Rostoucí mzdy mohou Česko vyprofilovat jako zemi pro kvalifikovanou práci, říká personalista

Martin Ježek

Martin Ježek Zdroj: Grafton Recruitment

Toyota
Provozy společnosti Příhoda
Továrna energetického nápoje Fakeer
Továrna energetického nápoje Fakeer
Továrna energetického nápoje Fakeer
8
Fotogalerie

Míra české nezaměstnanosti v říjnu dál klesla na 2,6 procent. Podle Eurostatu je to vůbec nejméně ze všech členských států Evropské unie. Přetrvávají nedostatek volných pracovních sil tak žene firmy k investicím do automatizace výroby, uvádí manažer pro rozvoj obchodu v personální agentuře Grafton Recruitment Martin Ježek.

Míra nezaměstnanosti za měsíc říjen podle ČSÚ dosahuje pouze 2,6 procenta, což je nejméně v celé Evropské unii i v historii ČR.  Čím je to podle vás způsobeno?

Jde o kombinaci více faktorů. Na prvním místě je samozřejmě skutečnost, že se velmi daří českým firmám a ekonomika je na vzestupu. V druhé řadě také Česká republika přilákala celou řadu zahraničních investorů, kteří zde rozvíjejí své podnikání a neustále hledají nové lidi. Svou roli pak hraje i určitá uzavřenost zdejšího pracovního trhu, která brání rychlejšímu náboru pracovních sil z jiných zemí, především těch ležících mimo EU.

Jak tato situace na trhu práce ovlivní budoucí vývoj ekonomiky?

Dlouhodobý nedostatek pracovních sil přispívá k tlaku na rychlejší růst mezd, což může na jednu stranu způsobit odliv některých zahraničních investorů do levnějších destinací, na druhou stranu pomoci s profilováním České republiky jako vhodné destinace pro kvalifikovanou práci. Odchod některých firem by paradoxně mohl pomoci ostatním zaměstnavatelům, protože by uvolnil určitou pracovní sílu, která je nyní velmi nedostatkovým zbožím. 

Negativní vliv může mít nedostatek lidí a růst nákladů i na české firmy, které nebudou mít dostatek sil na realizaci svých zakázek, což může přispět i ke zpomalení dynamiky ekonomického růstu. Aby tento scénář nenastal, začaly firmy investovat do automatizace, robotizace a strojního a technického vybavení, neboť to jim pomáhá část pracovní síly ušetřit.

Nesvědčí nízká nezaměstnanost spíše o nedostatku moderních technologií ve výrobě?

Nízká nezaměstnanost určitě není způsobena tím, že bychom toho v Česku, v porovnání s jinými zeměmi EU, mnohem více dělali manuálně, zastarale a neefektivně. Z hlediska kvality průmyslové výroby je Česká republika zcela konkurenceschopná zemím západní Evropy, což dokládá například automobilový průmysl. Bez nejmodernějších technologií a postupů, vysoké efektivity a nadstandardního poměru cena/výkon by české podniky neměly šanci na dlouhodobý úspěch.

Míra nezaměstnanosti u žen je 3,2 procenta, jakým způsobem by se toto číslo dalo ještě snížit? Budou teď zaměstnavatelé upravovat pracovní podmínky více ženám?

Myslím, že v tuto chvíli se v ČR pohybujeme na úrovni tzv. přirozené nezaměstnanosti. To znamená, že dnes každý, kdo pracovat skutečně chce, práci bez větších problémů najde. Pokud zaměstnavatelé budou upravovat pracovní podmínky, pak tak budou činit zejména proto, aby motivovaly k přijetí pracovní nabídky ty ženy (ale i muže), kteří aktuálně práci ani nehledají. Pomoci by tomu mohlo například zavedení větší flexibility v oblasti pracovních úvazků.

Která věková skupina si podle vás teď nejhůře hledá práci a proč?

Ještě nedávno to byli absolventi škol, nyní spíše generace 55+. Je to do značné míry dáno tím, že tato generace není tak pružná v oblasti využívání moderních technologií a má nižší jazykové schopnosti. Ale i pro tuto skupinu je nyní díky velké poptávce po lidech napříč všemi segmenty trhu k dispozici daleko více pracovních příležitostí, než tomu bylo ještě před pár lety.

Jaké jsou v současné době trendy, které využívají zaměstnavatelé při náboru nových zaměstnanců? Jsou to zaměstnanecké benefity, flexibilní pracovní doba nebo sázejí na rostoucí mzdu?

Z našeho nedávného průzkumu zaměstnaneckých preferencí vyplynulo, že mzda je stále motivátorem číslo jedna. S benefity je to složitější, protože o ně zaměstnanci ztrácejí zájem. Dříve běžné stravenky či mobilní telefon i pro soukromé účely dnes zaměstnanci považují za samozřejmost a jejich zájem opadá i v případě vánočních večírků a dárků od zaměstnavatele, příspěvků na kulturní a sportovní aktivity, teambuildingů či dokonce občerstvení na pracovišti. 

Jde přitom o benefity, které nabízí většina firem.  Zaměstnavatelé tedy musí nabídku benefitů přehodnotit, už jen z toho důvodu, že stále větší vliv na trhu práce získává generace tzv. mileniálů, kteří mají zcela odlišné preference od dnešní střední generace. K jejich prioritám patří osobní rozvoj, vzdělávání, flexibilita a vyváženost pracovního a soukromého života a tímto směrem by měly firmy, které chtějí udržet své lidi anebo získat nové, orientovat i benefity. Dle našeho průzkumu se v současnosti řadí k nejpopulárnějším benefitům příspěvky na bydlení a služební vůz i k soukromým účelům a zájem roste také o osobního kouče.

V jakém výrobním sektoru momentálně chybí nejvíce zaměstnanců? 

V průmyslové výrobě je největší poptávka po specialistech v oboru strojírenství, elektrotechniky a elektroniky. Mezi nejžádanější pozice patří konstruktéři, technologové a výrobní inženýři, poptávka roste i po specialistech technického nákupu. Chybí  také velké množství CNC operátorů, nástrojářů, kontrolorů kvality i skladníků.

Má smysl dovážet lidi zvenčí, případně odkud a co tomu brání?

Nábor zaměstnanců v zahraničí již mnohé firmy řeší, protože je k tomu dohnala ekonomická realita: na současném pracovním trhu panuje fakticky plná zaměstnanost. Kromě přetahování zaměstnanců od konkurence je získávání nových zaměstnanců ze zahraničí jedinou alternativou, jak zaplnit již otevřená pracovní místa anebo jak nepřijít o zakázky, které si nábor nových pracovníků vyžádají.

Podle Českého statistického úřadu pochází nejvíce zaměstnaných cizinců ze Slovenska, Ukrajiny, Vietnamu, Polska, Rumunska, Bulharska, Ruska, Německa a Maďarska a nejčastěji obsazují pestrou škálu pozic -  od dělnických profesí ve zpracovatelském průmyslu přes stavebnictví, maloobchod, sdílené podnikové služby až po vysoce kvalifikované pozice ve vývoji a výzkumu či v oboru informačních technologií.

Zaměstnávání cizinců ovšem přináší manažerům firem určitá úskalí: od náročnějšího procesu náboru a výběru, přes zvládání dodatečné administrativy v souvislosti s pracovním povolením či víz u cizinců ze zemí mimo EU, až po zvládání jazykově-kulturních odlišností. Část této zátěže umíme převzít, firmy proto nemusí mít obavy a s náborem cizinců mohou začít.