Miroslav Jansta: Teď začíná práce, a je to běh na dlouhou trať

Miroslav Jansta

Miroslav Jansta Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Nový předseda ČSTV říká, že český sport by měl zastřešit zrekonstruovaný olympijský výbor. Jednotlivé svazy by pak měly nést plnou odpovědnost za rozvoj příslušných sportovních odvětí. Za sport hodlá tvrdě lobbovat u politiků. Aby nezůstalo u toho, že se jen rádi vyfotí s úspěšnými sportovci: „Budeme muset politikům připomínat jejich volební závazky.“

*E15: Stojíte v čele organizace, která přišla o dobrou pověst a je také bez peněz. Není to trochu beznadějná mise?

Ale není. Nejde přece o značku, ale o sport, o systém, jak se o něj starat. A protože se okolo sportu nějakým způsobem pohybuji od svých deseti let, bohužel v posledních letech spíše jako funkcionář, vím, o co jde. Ta značka je poškozená už dvacet let. Přežívala, byla to agonie, která vyvrcholila vloni. ČSTV nebyl schopen uchránit ani rodinné stříbro, to znamená Sazku. Tu držel a měl spravovat tak, aby vydělávala na sport a generovala zisk. Loňský rok můžeme nazývat černým rokem pro sport, zejména co se týká financování. Přišli jsme o Sazku, ano, vlastními chybami. Ale chtěl bych podotknout, že i chybami politiků.

*E15: Proč politiků?

Ti k tomu přispěli, protože prostřednictvím svých pravomocí měli dávno řešit záležitosti, které v Sazce zrály deset let. A jen vinou politiků jsme přišli o výnos z loterií, jak říkám, o výnos z dobra. Ten v roce 2010 tvořil dvě a půl miliardy. O tyto peníze jsme přišli kvůli hlasování sociálních demokratů v Senátu. Jsme tedy v podstatě na dně. A začínáme znovu. Na jedné straně je to tragické, na druhé straně je to zajímavá práce. Z minulosti musíme zachránit, co se dá, a zároveň vytvořit funkční systém, který bude důvěryhodný. Jak pro občany, tak pro sportovce, tak pro státní instituce.

Úkol tohoto roku není prodávat

*E15: Půjde to, když se nejenom kolem ČSTV, ale i některých sportovních svazů pohybují osoby, řekněme, nepožívající valné důvěry?

Na všechny se budu dívat očima sportu. A budu je hodnotit podle toho, zda pracují pro sport, zda pro sport žijí. Někdy mi to připadá, že někteří lidé spíš žijí z toho sportu. I z toho mála, co bylo efektivní a co vynášelo. Chtěl bych, aby pro sport dělali ti, co to myslí vážně. Aby z něj neměli milionové příjmy, ale aby vytvářeli prostor pro mládež a pro reprezentaci. Proto říkám, že ze svazů sdružených v ČSTV musejí odejít ti, kteří se podíleli na tragických ekonomických přehmatech. Jinak nechci nikoho kádrovat, každý musí mít příležitost pracovat. Ale musí pracovat dobrovolně, a ne kvůli odměně. Musí v tom být pocit vítězství sportovní organizace, která vytváří nové talenty. To, co dokážeme vytvořit teď, by mohlo tak během pěti až deseti let začít produkovat výsledky. Teď začíná práce, a je to běh na dlouhou trať.

*E15: Jak vysoké dluhy má ČSTV?

Podrozvahových asi 210 milionů. Teď vznikají plány, jak je postupně řešit. Podaří-li se je rozložit v čase, zvládneme to.

*E15: Využitím aktiv, která ČSTV zbyla?

Pokud by byla v dnešní podobě, tak ne. Musíme získat čas, nastavit nové ekonomické procesy, říct, jestli udržíme veškerý majetek. Zatím pracujeme na tom, abychom ho udrželi. Musíme vypracovat analýzy a podnikatelské záměry na subjekty, které nám zbyly. Pak si řekneme 28. dubna na valné hromadě se svazy a jednotami, co dál. Do té doby budeme jasně vědět, jestli se nám podařilo rozložit splátky.

*E15: Minimálně do té doby nic prodávat nebudete?

Ne, ani nemůžeme, to rozhodne valná hromada. Třeba pokud jde o lyžařská střediska, s návrhem má přijít lyžařský svaz. Rozhodně není naším cílem teď hned něco prodat. Úkol tohoto roku rozhodně není prodávat.

