Vít Bárta: Nadějí pro Česko je přechod k přímé demokracii

Vít Bárta

Vít Bárta Zdroj: E15 Michael Tomes

Věci veřejné podle svého šéfa Víta Bárty už nejsou naivní a nenechají si své politiky koupit kmotry ať z ODS, nebo z ČSSD. K příštímu supervolebnímu roku se Bárta příliš vyjadřovat nechce, na otázku, zda bude obhajovat poslanecký mandát, odmítl odpovědět. Naděje strany se podle něj upínají k vzdálenější budoucnosti. „Do voleb v roce 2018 vychováme nové komunální politiky,“ říká.

* E15: Byly pro vás VV z pohledu uplynulých tří let dobrá investice? Mám na mysli jak peníze, tak čas, který jste straně věnoval.

Politiku nelze měřit termínem dobrá nebo špatná investice. Stále věřím tomu, že politika je v tom antickém slova smyslu dobročinnou aktivitou, že to je společný boj za určité myšlenky.

* E15: Takže jste spokojen?

Jediným způsobem, jak lze měřit politiku, je to, nakolik prospěla, či neprospěla státu. Myslím si, že VV se mají čím chlubit. Třeba tím, že nabouraly systém zkostnatělých mafiánských struktur, který tady už dvě desetiletí funguje. Odešla nejvyšší žalobkyně Vesecká, odešel Langerův policejní prezident Martinů. Mé ženě se podařilo prosadit zrušení doživotní imunity zákonodárců a také poslaneckých výhod, jako byla městská hromadná doprava zdarma. Vedle toho jsme zlevnili výstavbu českých dálnic o dvě a půl procenta a českých železnic o pět procent, což přineslo úspory sedm miliard korun.

* E15: Volební zisk VV z minulých parlamentních voleb mnohé překvapil, nyní se ale odhady pohybují kolem nuly. Zdá se, že veřejnost nepovažuje politiku vaší strany za prospěšnou?

Vedle toho, co se nám podařilo prosadit, jsme bohužel zklamali. Zklamali jsme především lidmi, které jsme do politiky přivedli, protože se nechali koupit kmotry. VV se za tuto svoji naivitu jednoznačně omluvily. Teď je na nás, abychom usilovnou prací přesvědčili občany o tom, že to, co jsme dokázali, má smysl. A že budeme dál bojovat za to, aby se v této zemi žilo lépe.

* E15: V čem spočívala naivita VV?

Domnívali jsme se, že když vyženeme dinosaury, změní se politika k lepšímu. To byla velká naivita, protože dinosauři začali honit nás, jak řekl Radek John. Aby se to, čeho jsme chtěli dosáhnout, podařilo, je třeba změnit celý politický systém. V tomto směru maximálně podporujeme protikorupční návrhy člena NERV, ekonoma Pavla Kohouta. Ve své knize píše o tom, že je nutné prosadit přímou volbu poslanců a starostů nebo závazná referenda pro to, aby jednání politiků mohla být korigována. Navazuje to na základní existenční vizi VV, což je podpora přímé demokracie. Je to i konkrétní cesta v současné situaci, která dává naději na pozitivní změnu. Ano, nadějí pro Českou republiku je přechod k přímé demokracii.

Požádám véčkaře o důvěru

* E15: Jak jde dohromady podpora přímé demokracie se skutečností, že na poslední konferenci VV jste byl zvolen delegáty a ne véčkaři, kteří dříve klikali na internetu?

Byl to jeden z nástrojů, který zneužili kmotři. Podobně to dopadlo se zastupitelským klubem VV v Plzni. Ten byl nakonec tvořen jedním štamgastem restaurace Romana Jurečka a dvěma jeho spolužáky. Stal se tak béčkem tamní kmotrovské buňky ODS. Z těchto důvodů měli naši straníci oprávněné obavy z toho, že množství našich příznivců může být zneužito pro další infiltraci a ovlivňování VV. Na druhé straně ale na véčkaře v žádném případě nerezignujeme. Naopak. Stále jim předkládáme k hlasování programové záměry. Spustili jsme třeba hlasování o přetíženosti českých silnic kamiony, za něž by podle nás měli být zodpovědní nejen řidiči, ale i ti, kteří kamiony nakládají. Jsme přesvědčeni, že jde o silné komunální téma, do něhož se naši příznivci mohou zapojit.

