Na Smíchově roste české Silicon Valley

Nejdřív rozjet pražský TechHub a pak se pokusit vybudovat ze Smíchova obdobu Silicon Valley. Lukáš Hudeček je rád, že český stát začal podporovat nové projekty, ale se způsobem rozdělování peněz spokojený není. Rád by do celého procesu zapojit odborníky z firem.

Nejdřív rozjet pražský TechHub a pak se pokusit vybudovat ze Smíchova obdobu Silicon Valley. Lukáš Hudeček je rád, že český stát začal podporovat nové projekty, ale se způsobem rozdělování peněz spokojený není. Rád by do celého procesu zapojit odborníky z firem. Zdroj: Jan Sedlak

Londýnský TechHub příští rok otevře pobočku v Praze. Zároveň s tím se objevují ambice na vybudování zdejšího Silicon Valley. Povídali jsme si o tom s Lukášem Hudečkem.

Domluvit si schůzku se mi podařilo až na několikátý pokus. Lukáš Hudeček a jeho malý tým mají fofry. Není to kvůli předvánočnímu shonu, ale kvůli tomu, že začátkem příštího roku chtějí spustit pražskou pobočku londýnského technologického centra TechHub. Franšíza ponese název TechHub Prague a sídlit bude dvě patra nad zavedenou značkou HUB na pražském Smíchově.

TechHub je logickým rozšířením československé relativně rychle se rozvíjející technologické startupové scény a i když se chce z počátku profilovat především jako společné pracovní prostředí pro mladé firmy, její zakladatelé mají ambice a vize mnohem vyšší. Chtějí na Smíchově vybudovat české Silicon Valley.

Lukáš Hudeček a Petr Ocásek jsou známí díky akcelerátoru StartupYard, kterým letos prošlo několik slibných projektů. StartupYard umožňuje vybraným firmám tři měsíce získávat zkušenosti a rady od mentorů, odborníků a investorů, aby pak mohly dále rozvíjet své podnikání. Podle Hudečkových slov ale tomuto programu chybělo nějaké zakončení.

Prostor pro vaše internetové a IT projekty

„Cítili jsme, že ke Startupyardu potřebujeme postavit prostor, protože jsme nechtěli po třech měsících firmy vyhodit na ulici,“ popsal situaci v rozhovoru pro Živě.cz a E15.cz Hudeček. Jeho tým proto chtěl vybudovat místo, kde budou moci mladé technologické firmy nějakou dobu působit a získávat nové zkušenosti. „Myšlenka je taková, že po skončení tříměsíčního Startupyardu máte možnost zůstat v prostorech TechHubu, takže máte možnost se víc integrovat,“ řekl. Upozornil ale, že prostory nejsou přístupné pouze účastníkům jejich akcelerátoru, ale i dalším zájemcům. „Hledal jsem ohlasy, jak by to mělo vypadat a nakonec jsem se prokousal až k londýnskému TechHubu.“

TechHub sídlící v Londýně na Old Street se během necelých dvou let fungování stihl stát velikým pojmem. Je součástí tamní oblasti Tech City, která spojuje rostoucí technologické společnosti a startupy podobně, jako se to daří slavnému Silicon Valley v Kalifornii nebo Izraeli. Ve východní oblasti Londýna nazvané East End už působí přes 300 společností a britská vláda si od celého odvětví slibuje oživení ekonomiky a nová pracovní místa.

Nejdřív rozjet pražský TechHub a pak se pokusit vybudovat ze Smíchova obdobu Silicon Valley. Lukáš Hudeček je rád, že český stát začal podporovat nové projekty, ale se způsobem rozdělování peněz spokojený není. Rád by do celého procesu zapojit odborníky z firem.Nejdřív rozjet pražský TechHub a pak se pokusit vybudovat ze Smíchova obdobu Silicon Valley. Lukáš Hudeček je rád, že český stát začal podporovat nové projekty, ale se způsobem rozdělování peněz spokojený není. Rád by do celého procesu zapojit odborníky z firem. | Jan Sedlak

Koncept TechHubu je jednoduchý: nabízí mladým týmům podobného zaměření pracovat v jednom velikém prostoru, kde si všichni vzájemně mohou vyměňovat informace, zkušenosti a vzájemně si pomáhat. K tomu všemu jsou zde k dispozici provozovatelé, kteří rozjíždějícím projektům zprostředkovávají kontakty na mentory, investory a další užitečné subjekty.