*E15: Ale třeba Strahova se zbavit chcete, ne?

Tam jsou různě provázané pozemky, takže o vyřešení záležitostí chceme jednat s Prahou. Bude se muset říct: Buď všechno necháme magistrátu – pozemky i budovy, nebo provedeme nějaké výměny. Abychom se ze Strahova odstěhovali a získali za pozemky, které bychom převedli městu, budovu, jež by byla důstojným sídlem nové sportovní organizace. Rošického stadion má zase fotbalový svaz a chce tam budovat svoje sídlo. Takže opět bude potřeba sladit různé zájmy a vyřešit to, co se mělo řešit už dávno.

Připomeneme politikům jejich sliby

*E15: Prodávat majetek letos nebudete a s penězi jste obrazně řečeno na dně. Kde budete brát?

Tady byla móda říkat sportovcům: Na co chcete peníze, máte svoji Sazku. Teď Sazka není, tak ten argument padá. Ano, musíme si udělat analýzu, proč jsme o Sazku přišli. Ale to je všechno, co jde udělat. Český sport, co se týká financování ze státního rozpočtu a veřejných financí, je na tom pomalu nejhůře v Evropské unii. Spolu s Maltou a Bulharskem. Budeme muset politikům připomínat jejich volební závazky. Oni se rádi fotí s vynikajícími sportovci, rádi ukazují, že sport podporují. Když ale přijde do tuhého a mají dát peníze, volební sliby neplní. Za uplynulých dvacet let sport nedostal přidáno. Jen se mu ubralo. Čísla se nedají ošálit.

*E15: Na přidávání peněz z rozpočtu není zrovna šťastná doba. Uvědomujete si to?

Ano, jsme ve složité ekonomické situaci. Nejde si poroučet. Ale nastavit rozumný rámec, abychom se mohli odrazit ode dna, jde.

*E15: Takže budete lobbovat u politiků.

Budeme lobbovat, až budeme připravení. Od konce ledna jsem předsedou ČSTV, zřídil jsem čtrnáct pracovních komisí. Ty mají do valné hromady připravit základní teze. Jedna z nich bude o financování sportu. Odborníkům z praxe, auditorům i bankéřům jsme zadali, aby zpracovali možné modely financování, a předběžně jsme dohodnuti s panem ministrem financí Miroslavem Kalouskem, že mu je předvedeme. Chceme je předvést i politickým stranám a popovídat si o tom, co by mohlo v Česku fungovat. Tak, aby bylo dosaženo konsenzu a politické strany nešly proti sobě. Aby řekly: Ano, situace je opravdu tristní, je potřeba sportu nějak vyjít vstříc. To znamená, abychom dostávali víc peněz, samozřejmě s tím, že bude kontrolovatelné, kam jdou. A jde také o to, aby český sport byl zajímavý i pro firmy, a to i nadnárodní. Což souvisí mimo jiné s daňovými nástroji.

*E15: Máte na mysli konkrétní typ daňového zvýhodnění?

Mám na mysli daňové nástroje, které přimějí firmy sponzorovat sport, místo aby převáděly zisky jenom do svých zemí. Může to být třeba typ nových nákladových položek.

*E15: Od Sazky už jste se absolutně odstřihli?

Chtěli bychom s ní jednat, jestli Sazka bude mít dál dobrý vztah se sportem. Jednání chystáme na březen, teď musíme rozjet vlastní práci. V rámci nového modelu financování půjdeme i za Sazkou a zeptáme se, zda jsou schopni najít nějaký modus vivendi fungování s námi. Takový, který by byl pro ČSTV hlubší než s jinými loterijními a sázkovými firmami.

*E15: Debaty se vedou i o tom, jaká organizace bude sport zaštiťovat.

Myslím, že rekonstruovaný a hlavně nově uspořádaný Český olympijský výbor. Ale nejde o to, že bychom tělovýchovu pro změnu sjednocovali pod olympijským výborem. Ten by měl být sice střechou svazů, ale hlavně by měl poskytovat záštitu vůči mezinárodním organizacím, státu, krajům, městům a obcím. Aby svazy měly platformu, která jim umožní vystupovat jednotně v základních věcech. To znamená v legislativě, financích a reprezentaci.

Miroslav JanstaMiroslav Jansta | E15 Robert Zlatohlavek

Slovo bafuňář se teď neříká s něhou

*E15: Už máte i nové plány, rádi byste vybudovali moderní středisko vrcholového sportu v Nymburce. Říká se, že by přišlo na 2,5 miliardy korun.

