Miroslav Poche: S TOP 09 nekšeftujeme, opoziční smlouvu jsme neuzavřeli

Miroslav Poche

Miroslav Poche

Při návrzích na změnu územního plánu, který je pro rozvoj hlavního města stěžejní, budeme tvrdě šlapat na brzdu, říká šéf pražských zastupitelů ČSSD Miroslav Poche. „Developeři se v rámci svých projektů musí podílet na výstavbě škol nebo dopravní infrastruktury, nemohou to hradit jen městské části,“ říká. V případě, že primátor Tomáš Hudeček a někteří radní kvůli obžalobě v souvislosti s projektem Opencard odstoupí, ČSSD podle Pocheho o jejich místa usilovat nebude.

E15: Polovina zastupitelů nedávno odmítla zveřejnit své vedlejší příjmy za místa v orgánech městských společností. Co s tím budete jako strana, která řídí kontrolní výbor zastupitelstva, dělat?

Jde o kodex, který byl přijat už před několika lety a je nad rámec zákona. Skutečně je pravda, že někteří zastupitelé přiznání nepodali, což se ale ČSSD netýká. Musíte se ptát především ODS. My na ně páky nemáme.

E15: Spekulovalo se, že jste ve většině dozorčích rad chtěli mít své zástupce. Nezalekli jste se nedávného obvinění tří exposlanců ODS kvůli trafikám?

V dozorčích radách těch nejdůležitějších firem své zástupce chceme. Na tom trváme. Třeba v dozorčí radě Dopravního podniku je Karel Březina. Také chceme mít přehled o Pražské vodohospodářské společnosti. A ještě bych zmínil Kolektory Praha a Pražské služby. O to, abychom byli zastoupeni i v dalších firmách, ale neusilujeme. Ne proto, že bychom se zalekli té nedávné kauzy. Za správu města nese kompletně odpovědnost TOP 09. Je na této straně, aby dozorčí rady obsadila.

E15: Podpora menšinové vlády TOP 09 na pražské radnici už sociálním demokratům vynesla posty ve vedení osmi výborů zastupitelstva z jedenácti. Kolik z toho jsou placené funkce?

Pouze dva předsedové z těch osmi výborů jsou uvolnění, to znamená, že pobírají plat. Myslím si, že to je adekvátní. Nechtěli jsme víc uvolněných funkcí, abychom nebyli obviňováni, že si nás TOP 09 kupuje. Uvidíme, co bude s těmi zbývajícími třemi výbory, které zatím obsazené nejsou. Pokud o ně ODS nebude mít zájem, navrhneme do jejich čela své neplacené zástupce.

E15: Šéf pražské ODS exprimátor Bohuslav Svoboda trvá na tom, aby jeho strana získala kontrolní výbor, protože je podle něho skutečnou opozicí. Předpokládám, že mu neustoupíte.

Ještě tento měsíc se sejdou předsedové všech tří zastupitelských klubů, budeme o tom jednat. Požadavek pražské ODS vzhledem k situaci, v níž se nachází, chápu. Potřebuje najít nějaké téma, které by ji alespoň zdánlivě sjednotilo, což může být právě volba šéfa kontrolního výboru. ČSSD je ale také opoziční strana, která je naprosto srovnatelná s ODS. Projevilo se to na posledním zastupitelstvu, projevuje se to ve výborech. Určitě nás nikdo nemůže obviňovat, že bychom TOP 09 slepě podporovali. Neuvažujeme tedy o tom, že bychom se kontrolního výboru vzdali.

E15: Skutečně jste opoziční strana, když jste TOP 09 umožnili sestavit jednobarevnou radu?

Po odvolání Svobody jsme byli postaveni do situace, kdy se dva subjekty v zastupitelstvu nutně musely domluvit, protože uspořádat předčasné volby možné není. Naše zkušenost s pražskou ODS je známá, stejně je na tom TOP 09. Černý Petr v podobě podpory TOP 09 proto zůstal nám. Se stranou, která je na celostátní úrovni reprezentovaná pány Schwarzenbergem a Kalouskem, koalici uzavřít nelze. Naše práce ukáže, že jsme opoziční silou.

E15: Jak byste spolupráci s TOP 09 charakterizoval?

Nemít v zastupitelstvu většinu je v komunální politice velmi nestandardní. Z toho plyne, že pro TOP 09, která není příliš zkušená, budou jednání o podpoře některých jejích návrhů velmi obtížná. Už se to projevilo na červnovém zastupitelstvu. Co se týče vaší otázky, rozhodně nejde o nějakou opoziční smlouvu, protože jsme neuzavřeli žádné kšefty. Je to podpora založená na jasných programových prioritách 500 dní pro Prahu.

E15: Získali jste kontrolu nad změnami územního plánu, což je asi největší mocenská páka v metropoli. Jak s ní naložíte? V čem bývalý první náměstek primátora Tomáš Hudeček, který za plán odpovídal, udělal největší chyby?

Tohle byl opravdu jeden z našich nejdůležitějších požadavků. Za uplynulý rok Hudeček předkládal změny, s nimiž jsme jednoznačně nesouhlasili. Například šlo o velké rozvojové území Bubny – Zátory a další brownfieldy, jako je Žižkovské nádraží. Hudečkovy návrhy nebyly koncepční. Velmi jsme je kritizovali, protože byly ad hoc dohadovány podle toho, zda pro ně zvednou ruku ti či oni zastupitelé ODS. Nyní to bude fungovat tak, že bez našeho předběžného souhlasu TOP 09 se žádnými změnami do zastupitelstva nepůjde. Panu primátorovi jsem doporučil, aby téměř žádné změny nepředkládal a všechno se řešilo v rámci nového územního plánu. V tomto volebním období už se nic zásadního nestihne.