Místo toho, aby tady fungovalo tržní prostředí, tak se odéesáckými a socdemáckými zákony chrání oligopoly v neprospěch zákazníka, který nemá možnost vybrat si nejlepší nabídku. Výsledkem je likvidace menších podniků a vysávání peněženek občanů

* E15: Takže véčkaři už o stranickém vedení rozhodovat nebudou?

Během svého funkčního období je požádám o vyslovení důvěry. Určitě to bude užitečná zpětná vazba, která ukáže, zda VV vedu dobře, či nikoli.

* E15: Nejprve jste byli ve vládní koalici, nyní hlasujete s opozicí. Jste pravicová, nebo levicová strana?

Dovoluji si tvrdit, že dělení na pravici a levici je přežité ideologické klišé, které je velmi často zneužíváno. Jestliže VV bojují za levné potraviny, není to levicové nebo dokonce komunistické téma. Chceme menší zasahování státu do regulace potravinářského trhu, aby vznikl větší prostor pro konkurenci. Chceme používat liberální, a tedy pravicové nástroje.

Systém v neprospěch zákazníka

* E15: Jako podnikatel ani jako politik jste se potravinářství nikdy nevěnoval. Teď jste k tomuto tématu přibral ještě teplárenství. Budou další obory?

Ještě jako člen vlády jsem chodil na porady ekonomických ministrů. A už v prosinci 2010 jsem prosazoval, aby základní potraviny zůstaly v desetiprocentní sazbě DPH. Mým cílem rovněž byly levnější dálnice, teplo nebo poplatky vybírané telekomunikačními operátory. Je to pořád stejný princip, za který už od začátku VV bojují. Jsme proti ekonomickým tyranosaurům. Místo toho, aby tady fungovalo maximálně tržní prostředí, tak se odéesáckými a socdemáckými zákony chrání různé oligopoly v neprospěch zákazníka, který nemá možnost vybrat si tu nejlevnější a nejkvalitnější nabídku. Proč ČSSD neprosadila schválení zákona o významné tržní síle tak, aby místo Babišova impéria chránil malé a střední potravináře? Výsledkem je likvidace drobných zemědělců a vysávání peněženek občanů.

* E15: Jak konkrétně by se měl změnit zákon o významné tržní síle, aby chránil malé a střední výrobce?

Měl by definovat, co to malý a střední výrobce potravin je. Podle mého názoru by to měly být firmy s obratem do 600 milionů korun ročně, stejně to vidí i Agrární komora, s níž jsem o tom jednal. Hypermarkety by měly mít povinnost respektovat regionální princip a část svých prodejních prostorů vyhradit výrobcům z daného kraje. Jinak řečeno, hypermarkety například na jihu Moravy, by měly podporovat místní potravináře. Důležitá je i reklama, a to jak v samotné prodejně, tak na letácích. Menší výrobci by měli mít nárok na jasně definované procento Pokračování na str. 16 Dokončení ze str. 15 reklamní plochy. Cílem je, aby mocné oligopoly byly vystavené většímu konkurenčnímu tlaku a naopak malí a střední podnikatelé byli chráněni, aby vůbec mohli obstát. Přinese to nejen nižší cenu, ale i vyšší kvalitu. Lidé se tak vyhnou konině z dovozu přidávané panem Babišem do salámů, který údajně vyrábí výhradně z českých surovin.

* E15: A co ceny elektrické energie? Neuvažujete o tom, že byste vyhlásil válku ČEZ?

V naší straně patří ČEZ do kompetence mé ženy, která v této souvislosti často hovoří o neviditelné duhové koalici procházející napříč Poslaneckou sněmovnou. Dovoluji si tvrdit, že předražené potraviny, teplo a další kartely, jako je třeba v oblasti výstavby dálnic Borovkova společnost Eurovia, jsou bolestivější téma. Zisk pánů Babiše, Borovky a dalších je vyváděn mimo Českou republiku. Oproti tomu ČEZ je státem ovládaná firma.

