Pavel Bělobrádek: Ještě nedávno nám nadávali, teď slýchávám: zlatí lidovci

Pavel Bělobrádek

Pavel Bělobrádek Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Nedostatek peněz na penze, problémy ve zdravotnictví i ve školství jsou podle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka způsobeny nízkou porodností. Hlavní téma lidovců je tedy i nadále podpora rodin s dětmi. „Chci vrátit stranu do Poslanecké sněmovny. A za naprosto fantastické bych považoval překonání volebního výsledku dosaženého za Miroslava Kalouska,“ říká Bělobrádek.

* E15: Přes půl roku jste předsedou KDU-ČSL. Do povědomí veřejnosti jste vstoupil svými jadrnými výroky. Sám o sobě říkáte, že jste poetická duše. Jak to jde dohromady s vedením politické strany?

Neřekl bych, že mé výroky jsou jadrné. To byste musel považovat za jadrná i některá vyjádření Ježíše Krista nebo Jana Amose Komenského. Oba používali výrazy jako hovado či svině. Dnes už jsou mnozí lidé odtrženi od zemědělství a pořádně nevědí, co tato slova znamenají. Nejde o nadávky, ale o zcela spisovné označení hospodářských zvířat. A poetická duše? Ta souvisí s tím, že člověk je mentálně schopen formulovat některé věci. To je jistě výhoda, protože pouze nepapouškujete to, co vám připraví odborný tým. Ostatně to je jeden z důvodů, proč jsem v poslední době nezahlcoval média svými články a blogy. Nemám rád, když je za mne píše někdo jiný. Věřím, že se po dovolené dostanu do rytmu a začnu se vyjadřovat intenzivněji.

* E15: Bývalý předseda vaší strany Miroslav Kalousek – mimochodem i on se občas vyjadřuje ve verších – důrazně prosazoval termín křesťanští demokraté, označení lidovci nesnášel. Máte k tomuto slovu podobný odpor jako on?

Otázka je, kde končí poezie a začínají říkanky či rýmovánky, které dokáže napsat kdekdo. Četl jsem jen jedno jeho dílko věnované odborářům. Nechci se k němu vyjadřovat, i když jako lektor hodnotím studentské básně na Náchodské Prima sezoně. Jinak si myslím, že říkat lidovci není žádná hanba. Konečně tato strana byla jako lidová založena. Křesťanský demokrat a lidovec je totéž. I v Evropě máme dvě různé možnosti, jak se pojmenovat. Lidová strana je v Rakousku, křesťanští demokraté zase v Německu. Samozřejmě ale chápu snahu posunout stranu od ČSL ke KDU.

* E15: Dříve mezi sebou soupeřilo pravicové a levicové křídlo vaší strany, byli jste široce rozkročeni mezi těmito dvěma politickými spektry. Skončilo to odchodem Kalouska a Cyrila Svobody? Kam stranu kormidlujete vy?

To je chybně pochopeno. Svobodovo křídlo nebylo levicové. A i v době, kdy stranu řídil Kalousek, jsme měli ve stanovách zakotvenu orientaci na sociálně-tržní hospodářství. Kalouskovo tvrzení, že evropští křesťanští demokraté jsou jiní než KDU–ČSL, není pravdivé. To, co prosazuje Kalousek v TOP 09, lze označit za neoliberalismus. Křesťanští demokraté v celé Evropě prosazují sociálně-tržní ekonomiku. To je mimochodem myšlenka, která stojí za obrovským ekonomickým vzepětím Německa po druhé světové válce. Rozdíl mezi Svobodovým a Kalouskovým postojem byl v sociální citlivosti.

* E15: Dobře. Pod vaším vedením budou lidovci směřovat k pravému středu?