Takový princip může fungovat ještě lépe, když se začne rozšiřovat do celého světa. Vznikla proto myšlenka, že TechHub začne fungovat také jako franšíza. Ta první byla před pár týdny spuštěna v lotyšském městě Riga a druhou má být právě Praha. Hudeček měl sice plány, že bude otevírat už v lednu, ale přes značný rozsah prací vidí realistický termín až na únor nebo březen.

Připravte se na první čtvrtletí 2012

Jednání s Londýnem přitom nebyla nijak zdlouhavá. „Celé to bylo vyřízené asi během šesti týdnů. Pětkrát jsem letěl do Londýna já, jednou oni sem do Prahy a bylo to domluveno,“ řekl. „Jsme chvilku před dobou, kdy se z TechHubů stane franšíza a my pomáháme tu franšízu nastavit.“ Jakmile bude soupis požadavků hotov, o licenci na otevření vlastního TechHubu bude moci požádat každý, kdo jednotlivé body splní.

V Praze se v současné době pracuje na úpravě prostor. Hudeček a jeho tým mají k dispozici třetí patro v budově na Drtinově ulici na Smíchově. Se současným rozložením ale nejsou spokojení a chystají se na bourání zdí a značnou přestavbu interiéru. Prostory pro zhruba 70 lidí mají být co nejvíce otevřeny, vybaveny stomegabitovým připojením k internetu, recepcí a sociálním zázemím, včetně baru a částí s pódiem a hledištěm pro různé prezentace, školení a sezení.

Jakmile bude zhruba za tři měsíce vše hotovo, může začít přijímání prvních zájemců. Hudeček už několik prvních poptávek registruje, ale neplatí, že se prostory TechHub otevřou pro všechny zájemce, jako v případě už dnes fungujícího HUBu (který sídlí ve stejné budově o dvě patra níže). Pracovní prostor si zde nemůže pronajmout jen tak někdo, vše musí zapadat do celého konceptu. TechHub chce přijímat pouze týmy o minimálně dvou členech a jejich projekt už musí být v nějakém stádiu. „Do TechHubu byste měli přijít a měli byste plnit nějakou misi a zapadnout do celé skládačky firem, které tady jsou,“ popsal vizi Hudeček.

„Je to z toho důvodu, abychom na jednom místě měli startupy, které jsou na podobné úrovni, díky čemuž si dokážou vzájemně pomáhat. Kdybyste k sobě dali lidi, kteří jsou úplně na začátku a druzí jsou už před investicí, nemůže to moc dobře fungovat,“ vysvětlil Hudeček svá rozhodnutí. Cena, za jakou bude možné místa pronajímat, prozatím není jasná. „Pravděpodobně budeme o něco dražší, než je HUB a kancelářské prostory v okolí,“ míní Hudeček a zároveň dodává, že budou moci nabídnout lepší služby.

Nejde o čaj, ale o kontakty

Ne snad, že by TechHub nabízel vlastního šéfkuchaře a podobné legrácky známé z moderních sídel mladých internetových firem ve Valley, ale zaměří se spíše na služby potřebné k podnikání. Smyslem je nabídnout projektům kontakty a zkušenosti. „Není to o tom, jestli bude dostatek čaje v kuchyňce, ale spíše o tom, zda dokážeme spojit firmy, které u nás sedí, s něčím chytrým tam venku.“

„Jednou z hlavních věcí, které tady chceme vytvořit, je jakýsi ekosystém startupů a společně do toho vkládat lidi, kteří už mají určité znalosti a zkušenosti z této oblasti,“ řekl Hudeček. TechHub například oproti projektu TechSquare na Pankráci nebude nabízet doprovodné služby jako účetnictví, marketing, PR a další, ale dokáže zajistit potřebné kontakty. „Spíš bych nás viděl v roli zprostředkovatelů takových služeb.“

Na spuštění TechHub Prague pracuje v provizorní kanceláři tříčlenný tým. Projektové plány na stěnách naznačují nemalé ambice.Na spuštění TechHub Prague pracuje v provizorní kanceláři tříčlenný tým. Projektové plány na stěnách naznačují nemalé ambice. | Jan Sedlak

Představte si například, že na vašem projektu řešíte nějaký problém. Vedení vaší pobočky TechHubu zjistí, že podobnou věc řešil jiný tým v jiné pobočce a dokáže vás spojit a vy si tak budete moci vyměnit zkušenosti a informace. Důležité je také napojení na hromadu investorů a mentorů. „Síť kontaktů už máme poměrně velkou,“ tvrdí sebejistě Hudeček. Není to jenom napojení na Londýn, ale také na kontakty ve Španělsku, Polsku, Estonsku a dalších startupových zemích.