Ono tam do roku 1990 bylo jedno z nejlepších středisek v Evropě. Byl tam lékař, veškeré zázemí pro vrcholové sportovce. To se rozplynulo, teď slouží spíše firmám – k pořádání různých večírků a sportovních akcí. Což jistě není špatné, ale mělo by sloužit tomu hlavnímu. A to je příprava reprezentantů. Takže jsme na to také zřídili komisi. Ta by měla říct, jak efektivně toto středisko zkvalitnit, kolik by to stálo. Hlavně tedy, pokud bychom středisko vybudovali, kolik by stál jeho provoz a zda by ho svazy uživily. Počítáme, že by sloužilo tak osmatřiceti svazům, tedy v podstatě všem olympijským.

*E15: Dvě půl miliardy je reálný odhad?

To byl první nástřel, pojatý hodně velkoryse. Musíme uvažovat racionálně. Není možné stavět nové O2 areny.

*E15: ČSTV má dluhy, bude žádat peníze po státu. Nejsou takové plány předčasné?

Nejde o splácení dluhů, ty se budou řešit mimo. Částečně by se podílel stát, protože bychom chtěli získat evropské peníze. Zájem investovat má i město Nymburk, protože potřebuje sportoviště, a předpokládám, že zájem bude mít i kraj. Jde o to všechny tyto zájmy skloubit. Olympijské centrum mají všechny státy, které se starají o výchovu sportovců.

*E15: Zatím pořád mluvíme hlavně o vrcholovém sportu …

Jsme také stát, jenž má Sokol. Nepřekonatelnou organizaci, která má tradici sto padesát let. Žádná taková neexistuje. Jako stát bychom si jí měli trošku víc hledět. Ještě než vznikla republika, byl to jeden z vývozních artiklů českého království, protože sokolové chodili učit do světa. Tělocvik šel ruku v ruce s učitelstvím češtiny, matematiky i slovanských jazyků. Sokol byl znám všude a my bychom tuto tradici měli udržet. Sportovní tradice by měl držet olympijský výbor a Sokol.

*E15: Je podle vás možné slovo bafuňář zbavit pejorativního nádechu?

To asi půjde těžko. I když se to slovo používá i z legrace. Takže záleží na tom, kdo jak tento pojem použije. Někteří lidé se s chutí nazývají bafuňáři a říkají to s určitou něhou. Bohužel, teď se to neříká s něhou, ale se zlým výrazem. Proto musí přijít generační výměna. Musíme najít dobrovolníky i ty, co pracují za peníze. To jsou především trenéři. Ti musejí mít jistotu, že když za pět šest let přijde soukromník, nezruší jim oddíl. Především mládež nemůže být vázaná na soukromé peníze. Musí být navázaná na veřejné finance. To je práce se školou, učitelé tělocviku by měli být spojeni s trenérstvím. V systému výchovy mládeže musíme převzít to, co bylo funkční, co od nás opisovaly ostatní státy. Nejhorší vlastně bylo, že ač jsme ve svobodné společnosti, nezrušila se jednotná tělovýchova. Pořád jsme uvažovali všesportovně. To jsou ona demagogická „vše“. Chtěl bych radikální změnu.

*E15: Jak si ji představujete?

Odpovědnost musí nést jednotlivé svazy a jejich předsedové. Jestli je špatný předseda, je potřeba ho vyměnit. Mluvme o hokeji, o fotbalu, o basketbalu. O konkrétních svazech. Ty musejí produkovat měřitelné výsledky. Nejměřitelnější je olympiáda, tedy čtyřleté cykly, ve kterých se dá pracovat systematicky. Samozřejmě, existují mistrovství světa či Evropy. Ale to jsou vrcholy, špičky, které by měly ukazovat, jestli svazy umějí hospodařit, jestli peníze využívají efektivně. Systém ve sportu je potřeba nastavit tak, aby výsledky byly měřitelné.

Miroslav Jansta (50)

Právník, lobbista a basketbalista. Tak se o něm mluví nejčastěji. Advokát, spolumajitel advokátní kanceláře Jansta, Kostka & spol. je nymburský rodák, město reprezentoval v druholigové basketbalové soutěži. Jako sportovní manažer a majitel ČEZ Basketbal Nymburk posléze dovedl klub do NBL. Od konce ledna je novým předsedou ČSTV. Jansta je členem ČSSD, má dobré kontakty s politiky. Je ženatý, má tři děti.