Osobně se domnívám, že se musíme vrátit ke kořenům, žádné novinky nás nečekají. Křesťanští demokraté musí být hodnotově konzervativní a z ekonomického hlediska sociálně-tržní. To znamená politicky prosazovat sociálnětržní hospodářství. V bibli se píše o sedmi letech tučných a sedmi letech hladových. Když bylo Česko v období ekonomického růstu, mělo si dělat rezervy, aby v době deprese mohlo otevřít sýpky. Zní to velmi jednoduše, ale všichni včetně Kalouska jako tehdejšího předsedy KDU-ČSL se na to vykašlali. I naše strana tedy nese svůj díl odpovědnosti za období, kdy byla ve vládě spolu s ČSSD. Chci, aby se lidovci vrátili k odpovědné solidaritě. Rozhodně nesouhlasím s tím, aby se stát o všechny postaral. To je cesta k socialismu. Stát musí vytvořit takové podmínky, aby se každý mohl postarat sám o sebe a také o ty, kteří se o sebe postarat ze zdravotních důvodů nebo kvůli stáří nemohou. Samozřejmě platí ono biblické, že ti, kteří se o sebe postarat nechtějí, ať nejedí. Svoji vizi jsem na sjezdu formuloval tak, že KDU-ČSL je strana pravého středu se silným sociálním akcentem.

* E15: Kdo podle vás lidovcům více uškodil? Kalousek založením TOP 09, kam přetáhl část vašich členů, nebo Svoboda, který se stal symbolem prohraných voleb do sněmovny?

Nemám rád dojmologie. Řeknu tvrdá data. Vrcholem KDU-ČSL za Josefa Luxe byl devítiprocentní volební zisk, tedy něco kolem půl milionu hlasů. Ve volbách, kdy stranu vedl Kalousek, jsme o sto padesát tisíc hlasů přišli. A v dalších volbách za Svobody jsme přišli o dalších sto padesát tisíc hlasů. Z tohoto pohledu byla ztráta v obou případech stejná.

* E15: Jaká je vaše ambice?

Tou základní je vrátit lidovce do sněmovny, abychom mohli hrát alespoň trochu důstojnou roli. Pochopitelně že šest poslanců není žádný zázrak. To ale neznamená, že bychom se nemohli dostat do dobrých pozic. Za naprosto fantastické bych považoval překonání volebního výsledku dosaženého za Kalouska. Jan Šrámek, který za Masarykovy republiky vytvořil z Československé strany lidové subjekt nepostradatelný pro sestavení vlády, říkal: Být při tom. Josef Lux k tomu doplňoval: Být při tom a tvořit to. Můj názor je, že vždycky při tom být nemusíme. V případě, že by možný budoucí vládní projekt šel proti našemu programu, nebudeme v něm. Konečně od roku 1990 jsme nebyli dohromady ve čtyřech vládách. Ono klišé, že musíme být při tom, je třeba překonat.

* E15: Do které z dřívějších vlád KDU-ČSL podle vás neměla vstupovat?

Třeba do druhé vlády Mirka Topolánka. Ta zrušila společné zdanění manželů, o něž jsme několik let bojovali. Přitom jde o vlajkovou loď lidovců, která naprosto odpovídá našemu programu: Zvýhodnit ty, kteří mají děti a zároveň chodí do práce. To, že máte rodinu, není jen vaše věc. Když vychováváte děti a staráte se o ně, jste prospěšný celému státu. Proč se nyní reformuje penzijní systém? Protože je málo dětí. Za Topolánka jsme měli umožnit vznik menšinové vlády a podporovat pouze některé její kroky.

* E15: Kde jsou hlavní příčiny toho, že jste zmizeli z Poslanecké sněmovny, a tím i z politiky a médií?

Když z první ligy spadnete do okresního přeboru, na začátek hlavních zpráv nebo na přední stránky novin se nedostanete. Navíc jsme propustili šedesát procent zaměstnanců včetně ústřední kanceláře, kde bylo analytické a tiskové oddělení. Přišli jsme o intelektuální potenciál, jenž nám nyní chybí. Některé věci musíme dělat na koleně, poloamatérsky. Kdejaký starosta v menší obci má větší aparát než já. A proč jsme vypadli ze sněmovny? Vidím tři hlavní důvo dy. Často se zapomíná, že všechny strany, jež byly v předchozím volebním období v dolní komoře parlamentu, dostaly méně hlasů. V přepočtu na procenta dokonce některé strany ztratily více voličů než my. Druhým důvodem je, že jsme neuměli uchopit řeckou krizi jako TOP 09 a svým způsobem i ODS. A třetím důvodem byla nenávist části veřejnosti vůči Jiřímu Paroubkovi. Obrovské množství lidí se nás ptalo: Půjdete s Paroubkem? Kdybychom řekli, že s ním koalici neuzavřeme, možná by nám to pomohlo. Byl by to ale populismus nejtěžšího kalibru.

