Milan Chovanec: K rámům před obchody snad nedospějeme

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Anna Vackova

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nabídne Bavorsku a Sasku pomoc při pátrání po migrantech, kteří neuspějí se žádostí o azyl a pokusí se o útěk z německých zařízení. To je důvod, proč chce posílit ostrahu hranic. Pro zajištění bezpečnosti se Česko podle něj inspiruje u států jako Izrael, které s teroristy bojují už dlouho.

Zadal jste policii, aby o půl roku dříve předložila plán na lepší ochranu měkkých cílů. O co jde?

Jde o možné cíle teroristů s velkým počtem obětí, které nejsou chráněny. Konkrétně jde o obchodní domy, kulturní zařízení a akce, fotbalové stadiony, ale může to být i železniční infrastruktura nebo zdroje pitné vody.

Jak bude ochrana fungovat?

Nebudeme vymýšlet vymyšlené. Rozsáhle se inspirujeme u států, které s terorismem bojují už delší dobu. Naši lidé byli na stáži v Izraeli, hovoříme se specialisty z USA, sdílíme informace napříč Evropou. Co se týče například ochrany železnice, policie bude jednat s jejím správcem. Velmi intenzivně budeme spolupracovat také s Hospodářskou komorou, jejíž členové jsou vlastníky velkých prodejních objektů. Chceme jim poskytnout metodiku a pomoc při cvičení ochranek. Bude to stejný model, který policie už řadu let praktikuje ve fotbale, kde má uzavřené memorandum s majiteli klubů.

To se bude do supermarketů chodit přes rámy detekující kovové předměty a výbušniny?

Byl jsem v jedné africké zemi, kde to tak funguje. Je to ale situace, do níž se snad nedostaneme. Kontroly před vchody do supermarketů jsou zdlouhavé, zákazníky by obtěžovaly. Zatím si je nedovedu v Česku představit. Cestu ale vidím ve výcviku personálu ochranek včetně včasného rozeznání potenciálních pachatelů.

Migranti z táborů? Teď mě děsí spíš 30 tisíc etnických Turků s německými pasy, kteří podporují Erdogana. Pokud se z jeho vlády vyvine autoritářský režim, může to mít pro Evropu nedozírné následky

A ochrana koncertů nebo sportovišť?

Tam se přes rámy chodí už teď. Jsme připraveni nakoupit mobilní rámy, které bychom zapůjčovali pořadatelům těchto akcí.

Zmínil jste konzultace s Izraelci. Jaké poznatky od nich převezmeme?

Debatovali jsme se zástupci tajných služeb, tedy Mosadu i Šin Betu. Izraelci jsou zvyklí žít v ohrožení života každodenně. Situace v této zemi je pro teroristy složitá v tom, že se tam velmi obtížně seženou nelegálně držené zbraně a výbušniny. To znamená, že většina útoků je provedena sekerou, mačetou nebo nožem. Je to podobné nedávným incidentům v Německu a Belgii. V Izraeli je navíc silná přítomnost ozbrojenců na ulicích. Jsou to nejen vojáci a policisté, ale i soukromé osoby, které prošly vojenským výcvikem. Většinou vyřeší situaci na místě sami.

Bude vláda dál proti zbraňové směrnici EU? Může ji odmítnout?

Tato směrnice o držení zbraní se poměrně výrazně vyvíjí. Podle původního návrhu Evropské komise mělo být v Česku odebráno čtyřicet tisíc legálně držených zbraní, pak to nizozemské předsednictví v uvozovkách vylepšilo na čtyři sta tisíc. Teď směrnici upravuje Evropský parlament, bouřlivě o ní diskutuje. Vláda udělá maximum pro to, aby se nedotkla českých občanů. Její implementaci se můžeme bránit soudní cestou. Kromě toho hledáme způsoby, jak by bylo případně vhodné uvést směrnici do praxe. Například bychom mohli ve spolupráci s ministerstvem obrany rozšířit počty aktivních záloh.

Souhlasíte s názorem, že zabavení čtyř set tisíc zbraní by narušilo bezpečnost země?

Evropská komise občas žije ve světě odtrženém od reality. Nebo se snad bojí Evropanů, a proto prosazuje takovou směrnici? Čeští občané jsou poměrně výrazně ozbrojeni, zbraně drží legálně na základě zákonů, které patří k nejpřísnějším v Evropě. Naše legislativa se navíc zpřísnila po tragédii v Uherském Brodu. Současný stav je pro nás naprosto vyhovující a nechceme na něm nic měnit. Evropská komise by se měla zaměřit hlavně na to, jak řešit ostrahu hranic osmadvacítky nebo jak co nejrychleji vytvořit evropskou armádu.

Turecký prezident Recep Erdogan vyhrožuje, že pošle do Evropy migranty, kteří jsou v tureckých táborech. Předpokládám, že situaci konzultujete s ostatními ministry vnitra EU. Existuje plán, jak na další vlnu reagovat?

Teď mě děsí spíš třicet tisíc etnických Turků s německými pasy, kteří v Německu podporují Erdogana. Cítí se být občany Německa, nebo Turecka? Pokud se z Erdoganovy vlády stane autoritářský režim, může to mít pro Evropu nedozírné následky. To je debata, které se nevyhneme. Nemůžeme před ní strkat hlavu do písku. Na posledním setkání ministrů vnitra bylo řečeno, že Turecko stále nesplnilo řadu podmínek pro zrušení vízového styku. V zemi se navíc diskutuje o zavedení trestu smrti.

Co když Erdogan splní své výhružky?