Účelem všech těchto tzv. co-working míst je vytvářet kreativní dravé prostředí, které díky komunikaci s jinými týmy dokáže přinášet nové nápady a podněty. Hudeček si myslí, že aby takové prostředí zůstalo zdravé a nadále inovativní, mělo by se osazenstvo vyměnit každé dva roky. To je ostatně ideální doba na to, aby se z malého startupu stihla vyvinout samostatná firma, která se přesune do větších a samostatných prostor a už nebude potřebovat základní pomoc.

TechHub Prague bude živ nejenom z poplatků od účastníků, ale značnou část příjmů mají tvořit platby od sponzorů. „Zrovna jsme se domluvili s PPF Bankou a list sponzorů se do budoucna bude ještě rozšiřovat,“ řekl v rozhovoru Hudeček. Mezi sponzory už se zařadil například rovněž na Smíchově sídlící Google. Pro firmy je podle mladého podnikatele sponzorství výhodné. „Firmy sponzorují především sami sebe. Můžou se setkat s lidmi, kteří pracují s jejich technologiemi.“

Startupy hybatelem nové ekonomiky

Lukáš Hudeček se svým týmem mají ale ještě o něco vyšší ambice, než postavit životaschopný startupový ekosystém v rámci jedné organizace. Chtějí na Smíchově vybudovat české Silicon Valley. „Líbilo by se mi dát dohromady technologické společnosti, jako jsou Skype, Google, Seznam a další, a vybrat z nich zkušené lidi do týmu, který bude vědět, co udělat pro to, aby to technologické podhoubí například tady na Smíchově fungovalo lépe.“

Právě zmiňované společnosti mají kolem Andělu své centrály (Google zde nedávno otevřel český Googleplex). Hudeček také zmínil, že současné prostory získal za zvýhodněný nájem. Majitel komplexu, který vlastní také přilehlé reality, si totiž od projektu slibuje expanzi mladých firem. Jakmile opustí TechHub, budou hledat vlastní kanceláře. Na Smíchově je prostoru dostatek.

Zdi přijdou vybourat, rozvody předělat. Pražský TechHub bude co nejvíce otevřený. Vejít by se do něj mělo kolem 70 lidí. Už od února nebo března.Zdi přijdou vybourat, rozvody předělat. Pražský TechHub bude co nejvíce otevřený. Vejít by se do něj mělo kolem 70 lidí. Už od února nebo března. | Jan Sedlak

Hudeček je zastánce toho názoru, že právě mladé technologické společnosti budou v budoucnosti hybatelem ekonomiky a začnou se výrazněji projevovat v HDP. Věří, že i v tak zakonzervované české ekonomice, která raději prolamuje těžební limity namísto významnějšího přemýšlení o nových cestách, jednou nastanou lepší časy. „Čím dál více vlád, třeba v Londýně, vidí, že se startupy vymykají naprosto celé ekonomice a spatřují v tom ohromnou sílu,“ tvrdí. „Čím víc lidí se bude snažit realizovat podobné aktivity, tím dřív se něco takového stane,“ řekl Hudeček přesvědčeně.

Určité změny už je ostatně možné registrovat také v naší kotlině. Jihomoravský kraj už delší dobu výrazně podporuje tamní Jihomoravské inovační centrum (JIC) a stát nyní založil fond, který nadějným tuzemským projektům nabídne k čerpání stovky milionů korun. Hudeček se ale bojí, že dozor nad těmito státními penězi budou mít úředníci, kteří nebudou kompetentní a prostředky se utratí neefektivně.

