Miloš Kratochvíl: Jedno euro na svahu udělá dalších sedm pod ním

Miloš Kratochvíl

Miloš Kratochvíl Zdroj: Anna Vackova

Spolumajitel lyžařského střediska na Lipně Miloš Kratochvíl si s končící teplou zimou překvapivě nezoufá. „Velmi se nám vyplatilo, že jsme investovali do výkonného zasněžovacího systému,“ říká. Jako lipenský patriot se nicméně netají přesvědčením, že stát se chová k horskému podnikání macešsky.

E15: Dá se vůbec letos mluvit o nějaké zimní sezoně? Z hor nejčastěji zaznívá slovo „tragédie“.

Když budu chtít odpovědět stručně, řeknu, že sezona byla velmi poučná. A to pro všechny, kteří v našem horském průmyslu figurují. Zaprvé byla poučná pro klienty, kterým zima ukázala, že někde se na služby mohou spolehnout a jinde nikoli. Jsem přesvědčen, že na Lipno je spoleh.

E15: V čem jste se poučili vy?

Ne vždy svatý Petr dopustí a počasí bude podle předpisů. Z hlediska přírodních podmínek to byla nejhorší zima, jakou pamatuji.

E15: Nestraší vás to do budoucna, třeba takové zimy budou standardem?

Určitě nestraší. A vrátím se k tomu, v čem byla pro nás poučná. Hlavní je připravenost zaměstnanců. Při takovéhle zimě nesmíte promeškat ani jedinou minutu a naši lidé ji nepromeškali, neslavili Ježíška nebo Silvestra. O úspěchu a neúspěchu skutečně letos rozhodovaly hodiny. Velmi se nám také vyplatilo, že jsme investovali do výkonného zasněžovacího systému.

Všichni se mohou zbláznit kvůli Amazonu, ale na jih jezdíme stále po kozích stezkách. Stát staví za miliardy průmyslové zóny, kde se 200 tisíci dotuje pracovní místo, a vedle toho se o nejchudší část republiky, tedy příhraničí, nikdo nezajímá.

E15: Jezdí k vám lyžaři na více dní nebo spíše na otočku?

Jednoznačně sázíme na klienty, kteří se sem vracejí či tu mají ubytování. Ubytovaní hosté tvoří drtivou většinu našich zákazníků. Nehrajeme na to, že někoho nachytáme na jednu marketingovou akci nebo plakát. Je logické, že zejména o víkendech máme hodně i jednodenních lyžařů. Profilujeme se od počátku jako areál pro rodiny s dětmi, nabídku máme ale i pro sportovněji založené lidi. A myslím, že letošní zima poučila nejen nás, ale celou destinaci. Hoteliéři a restauratéři najednou zjišťují, co je jejich motorem. Lidé sem nejezdí kvůli lůžku nebo jídlu, byť by bylo sebelepší. Láká je lyžování a další zážitky.

E15: Nebrzdí vaše podnikání zanedbaná dopravní infrastruktura? Přece jenom cesty k vám nejsou úplně přímé.

Ano, to jste ale vytrhl pouze jednu malou část z celé mozaiky macešského chování státu vůči horskému průmyslu. Česká republika má v našem oboru nepochybně nejvyšší DPH ze všech zemí, kde se lyžuje. Myslíte, že nám stát nějak uleví proto, že byla suchá zima, nepadal sníh a máme prázdné nádrže? Zemědělci už teď stojí ve frontě, klepají na různé dveře a natahují ruce. Vysledujte si, kolik dostávají na dotacích. A přitom jejich podíl na HDP je stejný nebo spíše menší než u cestovního ruchu.

E15: Cestovní ruch ale také čerpá dotace.

To je skoro nic ve srovnání s ostatními obory. A budu dál mluvit o roli státu. Nikoho nezajímalo, že tady v okolí ubylo v uplynulých letech přes tři tisíce pracovních míst, zkrachovala řada firem včetně papírny. Zavírala jedna fabrika za druhou. Ale zařvou horníci a politici začnou jezdit slibovat do Ostravy miliardy.