Pavel BělobrádekPavel Bělobrádek | E15 Robert Zlatohlavek

* E15: Co kauzy vašich bývalých předsedů? Mám na mysli především Jiřího Čunka.

Samozřejmě, že nám uškodily. K tomu bych ještě přičetl volbu prezidenta. Alespoň v KDU-ČSL a také u našich voličů sehrála velice důležitou roli. Odchod části významných lidoveckých politiků do TOP 09 byl způsoben tím, že volili Václava Klause, což jim naši členové a voliči nezapomněli.

* E15: Po loňských senátních volbách jste se odrazili ode dna, nyní se vaše preference pohybují lehce přes pětiprocentní hranici, která je nutná pro vstup do sněmovny. Čím si obrat k lepšímu vysvětlujete?

Naděje a touhy po něčem novém, které voliči ODS, TOP 09 a Věcí veřejných vkládali do současné koaliční vlády, se nenaplnily. Ukázalo se, že ono vytoužené nové může být ještě horší než to staré. Kdysi se nadávalo na KDU-ČSL, že v tehdejších vládách zneužívá svého postavení jazýčku na vahách. Nyní naopak často slyším slova o zlatých lidovcích. Nyní máme obrovskou příležitost využít čas, který je nám dán. Můžeme pracovat na věcech, které se deset nebo patnáct let odkládaly. Nechceme nabídnout lidem pouze běžný politický program, ale vizi, jak má společnost vypadat za dvacet až padesát let. Jinak je zajímavé, že rostoucí preference nám přisuzují výzkumy stejných firem, které nám v posledních letech ani trochu nepřály.

* E15: Objevují se informace, že vás chtějí sponzorsky podpořit někteří vlivní čeští podnikatelé. Jednáte nimi?

Vždycky je něco za něco. Když mi někdo nabídne peníze na fungování strany nebo na kampaň s tím, že za to nic nechce, bude to prima. A když řekne, abychom některé věci směřovali určitým směrem, musíme bedlivě posoudit, zda stejnou cestou chce směřovat i KDU-ČSL.

* E15: Takže sponzory byste kategoricky neodmítl. Je to tak?

Strana je nyní finančně stabilizovaná. Letos bychom měli uhradit třicet procent našich dluhů, tedy asi 13 milionů korun. A s penězi od sponzorů nepočítáme. Nebráním se ale jednání se sponzory, byl jsem s nimi v kontaktu jako krajský tajemník strany. Jinak platí, že v poslední době se zájem o KDU-ČSL zvyšuje jak ze strany médií, tak sponzorů.

* E15: Nedávno jste řekl, že si na příští volební kampaň chcete půjčit deset milionů. Je to tak?

Nejprve nás čekají krajské a také senátní volby. Musíme potvrdit výsledek z loňského podzimu, kdy jsme obnovili náš senátní klub. Uspěli jsme navzdory tomu, že všichni komentátoři lidovce odepsali. Krajské volby jsou pro nás nesmírně důležité. Šedesát procent všech nemocnic zřizují kraje, zároveň spravují téměř všechny střední školy. A podobné je to se sociálními službami. Zdravotnictví, školství a sociální oblast jsou pro KDU-ČSL klíčové. A navíc nám krajské mandáty přinášejí peníze. To znamená, že deset milionů bychom si půjčili na volby do krajů a Senátu a dalších deset milionů pak na volby do sněmovny.

