Trump nikam nezmizel, u Republikánů má stále velkou moc, říká analytik Bruno Maçães

Analytik Bruno Maçães

Analytik Bruno Maçães Zdroj: profimedia.cz

„Politický virtualismus je o zážitku. Má to být vzrušující, divoké a ožehavé, ale nemá se to proměnit v realitu,“ vysvětluje portugalský analytik Bruno Maçães ústřední pojem své knihy History Has Begun, která pod názvem Na počátku dějin právě vyšla v češtině na Info.cz. Uznávaný analytik v publikaci popisuje, co jsou dnešní Spojené státy a po jaké cestě ke své aktuální podobě dospěly. Zveřejňujeme úvodní část předmluvy knihy, tvoří ji rozhovor, který s Brunem Maçãesem udělal Jan Růžička.

Kniha Na počátku dějin, která právě vyšla, je o současných Spojených státech: o Trumpovi a trumpismu, o virtuální politice a všudypřítomném stranictví, o sociálních otázkách. První vydání vyšlo na konci Trumpova funkčního období v roce 2020. Teď máme podzim 2022, jsme uprostřed Bidenova mandátu a těsně před kongresovými volbami. Jak vidíš Spojené státy dnes? Jaké změny za ty dva roky nastaly?

Abych byl upřímný, nevypadá to zas tak odlišně. Nedošlo k té radikální proměně, o které se mluvilo při zvolení Bidena. Já ji prostě nevidím. Navíc Trump vůbec nezmizel, navzdory tomu, v co někteří lidé doufali.

Kdo si to přál?

Levice doufala, že Bidenovo vítězství bude znamenat definitivní konec trumpismu. Ten ale neskončil, protože Trump je stále na scéně a stále ho lze označit za vrcholného opozičního vůdce. Také Republikánská strana se nadále ubírá směrem, který by se dal nazvat trumpismem. Existuje mnoho lidí, kteří jsou v některých tématech a celkovém vystupování ještě radikálnější než Trump. A konečně, Trump sám má nadále velkou moc, na rozdíl od všech bývalých prezidentů. Lidé, které si vybírá na kandidátky do Kongresu, si obvykle vedou dobře. Jsou hodně vidět v médiích.

Virtualismus, velké téma, o kterém píšu, je stále postřehnutelný napříč Spojenými státy. Zprava i zleva přicházejí divoké konspirace, které mnozí voliči i politici berou vážně. Biden samozřejmě přinesl změnu a svým způsobem pomohl stabilizovat americkou politiku, protože Trumpův narativ začal být příliš divoký a lidé ho začali brát příliš doslova. Biden představoval jakýsi restart, který vytvořil prostor pro jiné pohledy, pro jiné virtuální příběhy. A takzvaná woke culture je teď ten největší a nejvlivnější z nich. 

Můžeme chápat politický virtualismus jako základní strukturu současné americké politiky?

Přesně to je moje úvaha. Proč? Protože Američané jsou jednoduše rádi, že to tak je: Žít ve svých virtuálních světech. Bohužel i virtuální politika se může stát příliš reálnou, jak jsme viděli v posledních dnech Trumpova prezidentství (poznamenaných útokem na Kapitol – pozn. INFO.CZ). To už bylo příliš i na Američany milující fikci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!