Miloš Kratochvíl (58)
Vystudoval Fakultu stavební ČVUT. Do roku 1994 pracoval jako projektant. Do roku 2005 byl generálním ředitelem a spolumajitelem 1. JVS a.s., která přešla do skupiny Veolia Water. Spolu s Martinem Krupauerem jsou majiteli developerské skupiny Conduco, kam mimo jiné patří Skiareál Lipno, provozní společnost Lipno Servis a polovina společnosti Stezka korunami stromů. Vedle lyžování a cyklistiky má rád dobré víno a dobré jídlo.

E15: A co ty silnice?

To je pořád stejná písnička. Všichni se mohou zbláznit kvůli Amazonu, ale na jih jezdíme stále po kozích stezkách. Stát staví za miliardy průmyslové zóny, kde se 200 tisíci dotuje pracovní místo, a vedle toho se o nejchudší část republiky, tedy příhraničí, nikdo nezajímá. Opakem je spolupráce s obcí – ta je vynikající. Obec, kde se v létě zdržuje přes 15 tisíc turistů, což je menší okresní město, dostává z daní příděl pouze na svých 450 stálých obyvatel. A z toho platí osvětlení, odpady, úklid, infrastrukturu a další služby pro mnohonásobně více lidí.

E15: Nepřináší působení v chudém kraji podnikatelům i výhody? Není tady třeba levná pracovní síla?

Vy jste se úplně zbláznil. Ani vám nebudu říkat, jak drahé máme lidi. Protože my potřebujeme kvalitní lidi, ty si nevybereme někde na pracáku. Je to práce se složitými a drahými technologiemi, instruktoři musejí umět několik jazyků. Žádná taková výhoda, jak jste naznačil, tedy neexistuje. A my bychom ji ani nechtěli.

E15: Jakou tedy dáváte průměrnou mzdu?

To vám neřeknu, ale je vysoce nad průměrem České republiky.

E15: Řada areálů se potýká s průtahy při církevních restitucích, majitelé nevědí, s kým uzavřít nájemní smlouvu, a žijí v nejistotě. Máte stejný problém?

Ne, náš areál leží ve většině na pozemcích státu, stejně jako byla pastvina hned vedle. Jenže zemědělec za to, že na té pastvině nic nedělá, dostává od státu korunu na metr čtvereční ročně. A my se o stejnou plochu staráme, mulčujeme a tak dále a platíme témuž státu deset korun za metr čtvereční ročně. Je to normální? Stát nám navíc u investice, která má návratnost 30 let, podepisuje nejdéle pětileté nájemní smlouvy. Nechci žádné výhody, jen spravedlnost. A to nejen ve věci pozemků, ale třeba i u té DPH.

E15: Jak dokážete zařídit, že vám banky půjčí, i když máte tak krátké nájemní smlouvy?

Protože ručíme jinými aktivy, která banka přijala.

E15: Hovořil jste o mimořádném nasazení vašich lidí a techniky. Byly s tím spojeny i vyšší náklady?

Celkově jsou náklady vyšší, ale třeba na zasněžování se nezvedly nad běžný průměr. Počasí nám umožnilo zasněžovat jen několik dní, což nám muselo stačit na pokrytí celého areálu. Použili jsme zhruba o třetinu méně vody než před rokem. Ale náklady rostly jinde, řada věcí zdražila. S připraveným sněhem bylo třeba nakládat trochu jinak, převážet ho a tak dále.

E15: Můžete meziročně srovnat i počty klientů a tržby?

Tržby budou zhruba o 15 procent nižší než loni, je to ale za jiný počet dnů, protože sezona končí o dva týdny dříve než v loňském roce. Myslím si, že jsme na tom v rámci republiky velmi dobře. Udrželi jsme kvalitní nabídku i za těchto velmi špatných podmínek.