Praha versus Brno. Soukromý sektor versus stát

„Jakákoliv aktivita, která se u nás zabývá financováním startupů, ať už ze soukromých, nebo státních peněz, je správná,“ míní. Ale zároveň poukazuje na určité nedostatky. „Omezení, že například JIC nemůže investovat do startupů mimo Jihomoravský kraj, považuji za naprosto fatální nesmysl,“ řekl Hudeček v rozhovoru. Dodal také, že v jiných zemích se peníze investují přesně tam, kde jsou zapotřebí a nerozlišuje se například mezi kraji. „Jinde cpou ty peníze přesně tam, kde je to potřeba a rozhodují o nich lidé, kteří tomu rozumějí.“

Hudeček je ke státním startupovým fondům hodně kritický. „Pokud máte nějaký nápad, který má alespoň trochu hlavu a patu, tak přijdete do inkubátoru, tam vás na dva roky ubytují, dostanete skoro všechno zadarmo, něco tam děláte a pak to třeba zabalíte. Nic vás nežene dopředu,“ útočí na moravský JIC a další „seed campy“. „Já si ale myslím, že startupy jsou o tom, že vám něco hoří za zády a vy musíte běžet o to rychleji.“

Zdi přijdou vybourat, rozvody předělat. Pražský TechHub bude co nejvíce otevřený. Vejít by se do něj mělo kolem 70 lidí. Už od února nebo března.Zdi přijdou vybourat, rozvody předělat. Pražský TechHub bude co nejvíce otevřený. Vejít by se do něj mělo kolem 70 lidí. Už od února nebo března. | Jan Sedlak

„Startup není o tom, že máte něco na papíře nebo v hlavě a někdo vám dá 10 milionů. Je to o lidech. Pokud vám někdo hned dá peníze, tak vás pravděpodobně hned zabil,“ kritizoval Hudeček ve své rozestavěné kanceláři rozdělování státních peněz. Podle jeho mínění jsou startupy především o lidech a mentorech, kteří dokážou poskytnout rady a cenné zkušenosti.

„JIC je alespoň dobrý v tom, že má vlastní mentory a projekty podrobují alespoň nějakým kritickým názorům. Aspoň něco, ale je to málo,“ dodal mladý podnikatel. „Ta efektivita rozdělování peněz je ale extrémně nízká.“

Pod dohledem odborníků

Cesta je podle něho jednoduchá: dohled nad rozdělováním peněz, nebo alespoň názorový vliv, by měla mít jakási rada odborníků sestavená nejenom z lidí z TechHubu, TechSquare a dalších skupin, ale také ze zde působících technologických společností. „Stát by se měl ptát odborníků, kteří tu oblasti znají, pohybují se v tom a rozumí tomu. Neměli by o tom rozhodovat úředníci, kteří jenom koukají na výkazy a tabulky,“ popsal Hudeček svojí vizi. „Tak se to děje například v Londýně. Politici prostě přijdou do TechHubu a zeptají se odborníků, jak postupovat.“

Tento systém by byl jistě dobrý a logický, ale i v případě, že by na něj bylo přistoupeno, není zajištěno, že by spolehlivě fungoval. Případem budiž Národní ekonomická rada vlády (NERV), která sice neustále vydává chytrá doporučení, vláda na ně ale příliš nereaguje.

Třeba to v Praze bude vypadat podobně, jako v Londýně.Třeba to v Praze bude vypadat podobně, jako v Londýně.

Nové projekty by tedy měly podpořit rozvíjející se startupovou scénu v Česku. Otázkou ale je, zda zde vůbec existuje dostatek lidí, kteří mají nápady a elán pouštět se do vlastních internetových a počítačových projektů. Hudeček si myslí, že ano. „Prostor pro nové startupy tady je, jenom doposud neměly podporu,“ míní. „Lidé o to zájem mají, jenom příliš nevědí, kam si zajít pro radu, jak začít a dělají klasické začátečnické chyby.“

„Začátečníci se snaží nejdřív programovat a až potom přemýšlet o byznysu. My se jim to myšlení snažíme obrátit,“ naráží Hudeček na klasický problém. „Někdo by mohl namítat, že startupy často řeší problémy, které vůbec neexistují. To je to, co se ve Startupyardu snažíme zrovna změnit.“ To je dobré slyšet, protože na tuzemských přehlídkách startupů byly doposud velice často k vidění projekty, které sice byly pěkné z technologického hlediska, ale vůbec neřešily reálný problém a obchodní stránku.

„Všem lidem, kteří by chtěli začít se startupem, doporučují přijít začátkem příštího roku na StartupWeekend, a tam si můžete během 48 hodin vyzkoušet, jaké to je,“ zakončil pozvánkou naše povídání Hudeček. „Myslím, že v roce 2012 nastane startupová exploze v celé v Evropě. Bude klika, když se k ní dokážeme přimotat.“

„Startupy jsou jednoznačně temná strana síly.“