* E15: Vaše hlavní téma se nemění, nadále jím zůstává rodina a děti. Sázíte na své tradiční voliče, anebo chcete oslovit i některé další? Narážím na váš výrok, že v opačném případě by se z lidovců mohli stát moravští sociální demokraté pro křesťansky orientované voliče.

To bych opravdu nechtěl. Naše hlavní téma je rodina a děti, protože společnost, která nemá dostatek dětí, je odsouzena buď k vymření, anebo k živoření. Z našeho pohledu je demografický deficit důležitější než stav veřejných financí. A podívejte se na důchodovou reformu. Příčinou její nezbytnosti je to, že je stále méně lidí, kteří chodí do práce. Totéž platí pro zdravotnictví, kde rovněž ubývají plátci pojistného. Fakt, že ubývá dětí, poznamenává také střední a vysoké školství. Tím, že je méně zájemců o studium, musí školy vybírat i mezi méně kvalitními zájemci. Rovněž z hlediska péče o seniory je pro stát výhodnější, když se o ně stará rodina. Všechno se tedy odvíjí od podpory rodin s dětmi.

* E15: Jak chtějí lidovci – vedle už zmíněného společného zdanění manželů – toto téma uchopit v praxi?

Například ve Francii nebo ve Švédsku mají nejvyšší porodnost ze zemí Evropské unie. Matky tam mohou poměrně rychle nastoupit do zaměstnání. A především: na potraviny, oblečení, kočárky a další věci pro děti se nevztahují žádné daně. Hlavně středněpříjmové rodiny, které uvažují ne o jednom, ale o dvou nebo třech dětech, to motivuje k tomu, aby je měly.

* E15: Poměrně ostře kritizujete vládní důchodovou reformu. Opravdu by pomohla jen vyšší porodnost?

Hlavním důvodem, proč je reforma nutná, je zvyšující se průměrný věk a právě nedostatek dětí. Mezi léty 1990 a 2010 se jich narodilo o milion méně, než je potřeba k udržení systému. Nechceme rodiny s dětmi zvýhodňovat, nebo dokonce nějakými dávkami podporovat. Chceme zohlednit fakt, že se starají o děti. Musí dostat určité kompenzace, protože bezdětní jsou proti nim ve výhodě. Výchova dítěte přijde na jeden a půl až dva miliony korun. Bezdětný člověk tyto prostředky ušetří a navíc dostane od státu penzi. Navrhujeme tedy, aby se všem zvýšily odvody o tři procentní body. Ale ti, kteří mají děti, si naopak budou moci za každé dítě tři procentní body odečíst. Pochopitelně pouze v případě, že chodí do práce. Náš návrh má výhodu i v tom, že je fiskálně pozitivní a nemusí se kvůli němu zvyšovat DPH.

* E15: DPH byste tedy vůbec nezvyšovali?

Prostor pro růst DPH existuje. S razantním zvýšením, které chystá vláda, ale rozhodně nesouhlasíme, protože může utlumit ekonomiku. Vedle toho negativně dopadne například na zdravotnictví a také na hospodaření obcí. ODS, TOP 09 a VV asi chtějí dělat reformy, ať to stojí, co to stojí.

Pavel Bělobrádek (34)

Vystudoval veterinární lékařství na Fakultě veterinární hygieny Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Roku 2003 získal atestaci I. stupně u Státní veterinární správy ČR. V roce 2010 vystudoval v CEVRO ekonomii, politologii, právo, mezinárodní vztahy, politický marketing a veřejnou prezentaci. Od roku 2001 pracoval na Krajské veterinární správě pro Královéhradecký kraj, v roce 2009 se stal krajským tajemníkem KDUČSL v Pardubickém kraji. Do této strany vstoupil v roce 2004. Loni v listopadu byl na sjezdu KDU-ČSL už v prvním kole velkou většinou hlasů zvolen do funkce předsedy strany, její vedení převzal od dosavadní místopředsedkyně Michaely Šojdrové. Ve svém projevu připomněl lidovecké heslo: „Kdo nepracuje, ať nejí.“ Nedávno se oženil.