E15: Nekomplikuje vám ten pokles splácení úvěrů?

Ne. Na takový pokles musíme mít rezervy. V podnikání není nikdy možné jet na hranu.

E15: Nemáte problém, že si lidé přijedou zalyžovat, ale už nečerpají další služby třeba v restauracích nebo lyžařských školách?

Vůbec ne. Na Lipno jezdí skutečně nároční klienti, kteří si to tu chtějí užít se vším všudy. Ve vrcholných dnech máme na svazích až 150 instruktorů. A pokud jde o restaurační služby, domnívám se, že na tom budou letos s tržbami mnohem lépe než samotné sjezdovky. Když je takhle krásně, lidé se o to raději zastaví na občerstvení. U nás určitě platí stejné pravidlo jako v zahraničí, tedy jedno euro na sjezdovce generuje dalších sedm eur pod sjezdovkou.

E15: Je to spíše pocitová záležitost, ale Lipno budí dojem lukrativní lokality pro movitější hosty. Neodrazuje tato image průměrné hosty, kteří potom raději jedou třeba na Churáňov?

Nevěřím tomu. Lidé jsou chytří a všichni se ptají, co mohou za své peníze dostat. My si vážíme bez výjimky všech klientů. Vydali jsme se cestou rodinného střediska, a jestli tu má někdo přednost, pak je to dítě. Nebo rovnou celá školička.

E15: Jezdí k vám cizinci?

Ano, jezdí, ale je jich podstatně méně než na severu státu, kde mají polskou a německou klientelu. Celkově je jejich podíl stabilně zhruba 15 procent. Desetina jsou Nizozemci, zhruba čtyři procenta Němci a Rakušané. To je zima. V létě prudce roste podíl Němců a Rakušanů, což si vysvětlujeme naší chloubou, kterou je Stezka korunami stromů.

E15: Vnímáte rakouská střediska na druhé straně hor jako konkurenci?

Vůbec ne. Zaprvé jsou zaměřená na jinou klientelu a zadruhé nejsou srovnatelná nabídkou. Zkoušeli jsme s nimi spolupracovat a dvě až tři sezony jsme nabízeli společný skipas. Výsledek byl, že společní klienti se dali spočítat na prstech jedné ruky, takže to pomalu vyšumělo. Je to daleko, pro návštěvníky je nepohodlné přejíždět desítky kilometrů. Navíc nabídka tady na Lipně lidi plně uspokojí a nemají potřebu se někam kodrcat. Když se mě ptáte na konkurenci, tak tou je pro nás v létě Chorvatsko, v zimě Egypt.

E15: A co Alpy?

Přirozeně na lyžování ano. Ale přece jenom jsou zaměřené na sportovnější klientelu. Nemáme potřebu vymezovat se vůči Alpám. Jezdím tam pravidelně a považuji za nesmyslné řeči o tom, že je to tam stejně drahé nebo levnější. Alpy mají navíc jednu obrovskou výhodu, chová se k nim velmi slušně stát, přesněji všechny státy, kde leží.

E15: Co dělají vaši lidé v létě?

V tom je ten zázrak Lipna. U nás sezona nekončí. Máme šedesát kmenových zaměstnanců a ti mají trvalou práci. V létě dělají v kempu, v přístavu, údržbu, celoročně nám jezdí lanovka. Lipno Servis je největší zaměstnavatel na Lipně. Je tu lanový park, plachetnice, elektrické čluny, in-line stezka, bobová dráha, bikepark, hopsárium, aquaworld a podobně. Těch aktivit je tolik. A zatímco v zimě je motorem všeho dění na Lipně lyžování, v létě je to Stezka korunami stromů. To je hlavní lákadlo pro většinu klientů. Postavili jsme ji s bavorskými partnery bez jediné koruny dotace a už teď se uživí.