Kdo si myslel, že Turecko za nás na věčné časy vyřeší migraci, byl naivní. Problém se jen o půl roku odsunul a bohužel se během této doby moc neudělalo. Nelze než doufat, že Řecko konečně přijme větší díl odpovědnosti a vyčlení jeden až dva ostrovy, které se stanou velkou detencí. Makedonie je příliš malá země na to, aby zadržovala migrační proud. Další velká vlna se očekává po konci zimy, takže máme ještě půl roku na jednání.

Milan ChovanecMilan Chovanec|Anna Vackova

V souvislosti se sérií útoků v Německu chcete posilovat ochranu naší jihozápadní hranice. Skutečně je to nutné?

K útokům došlo už i v Mnichově, tedy v naší bezprostřední blízkosti. Přitom se několik hodin vůbec nevědělo, kam pachatelé prchají. Nechceme hranici plošně hlídat, ale monitorovat, co se na ní děje. Jsme v situaci, kdy němečtí politici říkají, že by mělo dojít k vyhoštění neúspěšných žadatelů o azyl, a baví se o číslech ve statisících. Existuje obava, že by se tito lidé mohli pokusit nelegálně překračovat hranice do okolních zemí. Z těchto důvodů chceme hlavně na hranici s Bavorskem v místech, kde jsou velká uprchlická zařízení, redislokovat část policie. I proto, abychom případně pomohli německým kolegům v pátrání.

Budete s nimi jednat?

Na podzim požádám bavorského ministra vnitra a následně i saského o schůzky a nabídnu jim pomoc. Vládě nejde o to zavřít hranici s Německem a dívat se, co se tam děje. Potřebujeme spolupráci, koordinaci. Na konci loňského roku nám bavorští partneři velmi děkovali za to, že jsme přes naše území nevytvořili koridor a neposílali jsme jim migranty. Myslím, že česká cesta dodržování evropského práva byla správná.

Co říkáte na nápad prezidenta Miloše Zemana postavit kolem celé republiky plot?

To by znamenalo, že bychom se izolovali od Evropy, a tím výrazně zchudli. Na druhé straně ani po masivním nasazení pohraničníků nedokázal komunistický režim neprostupně uzavřít hranice a sáhl proto po ostnatém drátu. Tomu se ale rozhodně chceme vyhnout. Proto posíláme naše policisty do Maďarska, Makedonie a Řecka. Tam je teď naše hranice. Kromě toho jsme na základě vládního zadání zmapovali infrastrukturu na hranici. V případě migrační krize jsme připraveni využít pozemky a budovy ve vlastnictví státu.

Jistě, ANO má billboardy, kde slibuje dálnice. Nevím ale, kolik lidí přesvědčí, když jejich ministr dopravy udělal z českých dálnic největší parkoviště v Evropě

Ministr financí Andrej Babiš odmítá vašemu rezortu přiklepnout tři miliardy korun na migraci a na posílení počtu policistů. Podle něj jste ještě nevyčerpali částky určené pro letošek. Jak ho chcete přesvědčit?

Říká, že by peníze měly dostat hlavně tajné služby, aby se jejich špioni infiltrovali do komunit, odkud by mohlo hrozit násilí. Nejsem proti zvýšení rozpočtů tajných služeb, ale vláda se usnesla, že přidá policii na nábor, takže by to měla dodržet. Co se týče finančních prostředků na migraci, nevyčerpali jsme je, protože to nebylo potřeba. Například jsme letos neotevřeli zařízení v Balkové. Prioritně potřebujeme peníze na protiteroristická opatření, asi 660 milionů. A po střelbě v Uherském Brodu nám pan ministr sliboval peníze na velkokapacitní vrtulník pro zásahové jednotky. Je naprosto vyloučeno, abychom miliardy navíc nedostali. Spory o rozpočet vnímám jako kočkování s Andrejem Babišem.

Vnímáte jako kočkování i kampaň jeho hnutí, které oblepilo zemi stovkami billboardů kritizujících policejní reorganizaci s nápisy „Zasloužíme si lepší Česko. Bez politiků, co likvidují nezávislou policii“? Bude na ni ČSSD reagovat?

Jestli někdo útočí na nezávislost policie, je to Andrej Babiš a ANO. Proč zasahuje jako ministr financí do pravomocí policejního prezidenta, proč celou věc politizuje a pomocí svých novin hysterizuje? A proč on a jeho ministr spravedlnosti urážejí policejního prezidenta a šéfa nové centrály Michala Mazánka? Oni, a nikoli ČSSD verbálně útočí na policii. Řečeno v nadsázce: chápu ty billboardy jako pokorné přiznání ANO, že selhalo a omlouvá se občanům.

Otázka je, jestli to tak pochopí i voliči.

Babišovo hnutí nemá krajská témata, nic jiného než poškozovat ČSSD zatím nepředvedlo. Jistě, mají billboardy, kde slibují dálnice. Nevím ale, kolik lidí přesvědčí, když jejich ministr dopravy udělal z českých dálnic největší parkoviště v Evropě. Z ministra financí se navíc stal největší lobbista firmy Kapsch, když jí bez tendru přihrál šest miliard. Přitom ještě nedávno dřívější smlouvu s touto společností kritizoval.

Milan Chovanec (46)
Absolvoval Západočeskou univerzitu v Plzni. Do roku 1989 pracoval v bankovnictví, pak podnikal v oblasti maloobchodu i velkoobchodu a služeb. Od roku 1997 je členem ČSSD, v letech 2002 až 2010 působil jako plzeňský zastupitel. Pak byl čtyři roky hejtmanem Plzeňského kraje. V březnu 2015 byl zvolen prvním místopředsedou sociální demokracie. Je ženatý, má dvě děti.