Nemít v zastupitelstvu většinu je v komunální politice velmi nestandardní. Z toho plyne, že pro TOP 09, která není příliš zkušená, budou jednání o podpoře některých jejích návrhů velmi obtížná

E15: Zkuste stručně popsat, jak by se s velkými parcelami mělo nakládat, aby se výstavba neocitla v režii developerů?

Je jistě chyba zastavět velká rozvojová území bytovými domy ve chvíli, kdy po bytech není poptávka. Jsem z Prahy 3 a memento Central Parku, což je obrovský areál, kde nikdo nebydlí, je odstrašující, protože připomíná město duchů. Pokud by naproti mělo vzniknout něco podobného a navíc třikrát většího, nemá to s výjimkou stavebních firem pro nikoho význam. Vedle toho u pražských developerů už dříve vznikl nepříliš vyvinutý cit pro architektonická řešení. Konkurenční návrhy týkající se Žižkovského nádraží jsou velmi podobné, jde o komplexy bytové výstavby sídlištního typu. Domnívám se, že Praha by si zasloužila zajímavější řešení. A asi vůbec nejdůležitější je, že developeři byli zvyklí na vstřícný přístup města, které po nich nepožaduje zajištění občanské vybavenosti. Ta absolutně chybí. Veškeré náklady na výstavbu škol nebo dopravní infrastruktury musí nést městské části. To je třeba změnit.

E15: Za rozestavěné nebo připravované miliardové investice, jako je tunel Blanka nebo čistírna odpadních vod, odpovídá Jiří Nouza z TOP 09, který kdysi na ministerstvu dopravy vybral firmu Kapsch jako provozovatele mýtného systému. Je to správný člověk na správném místě?

Při jednáních o spolupráci s TOP 09 jsme personální záležitosti kolem náměstků primátora neřešili. Rada je jednobarevná. Je to odpovědnost TOP 09, která bude už za rok voličům skládat účty.

E15: Před menšinovou radou leží velmi problematické věci, vedle Blanky nebo čistírny je to nákup tramvají či dořešení projektu Opencard. Zvládne je?

Jednoduché to mít nebude. Většina radních jsou nováčci, kteří se s projekty teprve seznamují. Za nejsložitější považuji Blanku a Opencard. Budou se muset vypořádat se zákonnými limity, což už se jim jednou nepovedlo. Vzhledem k policejnímu obvinění vnímají následky velmi silně. A co se týče výstavby čistírny, jsem rád, že měli odvahu ji schválit, protože se posledních osm let odkládala. U tramvají jsem přesvědčen, že pokud bude dodavatel alespoň trochu vstřícný, shoda se najde.

E15: Podle všeho se zdá, že Blanku se nepodaří otevřít podle plánu. Nepadne část odpovědnosti i na ČSSD?

Tunel by měl být otevřen koncem příštího roku, věřím, že to vyjde. Samozřejmě záleží na komunikaci s Metrostavem, která za exprimátora Svobody neprobíhala.

E15: Na co ještě by se podle vás měla rada zaměřit?

Některé sporné záležitost chystané předchozí radou už definitivně spadly pod stůl, třeba slučování městských částí, které by jejich obyvatelům značně zkomplikovalo život. Nutné bude vyřešit územní plán, situaci v dopravním podniku nebo přerozdělování peněz z hazardu. My zastáváme názor, že více peněz by měly dostávat ty městské části, na jejichž území je větší koncentrace heren nebo kasin, jako je Praha 1. Současný model je nespravedlivý, zároveň je ale třeba hledat takovou cestu, která by městské části motivovala k co možná největší regulaci těchto provozoven. A zcela zásadní bude příprava rozpočtu na příští rok. Tam budeme prosazovat zachování odměn učitelům středních škol.

E15: Co uděláte, když policie obžaluje primátora Hudečka a další radní kvůli postupu v kauze Opencard?

Pokud budou obžalováni, věřím, že splní, co veřejně slíbili, a odstoupí. Potom bychom se museli s TOP 09 vrátit k jednání o obsazení rady. Opět se budeme pohybovat na půdorysu toho, že technicky není možné vyvolat předčasné volby, a současně musí mít město primátora, například kvůli možným krizovým situacím. Co se týče případné rezignace Hudečka, předpokládám, že by ho vystřídal jeho první náměstek.

E15: Ani za takové situace by ČSSD do rady nevstoupila?

Neměli jsme o to zájem v květnu a nebudeme o to usilovat ani v srpnu nebo v září. TOP 09 je jedinou nositelkou odpovědnosti za předchozí radu, kdy vládla s ODS. Koalici si nedovedu představit.

Miroslav Poche (35)
Absolvoval Provozně-ekonomickou fakultu ČZÚ a Fakultu sociálních věd UK. Zastupoval Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě na misích v Bosně a Hercegovině a v Kosovu, zaštiťoval komunikaci s komisí OSN pro lidská práva na ministerstvu zahraničních věcí. Působil také na ministerstvu zemědělství, kde se podílel na vyjednáváních o liberalizaci obchodu v rámci EU a CEFTA. Od roku 2001 podniká v oblasti cestovního ruchu. V roce 2002 byl zvolen pražským zastupitelem, v letech 2003 až 2007 předsedal představenstvu Pražské energetiky. Je předsedou klubu ČSSD a zastupitelem Prahy 3.