít příležitosti. Každý schopný podnikatel ale bude proaktivně hledat investory pro svoji firmu nebo nápad. Pokud mi nějaký podnikatel napíše e-mail, který působí jako z čistého nebe, možná na něj ani nebudu reagovat na rozdíl od toho, kdyby to byl alespoň známý známého a použil třeba LinkedIn, aby viděl, s kým jsem propojený a podobně.

Někteří podnikatelé nejsou příliš schopní ve snaze získat pozornost potenciálních investorů. Například moje firma investuje do medicínských firem, pokud máte společnost z oblasti médií, do kterých já neinvestuji, a pošlete mi e-mail, tak jen mrháte svým časem.

Kolik firem z těch, které za venture kapitalisty přijdou, nakonec nějaké peníze dostanou?

Malé procento. Těžko to spočítat, ať už je to jedna ze sta nebo z pěti set, je to malé číslo.

Michael Goldberg (40)
Spoluzakladatel fondu rizikového kapitálu Bridge Investment Fund. Působí také jako poradce čínského fondu Kaiwu Capital. V devadesátých letech pracoval pro mezinárodní firmy, jako je AOL, IMG nebo Microsoft. Je ženatý a má tři děti.