Vít BártaVít Bárta|E15 Michael Tomes

* E15: Nedávno jste se střetl s Andrejem Babišem v televizním duelu. Podle serveru Demagog.cz bylo z osmi vašich výroků pět nepravdivých, naopak Babiš sedmkrát mluvil pravdu a jen jednou lhal. Vy například tvrdíte, že české potraviny jsou o 20 procent dražší než německé, což odporuje zjištěním Eurostatu.

To, co říkáte, dokládá, jak vážný problém VV řeší. Jde o elementární, snadno zjistitelnou skutečnost. Každý občan si při návštěvě Německa může ověřit, že třeba dětská výživa z produkce Nestlé je tam až o 40 procent levnější. A plzeňský prazdroj mají Němci po očištění všech spotřebních daní a DPH o 12 procent levnější. Pokud bruselský statistický úředník, na nějž se odvolává Demagog.cz, tvrdí, že to tak není, ať se sami občané přesvědčí o tom, jak to doopravdy je.

Budeme protikmotrovský šik

* E15: VV léta působily v pražské komunální politice, regionální buňky začaly zakládat až po roce 2010 a ne všude se to podařilo. Které kraje jsou pro vás stěžejní?

Není pravda, že VV nemají regionální strukturu. S výjimkou Plzeňska máme v každém kraji opoziční zastupitele a v řadě míst i úspěšné starosty. Problém je v tom, že strana musí vytvořit větší podporu našim politikům. Zapracovat musíme především v Plzeňském kraji, který dusili Roman Jurečko s Jaroslavem Škárkou. V Plzni jsem otevřel politickou kavárnu, jejíž návštěvníci začali chodit na jednání zastupitelstva, a zapojovat se tak do veřejného života.

* E15: Dá se tedy říct, že komunální politika je pro vás stále klíčovější?

Politiku nelze měnit od koruny, ale od kořenů. Aby VV přesvědčily voliče, že už jsou imunní vůči kmotrům a nenechají si znovu koupit své politiky, musí vychovat více komunálních politiků. Musíme občany přesvědčit o tom, že už jsme dospělou stranou, že tvoříme válečný protikmotrovský šik. Do roku 2018 je třeba vychovat nové komunální politiky, kteří budou připraveni na volební klání podle zcela jiných pravidel. Tyto nové tváře ale rozhodně nesmí vzejít z kmotrovských líhní kamenných stran.

* E15: Budou VV, a osobně i Vít Bárta, v nadcházejícím supervolebním roce kandidovat do Poslanecké sněmovny?

Stále platí, že do parlamentních voleb je ještě daleko. Dnes mohu říct tolik, že VV v žádném případě nerezignují nejen na komunální, ale ani na parlamentní politiku.

* E15: Kdy se rozhodnete, zda budete usilovat o znovuzískání poslaneckého mandátu?

Omlouvám se, ale na tuto otázku nemůžu odpovědět.

Vít Bárta (39)

Vystudoval Policejní akademii ČR v Praze. Titul doktora práv získal na Akadémii policajného zboru v Bratislavě. Podnikat začal už během studií, v roce 1998 založil s bratrem bezpečnostní agenturu ABL. Do roku 2002 byl předsedou jejího představenstva, pak dozorčí rady. V roce 2010 se této funkce vzdal, zároveň prodal bratrovi svůj majetkový podíl ve firmě. Za Věci veřejné byl zvolen jako nestraník do Poslanecké sněmovny, v koaliční vládě byl ministrem dopravy. Za aféru kolem bezúročných půjček některým poslancům VV zaplatil vloni podmínečným trestem, odvolací soud jej ale nakonec minulý měsíc pravomocně očistil. Letos v únoru ho delegáti konference VV drtivou většinou zvolili předsedou strany. Mezi jeho záliby patři historie, četba a arabští koně.